G4Media.ro

RISE Project: Compania SCL, din care face parte și Cambridge Analytica, susține…

RISE Project: Compania SCL, din care face parte și Cambridge Analytica, susține că a sprijinit o vizită a ministrului de externe în SUA/ Cum răspunde Meleșcanu

În februarie 2018, Charles Andreae a devenit oficial angajat al SCL (din care face parte și Cambridge Analytica, aflată în centrul  scandalului Facebook) și a declarat pentru Politico, referindu-se la același contract, că a fost angajat anul trecut de SCL pentru a contribui la organizarea vizitei ministrului de externe al României la Washington. A mai spus că a fost rugat să ajute datorită practicii îndelungate pe care o are în politica externă, inclusiv în România și că vizita ministrului român s-a axat pe probleme legate de NATO, Uniunea Europeană și anti-corupție. Contactat de RISE Project, Andreae și-a susținut declarația dată Politico și a spus că, deși contractul inițial era centrat pe lupta anti-corupție din România: “după cum se întâmplă în multe cazuri cu clienții, am sfârșit prin a sprijini doar vizita ministrului de externe, după cum ne-a fost cerut. Nicio altă sarcină nu a fost dusă la capăt”.

Contactat de reporterii RISE, Teodor Meleșcanu, ministrul de externe al României, a negat orice fel de implicare a SCL, respectiv Andreae & Associates, în organizarea vizitei sale din SUA, în martie anul trecut. Ministrul de externe ne-a spus că a participat la întrunirea coaliției internaționale anti-Daesh (Statul Islamic), la care a fost invitat de către Departamentul de Stat al SUA.

“Nu avea cum să fie implicat în organizarea vizitei pentru că am participat la o reuniune internațională”, a declarat ministrul de externe. El spune că nu știe nimic despre contractul SCL legat de România și nici de legăturile ginerelui său, Peter Imre, cu SCL. “Nu știu să existe o filială SCL în România. Dacă știți dumneavoastră e bine să aveți probele. Dacă dumnealui are o colaborare cu cineva e problema lui, nu e problema mea”, a mai menționat Meleșcanu.

Noi informații despre contractul din România

RISE Project a arătat, în vara anului trecut, cum a ajuns corporația SCL să opereze, încă din 2011, și în România. În urmă cu șapte ani, SCL a fost adusă în țară de fiul unuia dintre primii politicieni români condamnați pentru corupție. În articol am vorbit și despre un contract de lobby încheiat la începutul lui 2017 între SCL și o firmă din Statele Unite, contract care avea ca obiect “lupta anti-corupție din România”. (detalii AICI)

Vă prezentăm noi informații despre misteriosul contract.

Contractul, în valoare de 60 de mii de dolari, avea ca obiective: educarea membrilor Congresului și ai administrației americane despre probleme referitoare la corupția din România, identificarea și crearea de alianțe cu alte grupuri care au interese similare cu ale clientului și sprijinirea echilibrată și neutră a eforturilor anti-corupție din România.

Atât SCL, cât și firma din Washington, DC, Andreae & Associates, au refuzat să divulge numele celor care au finanțat și au beneficiat de operațiunea de lobby de la Washington. Reprezentantul Andreae & Associates, Charles Andreae, ne-a spus că, din motive de confidențialitate, nu poate să comunice numele clienților, adăugând că munca sa sub acel contract s-a terminat pe 1 iunie 2017 și că a derulat cea mai mare parte din activități în martie anul trecut.

Citește integral investigația despre SCL și activitatea din România pe site-ul Rise Project

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează