G4Media.ro

Ria Novosti, propaganda Kremlinului, publică relatarea unui soldat scăpat din încercuirea ucrainenilor:…

Sursa foto: Ria Novosti

Ria Novosti, propaganda Kremlinului, publică relatarea unui soldat scăpat din încercuirea ucrainenilor: ”Avem căști de fier tragicomice sovietice. Nu toată lumea are veste. Lunetiştii noștri erau înarmați cu puști din 1939” / ”Nu știu unde sunt prietenii mei. Au murit sau sunt încă înconjurați”

Fără veste antiglonț, fără pregătire militară, fără hrană și cu arme vechi. Un comandant care dă comanda retragerii doar unui grup de soldați și speranța că noii recruți trimiși de Moscova vor fi sănătoși și eventual o pregătire mai bună. Toate aceste lucruri apar într-o relatare apărută pe agenția de presă rusă Ria Novosti.

După luni de propagandă, oficiosul Kremlinului scrie despre realitatea din teren așa cum a fost văzută de un soldat considerat erou. Iar asta, pentru că a reușit să supraviețuiască pe teritoriul inamic.

Sursa foto: Captură Ria Novosti

Alexander Shemyakov, de 33 de ani din Lugansk era profesor de muzică atunci când a fost luat în armată să lupte împotriva ucrainenilor.

Din start spune că deși nu avea niciun fel de pregătire militară, însă nici după recrutare nu a primit una.

”Înainte de a fi trimiși pe front, nu prea au avut timp să se antreneze”, scrie Ria Novosti.

„Am făcut un antrenament minim pe cursa cu obstacole. Comandantul companiei noastre a făcut doar un briefing. Unora li s-a arătat cum să folosească RPG (n.r. lansator de rachete. Majoritatea RPG-urilor pot fi purtate de un soldat individual și sunt utilizate frecvent ca arme antitanc.). Totul a fost la nivel elementar. Mulți, ca mine, nu au servit în armată, nu aveau experiență militară”, povestește el.

”Echipamentul la început a fost de asemenea slab. <Au scos o mitralieră. Și căști de fier tragicomice sovietice. Nu toată lumea are veste antiglonț. Mai târziu, comandanții le-au găsit cumva. Și lunetiștii noștri, de exemplu, erau înarmați cu puști Mosin din 1939>.

Și mâncarea era restrânsă. Dar apoi a devenit mai bine. <Da, și pachetele de acasă cu țigări și mâncare au ajutat mult>, povestește militarul.

Sursa foto: Captură Ria Novosti

Ce scrie Ria Novosti:

”Regimentul său a fost trimis lângă Balakleia, în zona uzinei, unde au fost bombardamente grele. Apoi au fost de serviciu la punctul de control Izium-Harkov, inspectând mașinile locale. Mai târziu, au fost transferați la Volkhov Yar, iar apoi pe linia frontului – la Volchiy Yar.

(…)

A fost de serviciu timp de patru luni consecutive non-stop. Până în septembrie, când a început ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Linia de apărare nu a fost continuă. Erau din ce în ce mai puțini militari ruși. Drept urmare, au rămas aproape doar trupele mobile – așa ne numesc ei aici. Și ceva artilerie.

Bombardamentul a început din cealaltă parte – au fost ghidați de drone. „Un obuz a zburat în centrul de comunicații. Apoi echipamentul inamic greu s-a deplasat către noi. Ni s-a ordonat să ne retragem, asta ne-a salvat. Era imposibil să rezistăm armatei de tancuri. Erau 30, nu mai puține. Ce să faci cu mitraliere împotriva lor?”

Ne-au ordonat să luăm apărarea în Krasny Yar. Dar mulți erau morți. Au spus la radio că un tanc inamic se apropie din lateral. Un alt bărbat, Serghei, și cu mine am coborât la subsol. „Un tanc. Am înțeles că în curând vor începe curățenia. Am riscat, ne-am târât în ​​mod miraculos de acolo, profitând de momentul oferit”.

Sursa foto: Ria Novosti

Aparent, continuă Alexander, în timp ce stăteau la subsol, unii dintre colegi au fost scoși cu camioanele KamAZ, alții au plecat pe jos.

„Evident, li s-a ordonat să se retragă mai departe. Dar noi nu știam – radioul mergea în subsol. Nu îi reproșăm nimic comandantului. A făcut ce a putut. A fost mai bine așa, decât să încerce să-i ia pe toți, și să nu reușească să salveze pe nimeni. Are 44 de ani, este miner”

Rămași singuri, cei doi au decis să meargă spre casă. ”Totuși, uneori a trebuit să mă târăsc ca să nu fiu observat”. Se mișcau doar noaptea. Primele zile au fost ghidați de soare și stele.

”Am dormit în pădure, am înghețat – era periculos să facem foc”. Au riscat doar o singură dată. „L-am aprins sub trunchiul unei cătine, într-o groapă. Focul era ca un zeu pentru noi”.

Au mâncat ce au găsit: păducel, grâu, ciuperci crude.

