G4Media.ro

România cumpără rachete antinavă în valoare de 286 de milioane de dolari…

România cumpără rachete antinavă în valoare de 286 de milioane de dolari din SUA

Guvernul român a aprobat și a trimis în parlament proiectul unui document care va permite României să achiziționeze sisteme mobile de coastă vizând lansarea rachetelor antinavă (NMS) pe baza unei proceduri cunoscute sub inițialele FMS, respectiv achiziții de aparatură militară destinată forțelor militare din străinătate, anunță publicația americană Defense News.

“Aceste sisteme antinavă ce vor fi achiziționate includ un vehicul de lansare mobil, o platformă de comandă, control și comunicații, platforme de transport și de conectare -deconectare, senzori, și aparatură de sprijin logistic, de întreținere și de testare, dar asemenea achiziții nu se limitează doar la atât”, se arată înr-o declarație a Ministerului român al Apărării Naționale.

Produsă de firma Raytheon and Kongsberg, racheta de tip NMS este destinată unor atacuri antinavă care depășesc linia orizontului. În luna octombrie a anului trecut, Departamentul de Stat din SUA a aprobat o eventuală vânzare după ce Bucureștiul și-a exprimat dorința de a achiziționa două sisteme destinate apărării de coastă.

Viitorul contract este estimat la 286 milioane de dolari, dar, potrivit declarațiilor ministerului, valoarea sa exactă urmează să fie stabilită în momentul începerii procedurilor de achiziție.

Potrivit unor estimări anterioare, valoarea achiziției s-ar putea ridica la 137 milioane euro ($166,5 milioane). În conformitate cu legislația română, achizițiile de armament sau cu caracter militar carre depășesc 100 milioane de euro trebuie aprobate de parlamentul țării.

Ministerul a declarat că intenționează să achiziționeze sistemele până în anul 2024.

Coaliția guvernamentală de centru-dreapta din România deține majoritatea atât în camera superioară, cât și în camera inferioară a parlamentului, astfel încât, cel mai probabil, parlamentarii vor aproba documentul înaintat de guvern.

Sursa: Defense News / Articol de Jaaroslaw Adamowski / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Totusi, niste submarine cand vom avea???

  • NMS de la Raytheon sunt doar in SUA si 2-3 tari din lume + Romania. Se pare ca planul lui Putin de a desfasura trupe desant din Crimeea in transnistria vor fi bagate inapoi in seif, cu atit mai mult ca MQ-9s deja zboara prin Romania.

 2. cateva corectii necesare in articol
  NMS nu este prescurtarea de la rachete antinava ci o prescurtare eronata (corect este NSM) a modelului de racheta anti-nava Naval Strike Missile norvegiano-americana, selectata de MAPN.
  De asemenea, poza din articol este irelevanta, rachetele fiind achizitionate pentru baterii de coasta NU pentru navele de lupta carora le lipseste aceasta capacitate de lansare, toate navele noastre fiind niste relicve din perioada razboiului rece, nemodernizate.

 3. Bani bine cheltuiți, pentru că partea centrală a strategiei rușilor de invadare a Valorilor Occidentale se concentrează pe debarcarea la Mamaia.

  NATO e un instrument al imperialismului american, servește în primul rând delirurile de grandoare ale elitelor politice și militare americane. „Vechea Europă” nu se grăbește să crească cheltuielile militare, dar rezervațiile rusofobe estice visează omor de dimineața până seara, și marcă banul, direct la boss, fără să se formalizeze.

  • Pasol na turbinca, vidma!
   Ai primit tainul de la Volodea si azi?

  • un comentariu de o mizerie absoluta, ma minunez ca este lasat public. Nu va invata, bai damblagiilor, sa fiti mai discreti, sa lucrati mai soft pe termen lung, argumentat?
   minciuni ordinare: ‘vechea Europa nu se grabeste sa creasca cheltuielile’ – BA le creste si inca cum, numai postacii deliranti nu le vad!
   cinism si prostie: „rezervatiile rusofobe estice viseaza omor” – bai descreieratule, oamenii mor in Ucraina cu miile de 6 ani !

  • @VladM
   Calm, mamaie! este o opinie pe un forum de gazetă on line, ok? Nu vă mai dați atâta importanță.
   Și aveți dreptate, am fost neclar, trebuia să spun că puțini se grăbesc să atingă ștacheta fixată de Trump la 2% din buget, în schimb noi, (…) , dimpotrivă! Si vis pacem, para bellum – dacă e în latină trebuie că e adevărat, da’ no, cu măsură, așa. Și Ucraina… țările mai puțin puternice plătesc un preț greu când se țin de geopolitică; e o lecție în asta și pentru noi.

   @rachetofililor
   De ce tratați orice opinie defavorabilă militarismului puțoiesc ca postare rusească?! Mda, greu de găsit argumente raționale și adulte în favoarea complexului militar-industrial.

  • @Tembelision: „De ce tratați orice opinie defavorabilă militarismului puțoiesc ca postare rusească?!”

