G4Media.ro

Talibanii anunță cucerirea Văii Panjshir / Rezistența ceruse talibanilor încetarea ostilităților după…

Talibanii anunță cucerirea Văii Panjshir / Rezistența ceruse talibanilor încetarea ostilităților după ce a suferit pierderi grele

UPDATE ora 7:10

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul ”total” în Valea Panjshir, unde s-a organizat rezistenţa împotriva lor de când au preluat puterea în Afganistan, la jumătatea lunii august, anunță Agerpres, care citează AFP. „Odată cu această victorie, ţara noastră este de acum complet scăpată de criza războiului”, a declarat, într-un comunicat, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Articolul inițial:

Forţele de opoziţie afgane din Valea Panjshir au cerut într-un comunicat încetarea focului după informaţii privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend, relatează Agerpres care citează AFP.

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că ”le-a propus talibanilor să-şi înceteze operaţiunile militare în Panjshir… şi să-şi retragă forţele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abţină de la orice acţiune militară”. Liderul forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor.

sursa foto: Outlookafganistan.net

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter