G4Media.ro

România, Bulgaria, Serbia și Grecia discută despre măsuri de relaxare coordonată a…

România, Bulgaria, Serbia și Grecia discută despre măsuri de relaxare coordonată a restricțiilor de circulație între cele patru state

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, marţi, la o reuniune informală, în format cvadrilateral Bulgaria – Grecia – România – Serbia, alături de premierii bulgar şi grec şi, respectiv, de preşedintele Serbiei, cei patru lideri consultându-se în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare a restricţiilor de circulaţie între cele patru state.

Inițiativa aparține premierului bulgar, Boiko Borisov. Guvernul de la Sofia a anunțat că va negocia săptămâna aceasta cu România, Grecia și Serbia condițiile în care vor fi organizate călătoriile și trecerea prin punctele de frontieră.

Redăm mai jos integral comunicatul Guvernului:

„Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, a participat, la 19 mai 2020, la o reuniune informală, în format cvadrilateral Bulgaria-Grecia-România-Serbia, alături de Prim-miniștrii bulgar și grec și, respectiv, de Președintele Serbiei.

Reuniunea, organizată în sistem video-conferință, la inițiativa părții bulgare, s-a constituit într-un exercițiu de consultare în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare, de o manieră coordonată, a restricțiilor de circulație, în scop de afaceri, umanitar, familial, respectiv turistic, între cele patru state.

Prim-ministrul român a informat în legătură cu dezbaterea în curs, din Parlamentul României, referitor la legislația cu privire la instituirea stării de alertă.

S-a convenit, astfel, menținerea unui contact strâns între cei patru lideri, fiind evocată, de asemenea, de către partea bulgară, intenția de organizare a unei reuniuni formale, la nivel cvadrilateral, în viitorul apropiat.”

Context

Grecia, țară în care turismul are o contribuție de circa 20% din PIB, potrivit OECD, a început discuții bilaterale cu mai multe state pentru reluarea turismului pe timpul verii, potrivit publicației Kathimerini.

Principalele state cu care guvernul elen discută sunt Germania, Israel, Austria, Bulgaria și România – surse importante de turiști pentru hotelurile grecești de pe litoral, potrivit sursei citate.

Negocierile bilaterale se poartă pentru găsirea unor soluții care să protejeze atât turiștii străini care vin în Grecia, cât și hotelierii autohtoni. Discuțiile au ca bază ghidul elaborat de Comisia European și care dă liniile mari de ghidaj pentru redeschiderea turismului în țările aflate pe o pandă descendentă a pandemiei.

Multe dintre rezervările făcute înainte de pandemiei de cetățeni străini pentru sejururi în Grecia au rămas valabile, notează Kathimerini.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Romania, furnizor de turisti pentru celelalte state si nu castiga nimic.

    • Eu castig ca roman o vacanta frumoasa intr-un peisaj minunat cu o mare Mediterana fata de care Marea Neagra e un borhot verde.

  2. Nu-i Schengen, facem uniune vamala cu Serbia. Important e sa fie sparanghelul proaspat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.