G4Media.ro

Rezultatul anchetei făcute de Avocatul Poporului la Ditrău: Angajarea cetățenilor sri-lankezi a…

Rezultatul anchetei făcute de Avocatul Poporului la Ditrău: Angajarea cetățenilor sri-lankezi a acutizat un conflict mai vechi între patronii brutăriei și câțiva foști angajați. Lipsa de informație și temerile nefondate ale localnicilor față de cei doi străini au jucat un rol însemnat. Conduita neadecvată a preotului a aprofundat conflictul

Avocatul Poporului a concluzionat, după o anchetă efectuată la Ditrău, că apariția în sat a celor doi sri-lankezi a aprofundat temerile localnicilor față de străini pe fondul lipsei de informație, a ”conduitei neadecvate” a preotului din comună și a acutizării unui conflict mai vechi dintre patronii brutăriei și câțiva dintre foștii angajați.

O altă concluzie a anchetei este că o mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul Facebook, iar Avocatul Poporului menționează că primarul comunei a contactat mai multe cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ”în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate”.

Raportul integral realizat de Avocatul Poporului după ancheta de la Ditrău:

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a dispozițiilor art. 18 alin. (1) din Constituție care vizează drepturile garantate străinilor și apatrizilor, în ceea ce privește situația a doi cetățeni sri-lankezi, angajați cu forme legale în cadrul unui agent economic de pe raza localității Ditrău, județul Harghita. Plecând de la informațiile apărute în mass-media națională și locală și pe fondul unui interes real al opiniei publice față de situația semnalată, a fost efectuată o anchetă.

În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai mulor cetățeni.

Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media.

Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual.

In timpul anchetei efectuate de reprezentantii Avocatului Poporului, în cadrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Shri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru.

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității a gestionat corespunzător situația și a depus toate diligențele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situații pe viitor, primarul din localitate a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate. Cazul va continua să rămână în atenția Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflați pe teritoriul României.

Cu această ocazie instituția Avocatul Poporului reamintește faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de rglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Sursa Foto: Agerpres / Gina Stefan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. VAI cica s-a sesizat din oficiu dar pentru ce se petrece in jud CV si HARGHITA nu se poate sesiza madam juju???

  • No, Raportul asta da peste cap tot cea zis Pantazi si Tapalaga cu secuii rasisiti, cu Orban cel Raul al Ungariei, cu televiziunile unguresti pline de ura etc. etc.
   Deci, se confirma: nu sri lanchezii sunt esenta problemei.
   Ar fi bine sa-si ceara scuze, altadata sa mearga la fata locului, sa se documenteze, asa cum face un ziarist adevarat.

  • No, Raportul asta, scris parca de un scolar de-a treia ca tema pentru acasa in vacanta de iarna, nu raspunde absolut deloc la primele scandari ale secoilor.

   „după ce ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri- lankezi, ci de consecinţe”
   „nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine”
   „Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, avem cultura noastră, să nu vină cu cultura din Nepal aici.”
   „Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franţa sunt oameni care de 100 şi ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 şi acum sunt cartiere unde nu are curaj nici miliţianul să intre, le violează femeile.”

   Si tu vii si-mi spui ca, de fapt, presa a denaturat sensul declaratiilor satenilor, care, de fapt, aveau ceva de impartit cu patronul si cu salariile oferite?

   Deci, ce se confirma? Ce-au zis satenii, din declaratiile carora ti-am citat mai sus, sau ce-a balmajit avocata popoului, ca sa nu-i supere pe partidul etnic de care depinde Guvernul?

   Ar fi bine sa-ti ceri si tu scuze, altadata sa mergi la fata locului, sa te documentezi, asa cum indemni pe altii sa faca.

 2. Ei, si?!
  Ce facem cu Raportul asta al Avocatului poporului?!
  Un fel de aflarea-n treaba la niste indivizi super-bine platiti si rasplatiti!

