G4Media.ro

Rishi Sunak califică drept „extrem de îngrijorătoare” întreruperea unei reuniuni a dreptei…

sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Rishi Sunak califică drept „extrem de îngrijorătoare” întreruperea unei reuniuni a dreptei naționaliste la Bruxelles / Alexander De Croo: „Inacceptabil”

Premierul conservator britanic Rishi Sunak a calificat drept „extrem de îngrijorătoare” decizia autorităților de la Bruxelles de a ordona închiderea marți a unei reuniuni a dreptei naționaliste, la care urmau să participe mai multe personalități britanice, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, citată de agenția AFP.

„Această informație este extrem de îngrijorătoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt cu privire la suspendarea evenimentului, la care urmau să participe Nigel Farage și fostul ministru conservator de interne Suella Braverman.

Și premierul belgian Alexander De Croo a calificat drept „inacceptabilă” interzicerea acestei reuniuni, considerând-o un atac la adresa libertății de exprimare cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene.

„Autonomia comunală este o piatră de temelie a democrației noastre, dar ea nu poate avea niciodată prioritate față de Constituția belgiană, care garantează libertatea de exprimare și de întrunire pașnică încă din 1830”, a subliniat liderul liberal într-un mesaj în limba engleză pe rețeaua X.

Poliția din Bruxelles a luat marți măsuri pentru a închide o reuniune a partidelor de extrema dreaptă din Europa, transmite Politico.eu Conferința națională a conservatorilor urma să îi primească în următoarele două zile pe liderul ungar Viktor Orbán și pe politicianul britanic Nigel Farage, dar forțele de ordine au sosit după două ore de la începerea evenimentului la sala Claridge, în apropiere de Cartierul European, pentru a-i informa pe organizatori că evenimentul va fi suspendat.

„Autoritățile au decis să închidă evenimentul din cauza posibilității de dezordine publică”, i-a spus un ofițer de poliție audiat de POLITICO unuia dintre organizatori. Jandarmii coborâseră deja obloanele la locul unde Farage, arhitectul Brexitului, urma să țină un discurs de deschidere la ora 11.00.

Când a urcat pe scenă, în timp ce drama continua să se deruleze în afara sălii, Farage a criticat autoritățile de la Bruxelles ca fiind „pur și simplu monstruoase” pentru că au încercat să anuleze evenimentul.

„Știam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles”, s-a supărat fostul europarlamentar.

Campionul Brexitului nu a fost singurul care a criticat dur birocrația orașului.

„Este cu adevărat ceva desprins dintr-o dictatură de tinichea”, a declarat pentru POLITICO Frank Füredi, unul dintre organizatorii de la think tank-ul de dreapta MCC, care co-sponsorizează evenimentul. „Încearcă să folosească un motiv tehnic pentru a face un punct de vedere politic. I-au spus proprietarului că, dacă nu va fi închisă, vor tăia curentul electric”.

La ceva mai mult de o oră de la prima sosire, poliția a revenit în jurul orei 12:45 pentru a înmâna un ordin oficial organizatorului local al evenimentului, Anthony Gilland, șeful de personal al MCC. Poliția i-a acordat 15 minute pentru a citi și semna documentul de trei pagini.

„Unul dintre motivele care ne-au fost date, nu este singurul motiv, este că va avea loc o contramanifestație în această după-amiază, în jurul orei 17.00, iar ideea este că poliția nu este capabilă să protejeze libertatea de exprimare la acest eveniment”, a declarat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Prestatia politiei belgiene a fost penibila.