G4Media.ro

Rolul Franței în genocidul din Rwanda va fi anchetat de o comisie…

sursa foto: Wikipedia

Rolul Franței în genocidul din Rwanda va fi anchetat de o comisie anunțată de Emmanuel Macron. Peste 800.000 de oameni au fost uciși

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, vineri, desemnarea unei comisii care să investigheze rolul Franţei în genocidul din Rwanda din 1994, în care peste 800.000 de oameni de etnie tutsi şi hutu moderaţi au fost ucişi în numai o sută de zile, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Comisia, care va fi formată din opt istorici şi cercetători, va studia toate arhivele franceze pentru perioada 1990-1994 legate de genocid, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Cercetarea, care ar trebui să fie finalizată în doi ani, urmează „să contribuie la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a genocidului tutsi” şi va fi folosită pentru a ajuta la procesul de predare a genocidului în învăţământul din Franţa, se mai menţionează în textul citat, potrivit Agerpres.

De asemenea, Macron a promis resurse suplimentare pentru tribunalul francez care se ocupă de cazurile legate de genocidul rwandez.

În plus, vor fi detaşaţi să se ocupe de aceste dosare şi anchetatori suplimentari din cadrul poliţiei „pentru ca vinovaţii prezumaţi de genocid care sunt inculpaţi să fie judecaţi într-o perioadă rezonabilă”, a precizat Palatul Elysee.

Naţiunea din estul Africii şi fosta colonie franceză va comemora duminică, 7 aprilie, 25 de ani de la genocidul din 1994.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Greu de crezut. Emmanuel Macron isi manifesta neutralitatea dupa ce Franța a calcat peste cadavre pentru a-si atinge scopul imperial.