„Ciuperci, fluturi. Odată am găsit ciuperci uriașe de lapte. Când le-am văzut pentru prima dată am aranjat un ospăț. Ne-am gândit că ne vom otrăvi, dar nimic nu mai conta”.

Odată au găsit rații uscate într-o groapă de gunoi.

„Serghey știa să facă multe cu mâinile lui. De exemplu, știa să se descurce cu albinele. Când am dat peste o stupină, am luat miere”.

(…)

„De obicei nu intram în localități. Multe, din câte am înțeles, de mai multe ori au trecut sub controlul uneia sau celeilalte părți, deci nu știam. Și de la distanță nu este clar cine este acolo. Într-una din ultimele zile, tot am intrat într-un sat pentru a lua apă Și aproape că am dat peste o patrulă ucraineană. Un moș ne-a avertizat – un localnic.”

Zece zile mai târziu, telefonul a avut din nou semnal pentru prima dată.
”Am stabilit contactul cu comanda – am înțeles unde să mergem”.

Epuizați, și-au făcut drum prin mlaștină și stuf. Am traversat râul Oskol cu ​​o barcă veche abandonată. În Svatovo, după 130 de kilometri de călătorie, au fost preluați.

Alexandr este sigur: rugăciunile au ajutat.

„Dumnezeu a scos-o. Ca să nu-mi scot gândurile rele în cap, am citit Tatăl nostru și rugăciunea către Arhanghelul Mihail. A ajutat mult. Și s-au rugat pentru noi acasă. Ira și mama ei au mers la biserică. Toate rudele, colegii. Mulțumesc tuturor.”

În timpul retragerii, aproximativ jumătate din plutonul lor a dispărut.

„Nu știu unde sunt prietenii mei. Au murit sau sunt încă înconjurați. Au existat zvonuri acasă că suntem cu toții dezertori. Dar, în cele din urmă, nimeni nu ne-a reproșat nimic”

În prima linie, ei – locuitori obișnuiți ai regiunilor Lugansk și Donețk – se întâlneau adesea cu „băieți cool”.

„Unități de foarte bună calitate ale armatei ruse – toate bine înarmate. Și sunt mulți oameni buni motivați printre voluntarii din Donbass. Dar au văzut și cum studenții de ieri au fost puși, de exemplu, pe tunuri antitanc. Iar inamicul are recunoaștere și drone – lovesc cu precizie”

Prin urmare, mulți de aici își pun mari speranțe în mobilizarea parțială și referendumuri privind intrarea Donbassului în Rusia.

„Așteptăm cu nerăbdare întăriri – bineînțeles, ne bucurăm de acest lucru. La urma urmei, nu o putem face singuri. Sperăm doar ca mobilizații să fie pregătiți, nu ca noi. Și vor fi duși prin comisii medicale, pentru că nu există prea multă simpatie acum pentru cei bolnavi”.

Se vor vindeca singuri și, de asemenea, se vor întoarce în prima linie. Alexandr și Serghei au primit doar o săptămână de vacanță”, scrie Ria Novosti.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

35 comentarii

 1. O sa-l desființeze Cristoiu pe asta cand o sa-i citeasca declarațiile.
  Ce o sa mi-l puna pe asta la punct Cristoiu, mama, mama !!

 2. Himars meritați cu toții. Niciun fel de milă , la începutul invaziei rusii au omorât si violat in voie tot ce au prins , erau ei marea c@c@t armată sovietică. Aproape au ras orașul Mariupol de pe fața pământului , gun@aie fără pic de suflet. Va doresc pământ de flori!

  • E ucrainian din Lugansk. Nu este rus insa isi doreste sa fie rus. De aceea se si bate.

  • Bai 3VC, e ca si cum ai spune ca Iaroslav Istvan e roman din Covasna dar vrea sa fie el ungur.
   Ti-ai dreaq de orci nes_palate.
   Daca Istvan vrea maine Harghita si Covasna hai sa o dam ca-s romani si ei asta vor? Nu?
   Asa sa facem orca?
   Ard pamantul de sub tine cu toata rasa ta cu cu tot ji_godie!!!! Intelegi?! Si cu tot partidul tau de AUR_olaci f@scisti!

  • Buey Sabin nu-i nicio diferență între ce latri tu și ce behăie jorjică simion. Cileanu că-ți pleznește vreo venă! :)))))

  • @3v – Bine postacule, io am citit ca e un rus din Lugansk. Din 2014, de cand sunt zonele alea sub control rusesc (sa nu ma iei cu vrajeli cu separatisti ca nu merge la mine), or fi venit si rusi, stii tu, ca in vestul salbatic, in cautare de pamanturi noi si aur.

  • @Dumnezeu, n-am nicio problema cu etnicii nostri. I-am dat un exemplu orcii sa inteleaga ca una-s ucrainienii si alta-s etnicii rusi care vor in rusia. Orca i-a pus la gramada ca si cum ar fi acelasi lucru, vezi Doamne (nu tu) ucrainienii vor cu rusia.

