G4Media.ro

GRAFIC România a pierdut aproape 100.000 de locuitori în 2019. Depopularea și…

GRAFIC România a pierdut aproape 100.000 de locuitori în 2019. Depopularea și îmbătrânirea accelerează

Populația rezidentă în România a scăzut cu 96.500 persoane în anul precedent, ajungând la 1 ianuarie 2020 până la 19,318 milioane, transmite Institutul Național de Statistică.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, potrivit INS, care arată că în 2019 numărul persoanelor decedate a depășit numărul născuților-vii cu 73.630.

A doua cauză a depopulării este emigrarea. În 2019, numărul emigranţilor a depășit numărul imigranţilor cu aproape 31.000 de persoane.

De remarcat că majoritatea emigranților au vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, adică exact populația activă.

Grafic: Migraţia internaţională temporară de lungă durată pe sexe şi grupe de vârstă, în anul 2019

În ceea ce privește distribuția pe mediul de rezidență, 54,1% dintre locuitorii României au rezidența în orașe. Populația de sex feminin este majoritară, cu 51,1% din total.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2019, remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice de peste 65 ani. De asemenea, raportul de dependenţă demografică a crescut de la 52,0 la 52,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte. Raportul de dependenţă demografică este raportul dintre numărul persoanelor de vârstă „dependentă” (persoane sub 15 ani şi de peste 64 ani) şi populaţia în vârstă de muncă (15-64 ani) și este un indicator important pentru a vedea efortul făcut de populația activă pentru a susține restul populației.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. By design inca din 90 + incurajata plecarea in masa a romanilor de catre establishment imediat ce am intrat in _ue si direct prin declaratiile trompetelor lor si indirect prin lipsa de masuri socio-economice necesare sa stopeze acest proces, precum au facut ungurii polonezii &co.

  • Comentariile tale anti-UE, anti-NATO și anti-civism sigur încurajează emigrarea, deși cam bănuiesc că asta și vrei.

  • @Alina M

   Nimic din ce a scris, acum, @BPS e „anti-UE, anti-NATO și anti-civism”.

 2. cat veti vota prosti si impostori, asta se va întâmpla
  Copii sunt puri si idealisti, nu vor sta langa generatii de adulți ratate si care aleg cei mai prosti lideri locali si nationali.
  Vom fi ca Liban in 10-20 de ani daca nu aveti curaj sa votati ce trebuie si votati cu frica de bau-bau pe care v-o speculeaza PSD

 3. „A doua cauză a depopulării este emigrarea”
  Oare de ce pleaca? Ce nu le place? :))))

  Nu mai risca multi sa fie prinsi in intamplari ca cele din 2020 si stapani ca arahat, vela sau bube gen ciolacu etc. O sa fie absenta la vot, urmata de emigrare crescuta in urmatorii ani.

  • E prea bine în Romãnia.
   De’aia pleacă

   – și nu se mai întorc..

   Sunt prea mulți oameni corecți, patrioți, nu este corupție, e multă corectitudine, cinste, dreptate, adevăr, bun-simț, oameni de bună credință, nu se ia șpagă, nu este birocrație, nu este nepotism, cei ce conduc țara și Partidele sunt formate din oameni corecți și cu coloană vertebrală, este Justiție corectă, oamenii respectă Legea, există respect între cetățeni, promovare pe meritocrație, spitale unde te simți în siguranță… multe.

   Astfel, că cei care au rămas, pe bună dreptate spun: „Mândru că sunt român!”

   Dar, tu .. de ce-ai crezut, că pleacă??

  • Nu le place ca nu au salar de minim 1200 euro ca in vestul UE. Ce dracu de parca nu stim ca romanul se gandeste doar la burta si buzunar?

 4. – „în 2019 numărul persoanelor decedate a depășit numărul născuților-vii cu 73.630”

  – „În 2019, numărul emigranţilor a depășit numărul imigranţilor cu aproape 31.000 de persoane”

  „Populația rezidentă în România a scăzut cu 96.500 persoane”

  73.630+31.000 # 96.500 !

  Ce îmi scăpă ?

  • Ca orice statistică românească, ori e din pix, ori are metodologia varză. Spre exemplu, statul îi consideră emigranți doar pe cei care au pașaport CRDS, ceea ce e porcărie fără margini pentru că mulți și-au păstrat proprietățile în România, deci nu au niciun motiv să-și schimbe/anuleze buletinul sau pașaportul.

   În funcție de instituția care face statistica, numărul de emigranți variază. Dacă mai vine unul și adună date din mai multe instituții, inevitabil cifrele nu bat (și nici n-o să bată până când n-o să lege bazele de date între ele).

 5. Trebuie adusi de urgenta sri-lankezi sa sustina cu munca lor pensiile speciale si salariile bugetarilor . Intre timp exterminam populatia bastinasa.

  • Nota 10!
   Noi i-am ales pe parlamentari și primari, am stat în case, cuminți, am făcut „sluj” când am primit ordin.
   NE MERITĂM SOARTA!

  • Pai nu faci aia cu sri-lankezi… amaratii aia chiar vin sa lucreze. Faci ”population replacement” (recomandat de ONU) cu barbati de varsta militara din africa/orientul-mijlociu adusi cu barca si caravana de ONG-urile mosului si de comunistii din Bruxelles.

 6. Oricum o sa creasca rata somajului la nivel record peste vreo 2 decenii. Imbatranirea si natalitatea vor fi ultimele griji.

 7. Pt un partid sau candidat asta ar trebui sa fie tema principala de discutie,de ce pleaca tinerii si care ar fi solutiile sa incetineasca ritmul.ln comunitatile rurale au ramas ,,decit” pensionarii
  si cei care lucreaza la primarie,legati de tov. primari,in general rubedenii.

  • Și i-ați uitat pe „conlocuitori”. Care au un ritm alarmant de înmulțire!

  • Alarmanta e numarul prea mare al alora ca tine, bre Ixulescovici.

 8. Depinde din ce parte se priveste. Cert, 19,318 milioane de romani in acte, insa cati Romani locuiesc in Romania? In orice moment, se stie numarul exact. Din 1990 incoace, absolut nimeni nu a publicat cifrele oficiale.

  Avand in vedere ca in Romania, fiecare individ este controlat (actele de identitate) la intrare si la iesrie (ex tara comunista, care si’a pastrat metehnele de control al populatiei, iar datele fiind digitalizate, o situatie exacta a populatiei rezidente este stiuta. In orice moment.

  Populatia du emigreaza de bine. Niciodata. Nicaieri.
  Cand emigreaza milioane, pe timp de pace, inseamna ca tara are o foarte mare problema 🙁

 9. Și ce să facă aici? Să muncească pentru milițienii pensionați la 40-45 de ani???? PENTRU PENSIILE URIAȘE ALE UNORA CA NICOLICEA, BUBOȘEL SAU MAI ȘTIU EU CARE!?

 10. This is the end, my friend…

 11. Tinerii romani sunt alungați de statul mafiot mai rău decât în vremea comuniștilor.

  • Pe vremea comunistilor, nu puteai parasi inchisoarea numita Romania. Era extrem de greu. Nu aveai pasaport.
   Se putea pleca in doua moduri:
   -casatorie
   -in baza conventiei Helsinki din 1977, insa extrêm de greu (este lung sa povestesc parcursul)

  • @el
   Nu-ți pierde vremea cu Emil, e același cu BPS de mai sus. Încearcă din răsputeri să ne convingă că acum e mai rău decât pe vremea lu’ ceașcă. E supărat că pe vremea comunismului era suficient să se pună bine partidul fără să muncească, iar acum nu știe cu care partid să se lege, că se tot schimbă la putere.

  • Vorbiți despre ce nu știți.

 12. Măcar Ardealul să se rupă din cadavrul în putrefacție numit Românistan, până nu ne trag cu totul în jos.

 13. Esti fericit daca esti liber cu adevarat, iar tinerii pleaca pentru ca vor sa fie liberi si fericiti. Nu esti liber cand depinzi de stat sau de parinti fiindca nu ai locuinta si/sau nu iti poti gasi sau schimba locul de munca decat cu foarte mare greutate .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.