G4Media.ro

Revoltă în Albania, Bosnia și Kosovo, după ce austriacul Handke a primit…

Revoltă în Albania, Bosnia și Kosovo, după ce austriacul Handke a primit Nobelul pentru Literatură: ‘Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel’ – presa kosovară

“Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură”, a titrat ieri cotidianul Koha Ditore din Kosovo, după ce Academia Suedeză a anunțat că scriitorul austriac Peter Handke este laureatul prestigioasei distincții, pentru anul 2019. Inclusiv Handke s-a arătat ieri “surprins” de faptul că i s-a acordat prestigioasa distincție. Scriitor și dramaturg, el a calificat decizia Academiei Suedeze drept “foarte curajoasă”, după disensiunile stârnite de opera sa, scrie AFP, preluată de News.ro.

Anunţul de ieri al Comitetului Nobel a stârnit revolta autorităților în Albania, Bosnia și Kosovo, scriitorul austriac fiind denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un “negaţionist” al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

“Nu am crezut niciodată că o să-mi vină să vomit din cauza Premiului Nobel”, a scris premierul albanez, Edi Rama, pe Twitter.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Presa Kosovara, acest pilon al democratiei plus cele doua focare de infectie in Europa – Bosnia si Albania.

  2. Pe cine intereseaza ce crede un cotidian Kosovar? Cine e cel ce scrie fata de juriul premiului Nobel, fie el si pentru literatura (mai jos decat acesta, din punct de vedere al prestigiului nu este decat cel pentru pace)

  3. Kosovo: un teren pe care s-a stabilit o adunatura de criminali. Se vede imediat acest lucru in asa-zisul lor „parlament” unde dau regulat cu gaze. Toti criminalii din kosovo fuguta la puscarie! Kosovo apartine Serbiei! Iar labania nu e nici ea cu nimic mai breaza!

  4. Numirea lui Peter Handke în mod sigur va declanșa indignări din multe părți. După cunoscători și istorici literari Handke este un reprezentant și înnoitor de talie mondială a prozei și dramaturgiei . Operele sale sunt traduse în toate limbile care contează în lume, scrierile sale sunt publicate de edituri dintre cele mai prestigioase ( Suhrkamp). Dar pozițiile și părerile sale prosârbești, admirația sa față de Miloșevici ( a ținut un discurs la înmormântarea acestuia ), minimalizarera exterminărilor în masa a boșniacilor din Srebrenița de către sârbi, precum și atașamentul necondiționat față de sistemul politic din fosta Iugoslavie îl fac un ins foarte controversat ( este pe jumătate de origine slovenă ). Să menționăm, totuși că el este doar unul dintre un șir de scriitori și intelectuali foarte recunoscuți, care au avut păreri personale foarte discutabile(ex. Heine față de Napoleon, Bertolt Brecht față de Stalin, Martin Heidegger, Sartre, B. Russell, Houllebecq etc )

  5. Așa cum am prevăzut : Declarația PEN Clubului american
    https://pen.org/press-release/statement-nobel-prize-for-literature-2019/

  6. Asa o senzatie ca suedezii au vrut sa deschida o alta tema ce polarizeaza pentru a a face uitat scandalul de anul trecut. Si au reusit, ;).