G4Media.ro

România a trimis 88.000 de conserve în Gaza ca ajutor umanitar prin…

Foto: SAID KHATIB / AFP

România a trimis 88.000 de conserve în Gaza ca ajutor umanitar prin intermediul digului construit de SUA

Trimiterea de ajutoare umanitare de către România către Fâșia Gaza, prin intermediul coridorului maritim din Cipru și a noului dig construit de SUA în nordul enclavei palestiniene, este coordonată de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, a anunțat Comisia Europeană, citată de Kathimerini.

Ajutorul include peste 88.000 de conserve alimentare ce sunt trimise de România, iar cheltuielile de transport sunt acoperite de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a declarat că ”digul a fost finalizat joi, așa că, după cum vedeți, nu pierdem timpul în ceea ce priveşte folosirea lui”.

UE a creat, de asemenea, un centru de coordonare în Cipru pentru a ajuta la gestionarea fluxului de ajutor către Fâșia Gaza. În același timp, Centrul UE de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență se află în contact cu statele membre și partenerii pentru a fi trimise mai multe ajutoare prin coridorul maritim.

Acesta este primul transport de ajutoare din UE care va fi transportat prin coridorul maritim și digul construit de SUA, în urma declarației comune semnate de Cipru, Germania, Grecia, Italia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Statele Unite și Țările de Jos.

Până acum, Uniunea Europeană a coordonat transportul a peste 2000 de tone de ajutoare prin zboruri umanitare pe coridoarele aeriene și a alocat 193 de milioane de euro pentru ajutor umanitar către palestinieni.

În declarația sa, comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, a salutat sprijinul oferit de Cipru prin hubul logistic al UE pe care îl găzduiește, precum și disponibilitatea României de a participa la noua misiune, însă, după cum a subliniat el, „este evident că nu există înlocuitor substanțial pentru rutele terestre prin Egipt și Iordania și punctele de intrare din Israel în Gaza pentru livrarea ajutoarelor pe scară largă”.

„Coridorul maritim nu poate fi decât o parte a efortului continuu de creștere a ajutorului umanitar și a mărfurilor comerciale către Gaza prin toate canalele posibile”, a precizat Lenarčič, solicitând Israelului, pe baza obligațiilor care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar, să crească transporturile de ajutoare pe uscat prin deschiderea mai multor puncte de trecere.

Comisia Europeană a subliniat în declarația sa că acest coridor maritim este complementar și nu are scopul de a înlocui rutele terestre existente către Gaza, cum ar fi punctele de control de la Kerem Shalom și Rafah, de aceea a solicitat Israelului să permită accesul în continuare prin noi puncte de trecere, cum ar fi cel de la Erez sau prin portul Ashtod.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...