G4Media.ro

Rezultat electoral istoric pentru moştenitorii ramurii politice a teroriștilor separatiști ETA în…

sursa foto: Unsplash/ Neil Martin

Rezultat electoral istoric pentru moştenitorii ramurii politice a teroriștilor separatiști ETA în Ţara Bascilor

Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA (grup terorist separatist care cerea înființarea unui partid socialist basc), partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, transmite AFP, citată de Agerpres. ETA (Euskadi Ta Askatasuna, în bască „Țara Bascilor și Libertate”) a fost înființată în timpul dictatorului Francisco Franco, în 1959, și a recurs la violențe extreme până în 2011, când a anunțat că renunță la lupta armată.

Formaţiunea a trecut de la 21 la 27 de locuri în parlamentul regional cu 75 de locuri şi, prin urmare, deţine acelaşi număr de deputaţi ca Partidul Naţionalist Basc (PNV), un partid conservator care a dominat viaţa politică regională timp de decenii.

PNV, care a pierdut patru mandate, este însă, teoretic, asigurat că va păstra puterea în această bogată regiune industrială, cu o populaţie de 2,2 milioane de locuitori şi cu numeroase competenţe (sănătate, educaţie, poliţie, închisori…).

Potrivit analiştilor, coaliţia la putere în regiune dintre PNV şi socialiştii premierului Pedro Sanchez, care s-a clasat pe locul al treilea, ar urma să fie reînnoită.

„PNV a câştigat alegerile” şi „deci îşi va asuma responsabilitatea pentru formarea guvernului regional”, a declarat preşedintele acestuia, Andoni Ortuzar.

La şase ani de la dizolvare ETA, în 2018, considerată responsabilă pentru moartea a peste 850 de persoane în patru decenii de violenţă, EH Bildu a avut o strategie electorală câştigătoare, punând cererile sale de independenţă în planul al doilea pentru a se concentra pe probleme sociale, de ecologie şi feminism.

Acest partid, condus de un fost membru al ETA, Arnaldo Otegi, beneficiază în special de un sprijin puternic în rândul tinerilor, care au puţină sau zero experienţă a vieţii într-o societate bască marcată de violenţa ETA.”Majoritatea tinerilor care votează astăzi nu s-au confruntat cu terorismul” şi dacă „suntem de stânga şi îngrijoraţi de problemele sociale, votăm pentru Bildu”, asigură unul dintre alegătorii săi, Elena Garcia, specialistă în educaţie, întâlnită la Bilbao.

ETA, însă, a revenit în centrul atenţiei în această săptămână, după ce candidatul Bildu, Pello Otxandiano, a refuzat să califice organizaţia separatistă armată drept grup „terorist”. Confruntat cu condamnări unanime din partea clasei politice spaniole, el şi-a cerut iertare în cele din urmă, dar fără să-şi schimbe poziţia pe fond.

Aceste alegeri regionale, urmărite pe scară largă la nivel naţional, au plasat Partidul Socialist al premierului într-o poziţie inconfortabilă de arbitru între PNV şi Bildu, care sunt doi aliaţi esenţiali ai guvernului său minoritar în Parlamentul de la Madrid. Cu toate acestea, încă de la începutul campaniei, socialiştii au exclus o alianţă cu Bildu în cazul în care aceasta ar urma să câştige alegerile. EH Bildu „are o datorie faţă de societatea bască şi atât timp cât (acest partid) nu condamnă terorismul”, socialiştii „nu vor semna nici un fel de acord” în Ţara Bascilor, a asigurat candidatul socialist la alegerile regionale, Eneko Andueza.

Alianţa din Parlament spaniol cu Bildu i-au adus deja premierului Sanchez atacuri neîncetate din partea opoziţiei de dreapta, care îl acuză că „îi spală” pe „moştenitorii ETA”.

În decembrie, ajutorul acordat de socialişti EH Bildu pentru a obţine primăria din Pamplona, capitala Navarei, a înfuriat în mod deosebit opoziţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Mai recunoaște Spania statul palestinian acum?

    • Da.Mai abitir.In numele concilierii si al conviețuirii premiază teroriștii (eta,tsunami democratic,hamas) și acuză victimele. Noroc că Spania are frontiera terestră destul de redusă că altfel se independizau toate comunitățile autonomice de rămânea doar Comunitatea de Madrid(fiind in centru) drept regatul spaniol