 3. Băiete, mâine o să te decoreze Putin după ce o să te arunci de la etaj.

 4. Rusii sunt oameni strangatori nu risipitori.Au stocuri de armament,uniforme,casti munitii,etc nu numai din perioada sovietica postbelica ci si din al doilea razboi mondial.Poate mai gasesc in depozite niste conserve americane tot din aceeași perioada.Am vazut ca unele tancuri si blindate rusești au afisat steaguri sovietice .Rusii stocheaza tot,nu arunca nimic.Poate mai au stocuri si din w w 1.

 5. Asadar, de buna voie se lupta impotriva ucrainienilor, el fiind ucrainian. Abia asteapta sa mearga iar pe front, sa omoare ucrainieni. El de fapt, se considera rus si doreste ca ogorul lui, Lugansk, sa fie rus.
  Sa intelegem atunci, ca o mare parte dintre votantii la referendum, chiar doresc sa fie rusi, nu ucrainieni? Dragoste cu sila nu se poate. Dati-le naibii mujicilor Donetk si Lugansk (partile cucerite) si gata cu bataia.

  • Nope, au Siberia! Animalele astea nu au ce sa caute in Europa!!!

  • 3V – incerc sa inteleg ce propui.
   Deci vine nea LPR la bloc, cu asociatia de locatori Ucraina, isi ia un apartament cu chirie.
   Dar din 2014, la sfatul unui var, nu mai plateste chiria.
   Asociatia ii cere socoteala, dar el nu si nu, face scandal, da si cu pietre, ca asa l-a indemnat varul.

   In 2022, se gandeste si varul sa se mute in bloc. Vine cu o gasca mare, sparge usile si ferestrele de pe 2-3 etaje, violeaza copii + batrani, sparge capete, ocupa inca 10 apartamente.

   Asociatia cheama politia. Varul il trimite pe nea LPR in fata, ii da si niste suturi in fund, el arunca cu pietre mai de la distanta… Nea LPR iese sifonat rau, dar mai incaseaza si varul cate ceva.

   Acum, tu @3V ne propui sa dam apartamentul in proprietate lui nea LPR, si mai vedem ce facem cu varul si cu gasca, ca sa se termine cu bataia.

  • Da, dacă în 2014 ei ar fi organizat un referendum cu observatori internaționali și ar fi militat pașnic pentru despărțire, atunci as spune sa lăsăm să plece . Dar ei au luat arma în mână și împreună cu rușii au devenit agresori. Au pierdut simpatia lumii și șansa de a despărții de Ukraina.

  • @@3v – (pentru cel care raspunde la ora 5:19 am) – Bravo! Un raspuns cat se poate de elocvent! O poveste metafora care se potriveste perfect genului de postac care este 3V!

 6. sute de mii de drame si de familii indoliate …💀💀💀💀💀💀💀💀💀pentru un nebun …pentru un psihopat 💩💩💩💩💩obsedat de putere si lux….🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 7. Cred ca deja rusii au un aliat nesperat, Germania. O sa vedeti.

 8. Raketelu’ asta vrea să fie mujic sarmanuu’. La cate booombardamente la întâmplare le-au dat rakeetii din 2014 incoace nici nu mă mir!

 9. Neomarxiștii ăștia de la Ria Novosti.

 10. Traducerea articolului e o batjocură.
  Inteleg că folositi google translate dar cineva care știe limba română ar putea sa se uite peste rezultatul final.
  Jenant.

 11. Nu va entuziasmați prea tare, „Rîa” Novosti scrie doar ce „trebuie”, așadar articolul este cu voie/ comanda de la stăpânire.

 12. Au fugit in directia gresita.

 13. Cred isi da toata lumea seama ca ria novosti a spus o poveste (nici macar nu stim daca e chiar adevarata) care sa incurajeze pe bietii noi recruti si sa induioseze inimile poporului rus, care arata cum lupta proaspetii cetateni rusi pentru patria lor, chiar si in conditiile cele mai vitrege. Vrea sa arate ca, uite, se poate si cu echipamente mai proaste, uite, ca soldatul rus lupta si castiga in orice conditii. Pe bune?

  • +2
   Același gând l-am avut și eu…
   Parcă ți se rupe inima de bieții orci, sărmanii de ei…
   💩

 14. Tre’ sa mai adaug si asta ca e prea tare: Stiti cum suna povestea asta lacrimogena din ria novosti? A citit cineva literatura sovietica de dupa razboi? Sau a vazut cineva filme sovietice de dupa razboi? Eh, exact asa e si povestea asta, ma mir ca nu a murit eroul pana la sfarsit, ca la sovietici aproape intotdeauna eroul murea, era finalul apoteotic. E clar ca e doar propaganda pentru poporul rus.*-*-*-*-

 15. Sa speram ca te intorci inapoi mult mai pregatit sa mori, mult succes, pamant de flori!

 16. Ii doresc acestui individ sa nu apuce 2023.