   Pai daca tu te comporti ca un troll rusofil?!
   Ia de aici: „imperialismul american”, „grandoarea elitelor americane”, „rezervatiile rusofobe estice”, „complexul militaro-industrial”…
   Acum, pe bune, tu chiar nu-ti dai seama ca repeti doar ce zic aia buni si iubitori de pace de la est? Aia cu ceaiul, daca ma-ntelegi…

 4. Bani bine cheltuiti. Mai bine pe rachete decat pe autostrăzi sau spitale. Ca autostrăzi si spitale avem cata frunza si iarba, dar rachete ioc si ne sunt tare necesare.

  • Pentru armament sunt bani. Lasati oameni sa traiasca la limita saraciei cu pensii de mizerie. Oricum rusii daca vor in 24 de ore sunt in Romania. Inarmari ca fabrica cuiva sa lucreze. In loc sa se duca tratative de pace ei cumpara arme.

  • Chiar foarte bine cheltuiti. Geaba sosele si spitale daca rusul e stapan la tine. Iti ia si ceasul si nevasta. Stim prea bine asta din istorie. Si agitatia postacimii mujice arata ca e o buna investitie in independenta Romaniei

 5. Rusilor tare nu le place aceasta achizitie. Noi avem dreptul la aparare contra invadatorilor rusi. Sa nu se creada stapanii lumii !

 6. Ha ha ha Discurs din perioada razboiului rece cu imperialistii Americani care ameninta vajnicul (la vodka) popor sovietic. Fostele tari ocupate de rusi stiu bine la ce sa se astepte (vezi cazul Ukrainei unde mujicii nu au avut nici o tresarire sa incalce tratate internationale) si mai stiu ca dictaturile stiu sa asculte doar de forta. Reactia nervoasa a rusilor arata ca e un drum bun sa ai propriile capacitati de aparare

 7. Bune dar putine, tinind cont ca hotii nu mai sunt la guvernare poate se vor mai gasi resurse pentru a procura si alte sisteme performate

 8. daca armata de troli rusnaci au dat buzna cu comentariile sale de 2 copeici atunci achizitia e foarte buna

 9. Afacerea Skoda in reluare?

  „În luna mai 1929, Seletzky a prezentat oferta uzinelor Škoda pentru furnizarea de armament statului român.

  Spre sfârșitul anului 1931, au avut loc trageri experimentale cu tunurile fabricate la uzinele Škoda. Reprezentantul trimis de noul ministru al apărării naționale Constantin Ștefănescu Amza, a constatat că “tunurile nu corespund necesității armatei”. Consiliul superior al armatei a hotărât sistarea comenzii, decomandarea tunurilor de câmp și a cerut înlăturarea lui Seletzky din conducerea reprezentanței Skoda.”

  Sper ca Istoria sa NU consemneze repetarea jafului.
  Inzestrarea armatei cu echipamente militare depăsite.
  Anacronice chiar SH.
  Sa nu uitam ca situatia a fost similara si înaintea primului razboi mondial respectiv Romania a achizitiobat armament model 1880 de la austrieci, francezi, cehi.
  Iar după 1990 marii sefi ai Armatei Romane au fost implicați in foarte multe fraude cu dotarea militara.
  sursa:
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Afacerea_%C5%A0koda?wprov=sfla1

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bia_%C3%AEn_Armata_Rom%C3%A2n%C4%83?wprov=sfla1

  Ambasadorul si a îndeplinit misiunea!
  „Fraierii au dat 10 miliarde $ pe armamentul nostru de pe vremea cawboy-lor! „

 10. un proverb: cine nu hraneste armata proprie o va hrani pe cea a dusmanului

 11. Mor rușii! Se strânge lațul in jurul URSS-ului. Mai bine vedeți de China că vă înghite cu Siberia cu tot.
  Bravo România ca nu se bazează doar pe aliați!

 12. citim despre deciziile parlamentului roman in traduceri de la altii? astia „ai nostri” nu pot sa afle?

 13. E esential sa ai arme anti-vapor.

  Daca Rusia va dori sa atace Romania, va veni cu vapoare pe frumosul Litoral. Se stie ca asa au facut pana cand Mircea cel Batran a achizitionat primele rachete anti-nava.

  Daca Turcia va dori sa atace Constanta, ca veni cu vapoare catre Constanta. Asa au facut mereu din 1878, de cand au pierdut Constanta, si pana cand Ferdinand a achizionat corvete ruginite.

  Daca Ungaria va dori sa ocupe Transilvania, se va baza pe amiralul Horthy. Au existat zero acte de nesupunere in perioada ocupatiei amiralesti hortiste in Cluj, desi, in cursul deceniilor precedente, Maniu organiza Mineriada asupra Buucrestilor dupa fiecare cina care ii pica greu.

  Romanilor le e imposibil sa reziste farmecelor unui amiral. Turcescu e supi ca nu e amiral ca primarul din Constanta. Cand a vazut Ciuca bocancul de amiral occidental, imediat s-a pus pe lins.

 14. interesant ca acum se achizitioneaza doua sisteme de aparare de coasta, in loc de unul cum se prefigura initial.

  vor avea un important efect de descurajare a amenintarilor dinspre mare, unde eram complet descoperiti.