G4Media.ro

Revista Nature relatează pe larg situația de la Institutul Național de Fizică…

Revista Nature relatează pe larg situația de la Institutul Național de Fizică Nucleară: Acuzații de corupție macină gazda română a celui mai puternic laser științific

Prestigioasa revistă Nature și-a îndreptat, luni, atenția spre situația de la Institutul Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează Laserul de la Măgurele și al cărui director, Nicolae Zamfir, a fost înlăturat la sfârșitul săptămânii trecute. Publicația vorbește despre “acuzații de corupție” care macină gazda “celui mai puternic laser științific din lume”, prezentând pozițiile părților implicate în scandalul de acolo. Este prezentată și poziția Comisiei Europene, care spune că monitorizează îndeaproape provocările în implementarea proiectului ELI-NP și că este în contact cu toți partenerii ELI pentru a face ca situația să avanseze.

Nature pornește de la criticile care i-au fost aduse, în ultimele luni, directorului IFIN-HH Nicolae Zamfir, având în vedere că “unii dintre oamenii de știință spun că managementul slab amenință instituția și proiectul”. Anume:

 • că în iulie un sindicat al oamenilor de știință de la Institut “a depus o plângere de corupție împotriva directorului Nicolae-Victor Zamfir”, susținând că re-numirea acestuia în funcție a fost ilegală. EI mai acuză că comis erori manageriale, că a afectat activitatea științifică și proiectul ELI-NP, ceea ce riscă să elimine România din asocierea europeană.
 • că, în plângerea lor, cercetătorii au protestat față de extinderea contractului lui Zamfir la conducerea IFIN-HH de către secretarul de stat pentru cercetare, Dragoș Ciuparu, în condițiile în care Zamfir a trecut de vârsta de pensionare
 • că o plângere a fost depusă și împotriva lui Dragoș Ciuparu, acuzat de abuz în serviciu.
 • Este citat, în acest sens, reprezentantul sindicatului, George Epurescu. Nature notează că sindicatul reprezintă 45 dintre cei 250 de cercetători de la IFIN-HH.

Pe de altă parte, sunt citați și cei acuzați:

 • Zamfir și Ciuparu resping acuzațiile de abuz în serviciu. “Zamfir spune că limita de vîrstă pentru directorat a fost introdusă doar după numirea sa inițială, în 2004, iar prelungirea contractului este aliniată la legislația din momentul în care a semnat precedentul contract.”
 • Ciuparu este citat spunând că “aici, în România, toată lumea poate acuza pe oricine de orice. Încă aștept să rezolve problema cei îndreptățiți legal să o facă”.
 • Zamfir este citat și cu declarații prin care respinge acuzațiile de proastă administrare a institutului.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. De ce sunt românii atât de ticăloşi? Ce-i în neregulă cu ei?

 2. Cand schimbi din functie o somitate internationala cu un lipitor de afise PNL e normal sa se aleaga praful.

  • pnl ? Politica nu apare in poza asta.
   O sa spui ca zoon politikon adica fiinta sociala deci care face si politica. Dar aici e vorba de propria politica care nu are acronim inventat. E politica supravietuirii, a dorintelor de marire, a altruismului si sacrificiului pe altarul cunoasterii? Naiba stie !

 3. Nu cred că e ceva specific românilor, mai degrabă e inacțiunea autorităților de control care ar fi trebuit să prevină apariția unor mici zei.

 4. Asadar, logica domnului Zamfir este, „daca legea care interzice sa circuli beat la volan s-a dat dupa ce am luat eu permisul, eu am voie sa circul baut la volan”.
  Mare somitate…

 5. Nature..!? Cine sunt astia, de isi permit sa puna la indoiala valoarea d-lui dinozaur Nicolae Zamfir ?! Probabil e vorba de vreo fituica sponsorizata de Soros si de Statul Paralel si Echidistant…

 6. Prestatia academicianului vizionar din perioada de dupa destituirea sa de catre MEC s-a transformat din dictatoriala in jenant-groteasca.
  Zamfir minte fara nici un pic de jena peste tot pe unde i se mai permite sa o faca.
  Pacat ca mai exista personaje care ii permit sa desfasoare acest spectacol ieftin si scandalos.
  Doamna Ministru Anisie i-a dat acestui personaj extrem de orgolios trei sanse de a se retrage cu fruntea sus:
  – Prima ocazie: raspunsul biroului juridic al MEC in problema CS vs. CA care arata faptul ca CS este legal constituit si functional. Zamfir s-a facut ca nu intelege si practic s-a sters in partile moi cu acel raspun oficial. Ar fi avut ocazia sa spuna ca a interpretat el gresit legea, sa-si ceara scuze si sa dea inapoi. A dat inainte ca berbecu’;
  – A doua ocazie: au fost trei intalniri cu doamna Anisie in care reprezentantii CS au adus probe clare ale abuzurilor lui Zamfir. La ultima intalnire, Anisie i-a cerut explicit lui Zamfir ca sa inceteze toate anchetele din Comisiile de Disciplina. Zamfir iar a dat inainte ca berbecu’ de parca era pe tarlaua lui in IFIN-HH. L-a dat afara pe dl. Livius Trache, un cercetator de mare calibru, ca pe vremea lui Stalin;
  – A treia sansa: dupa ce l-a destituit, d-na Anisie i-a multumit respectuos pentru meritele sale ca director general. Gibonul Zamfir, ca de data asta nu s-a mai comportat ca un berbec, a inceput sa minta cu nerusinare prin media si prin diverse studiouri TV cum ca „nu i s-au adus explicatii de ce a fost demis” !!! Zau domnule Zamfir ?!!! Chiar nu mai ai nici o urma de jena?
  Eu nu inteleg de ce tace ministerul si-i suporta toate laturile pe care le scoate acest personaj pe gura. Sper sa vina vremea in care vor scoate toate dovezile pe care le au impotriva acestui individ. Probabil ca asteapta alegerile, iar in acest caz le inteleg tactica.
  Urat mod de a iesi de pe scena ati ales domnule Zamfir!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.