G4Media.ro

Revenit pe scenă, Trump îşi aşază pionii pentru viitoarele prezidențiale. Într-un discurs…

Revenit pe scenă, Trump îşi aşază pionii pentru viitoarele prezidențiale. Într-un discurs fluviu de circa o oră şi jumătate la Greenville, miliardarul a cochetat din nou cu ideea unei noi candidaturi în 2024, un an pe care îl aşteaptă ”cu nerăbdare”

Flirtând cu o nouă candidatură la prezidenţiale în 2024, Donald Trump, izgonit de pe reţelele sociale, a rostit sâmbătă primul său discurs televizat după luni de zile, avertizând că „supravieţuirea Americii” depinde de o victorie republicană la alegerile parlamentare de anul viitor.

Deşi fostul preşedinte şi-a reluat melodia de campanie, tonul este mai aşezat, potolit, în faţa a circa 1.200 de invitaţi la convenţia Partidului Republican din Carolina de Nord decât celebrele sale mari mitinguri. Într-un discurs fluviu de circa o oră şi jumătate la Greenville, în sud-estul Statelor Unite, miliardarul în vârstă de 74 de ani a cochetat din nou cu ideea unei noi candidaturi în 2024, „un an pe care îl aştept cu nerăbdare”, în aplauzele asistenţei.

El şi-a repetat afirmaţiile nefondate de fraude electorale masive la prezidenţialele din noiembrie 2020. „Aceste alegeri vor rămâne în Istorie ca cea mai mare crimă a secolului”, a afirmat cel care tot nu a recunoscut explicit victoria succesorului său democrat, Joe Biden, la aproape cinci luni după ce a părăsit Casa Albă. 

Cel care face jocurile

Izgonit de pe reţelele sociale de la asaltul ucigaş de la Capitoliu de pe 6 ianuarie comis de partizanii săi, care denunţau „furtul” alegerilor, miliardarul nu a rostit niciun discurs televizat din februarie. În ciuda tăcerii, el rămâne în continuare la fel de influent printre republicani şi, punându-se în poziţia celui care face jocurile, distribuie, prin comunicate zilnice, sprijin electoral pentru alegerile parlamentare „midterms” /de la jumătatea mandatului/ din noiembrie 2022… sau critici vitriolante ale duşmanilor săi.

„Supravieţuirea Americii depinde de capacitatea noastră de a alege republicani la toate nivelurile, începând cu ‘midterms’ anul viitor”, a declarat el. Imigraţia clandestină „la niveluri record”, „întreprinderile noastre jefuite de atacuri cibernetice străine”, preţul benzinei „care explodează”, el a descris o imagine dezastruoasă a începutului de mandat al lui Joe Biden.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a reluat şi alte subiecte populare printre republicani, ca apărarea dreptului de a purta arme, presupusa „îndoctrinare” a elevilor din şcolile publice unde se vorbeşte despre rasism, provocând aplauze.

Publicul a rămas în schimb tăcut când s-a declarat „foarte mândru” că a cumpărat „de miliarde de dolari acest vaccin chiar înainte să ştim că el funcţionează”. „Am salvat milioane şi milioane de vieţi”, a repetat el, fără a obţine vreo reacţie.

Foarte apropiat de familia lui, fostul preşedinte i-a lăsat locul un moment norei sale Lara Trump ca să anunţe că după luni de zvonuri, ea nu va candida până la urmă pentru un mandat în Senatul american. Magnatul din imobiliar i-a mai denunţat pe „procurorii stângii radicale din New York”, în situaţia în care a fost înfiinţat un mare juriu în mai ca să determine învinuirile care ar putea exista împotriva lui sau a grupului lui.

Atu electoral

În ciuda loviturii provocate de atacarea Capitoliului şi de teoria sa, demontată de repetate ori de tribunale, privind o fraudă electorală, puţini sunt republicanii care s-au distanţat de Donald Trump. Deoarece mulţi încă îl văd ca pe un atu preţios pentru „midterms „, în cursul cărora speră să reia controlul asupra Congresului. O influenţă neobişnuită pentru un preşedinte învins după un singur mandat.

Bilanţul sumbru al pandemiei sub mandatul lui şi „un discurs periculos nu sunt suficiente, se pare, pentru republicani s-o rupă cu preşedintele pierzător”, a ironizat un purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Ammar Moussa.

Sursa: Les EchosTraducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Faci valuri pana ies la iveala anumite nereguli pasive de parnaie , Donald duck.

  2. Nu integ de ce un asa anumit „jurnalist” in loc sa preia din „Les Echos ” ceea ce scrie mai sus…nu stiu cum sa i zic, nu depune un mic efort si sa urmareasca ora si jumade de discurs.
    A discutat despre 1000 si una de chestii aproape nici una suprinsa in acest text.
    Media…dusmanul omului de rand, traieste in si din minciuna pentru ca asa au hotarat cei mari de sus.

  3. Dintre cele mai cool chestii azi fake news, fake science, fake history…se traieste in minciuna.

  4. Am inteles ca a avut ceva probleme de coerenta. Nu pare in forma pentru o noua campanie. Cred ca va fi folosit pana la epuizare iar apoi aruncat.

  5. Asta se mai gandeste sa candideze la 78 de ani, el care radea de biden ca e batran. This guy is delusional.