  Cand Sindicatele si Mediul de afaceri au CERUT Avocatului poporului sa atace OUG 79/2017, aia care a trecut Contributiile de la Angajator la Angajat, Avocatuil poporului NU i-a bagat in seama!
  OUG 79/2017 zace si azi in Parlament, PSD nu a pus-o in discutie in Parlament, de FRICA sa nu fie declarata NEConstitutionala!
  http://www.business24.ro/taxe-si-impozite/stiri-taxe-si-impozite/revolutia-fiscala-zace-de-7-luni-in-parlament-se-evita-votarea-legii-de-frica-ccr-1596427

 3. Cata ipocrizie si minciuna in raportul asta. Adica patronul este scos vinovat ca si-a rezolvat problema angajatilor cumva. Nu ca ungurii din Ditrau sunt rasisti, xenofobi, indoctrinati, manipulati de popa si TV si ca jumate din comuna in frunte cu primarul trebuiau arestati pt. terorism. Si ca politia si DIICOTul au dormit in papuci. Sau mai corect, nu au intervenit sa nu supere UDMR.

  Un exemplu de cum sa scoti un tap ispasitor, sa ascunzi gunoiul sub pres, sa fie bine sa nu fie rau. Cu institutii si oameni ca astia, Romania nu are nicio sansa. De fapt a trecut de vreo 4 ani de point of no return.

 4. unde e in raport ca nu vor sa manance paine framantata de maine negre?

  • Asa ceva e interzis sa apara, NU e „politically correct”!
   Bine ca nu i-a scos responsabili pe cei 2 sri-lankezi!!!

 5. avocatul poporului a fost transformata intr-o institutie inutile care se ocupa de gainarii,conflictul in cauza putea fi mediat de un mediator ,ca vem o groaza,da’ ne facem utili in cauze minore ca de altfel si puzderia de alte institutii ale statului degeaba din romanica.la mai
  multe ,,succesuri ” bugetofago,bleah plina tara de bagatori de seama pe mii de euro ,oare cit s-or mai imprumuta sa plateasca lipitorile astea?

 6. Avocatul Poporului se baga si el in seama.A facut o compunere de genul „cum ne-am petrecut vacanta mare la bunici”.Si toate astea pe bani grei si o pensie de nesimtit.

  • Raportul este un copy->paste. Paragrafe diferite cu diacritice diferite (paragrafele 1 și 2 au alte diacritice față de paragrafele 3 și 4)

 7. „Cu această ocazie instituția Avocatul Poporului reamintește faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de rglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.”

  Asta inseamna adio de la articole si comentarii de genul G4media.

 8. Uau ce concluzii , ce minte sclipitoare! Pentru asta trebuie sa tinem in viata aceasta institutie?Cind va veni reforma duduia asta trebuie sa alerge cu viteza luminii acasa si sa-si gaseasca de munca.

 9. Este avocatul poporului român sau avocatul imigrantilor?
  Este normal sa-i apere pe imigranti ambasada Sri Lanka, politia romana, Ministerul muncii pentru ca acei oameni au intrat si muncesc legal in Romania. Dar ce treaba are avocatul poporului cu asta, alta decat pentru a se afla si el in treaba si a-si justifica leafa si pensia speciala. Nu gasesc normal ca 100 de institutii ale statului roman sa aiba aceleasi atributii si sa se calce pe picioare cand avem cazuri de doi bani sau foarte clare dpdv juridic, insa, cand poporul roman este batjocorit si i se incalca drepturi elementare si fundamentale, dorm cu totii in post ca Mos Teaca.

 10. Trazni-v-ar cu raportul vostru de doi bani ! Nimic din adevarul care trebuia scos la iveala, sovinismul secuilor instigati de un popa iezuit si filistin, un primar leu-paraleu in discutiile private si plangacios in fata presei, ”afara cu strainii, nu vrem negri aici la noi”, rolul mass media de la Budapest care ii bombardeaza pe locuitorii din secuime cu lozinci si poncife a la Orban Viktor crestinul fara pata… Batista pe tambal, cam asta e rezumatul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.