G4Media.ro

România, în topul primelor trei ţări din UE care susţin financiar achiziţia…

România, în topul primelor trei ţări din UE care susţin financiar achiziţia maşinilor ecologice. Vânzările au crescut semnificativ în 2018

Numărul maşinilor „verzi”, electrice şi hibride, vândute în România s-a dublat în primele cinci luni ale anului, până la 1.372 de unităţi, stimulate de programul „Rabla Plus”, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). Reprezentanţii industriei spun că stimulentele oferite de statul român plasează România între primele trei ţări din Uniunea Europeană care promovează folosirea maşinilor încărcabile electric.

„Având în vedere măsurile din ultimul timp adoptate de către Ministerul Mediului, respectiv programul de stimulare a achiziţiei acestui tip de autovehicule (Rabla Plus), nivelul stimulentelor fiind printre cele mai mari din Europa, precum şi aşteptata dezvoltare a reţelei de staţii de încărcare, un alt program al Ministerului Mediului în dezbatere publică, este de aşteptat ca şi în viitor cererea pentru acesta să fie una importantă”, a declarat pentru G4Media.ro Marius Tudor, sectretar general APIA.

Autoturismele ecologice au ajuns la o pondere de 2.3% din piaţă, comparativ cu 1.7% anul trecut. Creşterea cea mai mare au avut-o maşinile electrice, care s-au vândut de cinci ori mai bine comparativ cu aceeasi perioadă din 2017.  Potrivit APIA, cele mai vândute branduri au fost Volkswagen, smart, BMW, Mercedes Benz, Renault, Volvo, Porsche şi Audi.

În primăvară, Ministerul Mediului a lansat o nouă sesiune a programului „Rabla Plus”, prin care cei care vor să-şi cumpere o maşină ecologică pot beneficia de subvenţii de 10.000 euro sau 5.000 de euro, în funcţie de tipul de autovehicul ales. Bugetul alocat programului este de 120 de milioane de lei (aproximativ 26 de milioane de euro), ceea ce înseamnă că poate susţine achiziţia a maximum 2.600 de autoturisme.

Autorităţile estimează că anul acesta românii vor cumpăra 2.000 de maşini electrice prin Programul Rabla Plus.

Sursa: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. bun asa. idei ca sa avansam spre locul #1 ? o analiza comparativa si cu celelalte doua tari de pe podium?

  2. Niste masini care te lipsesc de orice placere de a fi conduse!Defapt nu -s masini ci niste polizoare !
    Lumea o sa cumpere in continuare masini adevarate diesel/benzina.
    E drept ca si la benzina producatorii ofera acu’ niste motoare anemice cu cilindree de drujba!Motoarele adevarate sunt de la minim 2 litri in sus!