G4Media.ro

Rinichi, ficat, cornee de la un pacient în moarte cerebrală: Prima prelevare…

Sursa Foto: Pexels.com

Rinichi, ficat, cornee de la un pacient în moarte cerebrală: Prima prelevare de organe de la Spitalul Județean Sibiu

Luni a avut loc prima prelevare de organe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, din 2023: Au fost relevate rinichii, ficatul şi corneea, de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală, transmite News.ro.

”Astăzi ( luni, nr) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023”, anunţă instituţia.

Potrivit Spitatului Judeţean Sibiu, bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopoedie iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă 3 iunie, de către doi medici primari ATI.

”Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI – coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. De asemenea, a fost obţinut acordul pentru prelevare şi de la Serviciul de Medicină Legală. După obţinerea acordurilor, au fost demarate procedurile necesare prelevării, Dr. Tiberiu Toabeş luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, spune instituţia.

La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii. Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuată de către Dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.

”Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea dlui Dr. Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.

”Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal cât şi al întregii echipe implicate, pentru că într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare, pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi prin decizia Agenţiei naţionale de Transplant 57/17.12.2018.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...