G4Media.ro

Revărsare de populism și discuția pe fond în cazul Sorina

Revărsare de populism și discuția pe fond în cazul Sorina

Cazul Sorinei Lucan, fetița luată de un procuror însoțit de mascați de la o asistentă maternală din Baia de Aramă, pentru a fi predată familiei adoptive, a generat o revărsare de populism din partea politicienilor și reacții emoționale dintr-o parte a publicului.

Mai întâi, faptele. Soții Săcărin, stabiliți în Statele Unite la începutul anilor 2000, au devenit oficial părinții Sorinei pe data de 23 aprilie 2019 printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova.

Asistentul maternal, Mariana Șărămăt, a refuzat să predea copilul familiei de adopție, copil pentru creșterea căruia statul îi plătea un salariu lunar. Nu mai are nicio relevanță în cazul de față dacă a mai încercat sau nu să o adopte pe Sorina, câți ani a crescut-o etc. Avem o decizie definitvă și punct.

În 24 mai, Comisia pentru Protecția Copilului, din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, i-a retras Marianei Șărămăt atestatul de asistent maternal profesionist, „constatând că aceasta nu şi-a respectat obligaţia privind copilul pe care-l avea în plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia în familia adoptivă, încălcând, astfel, grav interesul superior al copilului şi, privându-l pe acesta de a avea o familie”. (Sursa Newsweek).

Sorina ajunge la familia adoptivă o lună mai târziu, în urma intervenției unui procuror însoțit de mascați, după ce familia Săcărin a făcut o plângere penală pentru privare de libertate și rele tratamente.

Mariana Șaramăt nu mai avea de două luni niciun drept de a mai ține copilul acasă și, tot din aprilie, Sorina avea din punct de vedere legal părinți adoptivi.

Abia după încă o lună de la retragerea atestatului, timp în care fetița a stat la fosta asistentă, Sorina a fost dată familiei adoptive, în urma unei intervenții în forță a unei procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Intervenția s-a bazat pe o plângere făcută de soții Săcărin, pentru privare de libertate și rele tratamente aplicate copilei.

În filmul intervenției de vineri dimineața postat pe Facebook de către familia Șărămăt se vede cum procurorarea Maria Pițurcă, de la parchetul Curții de Apel Craiova, o trage pe Sorina afară din casă, fiind însoțită de mascați.

Fetița în vârstă de opt ani plânge, se zbate și refuză să plece din casa familiei care a crescut-o de când avea un an și jumătate.

Intervenția ar fi avut loc în urma altor patru încercări eșuate ale soților Săcărin de a convinge familia Șărămăt le dea copilul asupra căruia fosta asistentă nu mai avea niciun drept legal.

Politicieni și jurnaliști s-au cățărat pe valul de emoție publică cerând anchete, controlale, verificări. Cu toții au denunțat ”abuzul” procurorului și au invocat interesul superior al copilului, dar niciunul n-a subliniat celălalt abuz, infinit mai grav, și anume nerespectarea unui hotărâri judecătorești definitive.

Or, ambele sunt de discutat aici.

Ministrul Justiției, Ana Birchall și procurorul general, Bogdan Licu, au mers până acolo, încât s-au pronunțat public pentru menținerea copilului în țară până la clarificarea situației, deși nu există nici un mecanism legal care să le permită așa ceva.

După revărsarea de populism, trebuie să aibă loc discuția pe fond, la rece. Cazul Sorinei în mod cert nu este singular. Între asistenții maternali și copiii îngrijiți de aceștia ani de zile se formează uneori legături puternice, se atașează unii de alții.

Atunci când copiii își găsesc o familie adoptivă, momentul despărțirii este dureros, iar uneori, ca în cazul Sorinei, se dovedește foarte dificil, mai ales dacă asistentul maternal nu recunoaște decizii judecătorești definitive.

Având în vedere că la mijloc se află soarta unui minor, iar trecerea din fosta în noua sa familie reprezintă oricum un moment delicat, întrebarea este cum trebuie procedat?

În ce fel trebuie să intervină statul, astfel încât să limiteze la maxim eventuale traume? În ce mod trebuie luat copilul minor și predat familiei adoptive? Cu procurori, jandarmi și mascați sau printr-o procedură de negociere cât mai puțin invazivă, eventual prin extragerea adultului și prin limitarea contactului fizic cu minorul, pe cât posibil?

La toate aceste întrebări cei chemați să răspunsă sunt specialiștii din domeniu și guvernul. În locul declarațiilor bombastice,  premierul Dăncilă ar trebui să ceară rapid elaborarea unui set de proceduri clare. Cazul Sorina arată că este nevoie de un protocol de intervenție cu pași de urmat, cine intervine în astfel de situații critice, în ce mod.

Prioritatea zero a celor de la putere ar trebui să fie acum nu verificările și controalele făcute din populism, ci elaborarea urgentă a unor mecanisme clare pentru a evita noi cazuri Sorina. Așa pot arăta că le pasă într-adevăr de ”interesul superior al copilului”, restul e gargară și spectacol TV.

Un astfel de protocol încheiat între instituțiile implicate într-un proces de adopție ar elimina arbitrariul și eventuale acuzații de abuz, întrucât fiecare instituție ar cunoaște din start ce are de făcut și cine este responsabil pentru a se asigura că hotărârea definitivă de adopție este pusă în aplicare și copilul ajunge în condiții cât mai bune în noua sa familie.

Or, cazul Sorina exact asta a scos la iveală: vidul de procedură. Am văzut cu toții frustrarea unei familii în fața incapacității statului de a pune în aplicare o hotărâre definitivă de adopție, altfel decât prin recurgerea la plângeri penale și intervenții în forță.

Iar aici statul trebuie să acționeze rapid prin stabilirea unor reguli, astfel încât să nu se mai ajungă la procurori și mascați pentru a preda un minor familiei adoptive.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

119 comentarii

 1. bine ca lamureste cineva lucrurile, ca e plin de insi pe aici suparati ca de ce o iau aia in america. dar simultan tipa ca vor o justitie ale carei decizii se respecta de catre toti.

  • La cât de deștep te dai s-ar putea sã te lovești de onorata instanțã și sã ți-o furi de la portocali și alți pițurci .Autorul nu spune nimic despre calitatea procuroarei care avea mandat de percheziție pentru ridicare de probe nu pentru punerea în aplicare a hotãrârii judecãtorești ea nu este executor judecãtoresc și nu avea acest drept .Dar seful ei este soțul judecãtoarei de la curtea de apel Craiova care a revocat hotãrârea tribunalului Mehedinți .Ce verde e cașcavalul american dar justuția este independentã .Ce crezi tu istețule cã s-ar fi întâmplat cu Pițurca dacã acțiunea se întâmpla în țãrile nordice .

  • NU! TIPAM ca vrem o JUSTITIE CORECTA! ceea ce NU avem!

  • Este totusi trecut cu vederea faptul ca dosarul a fost initial respins motivat iar reluarea dosarului nu a avut in vedere ratiunea primului refuz.
   Interesul copilului este greu de definit. Cei care adopta nu ar trebui sa fie in contradictie cu cei ce ingrijesc copilul si adoptia sa se realizeze doar in buna intelegere si nu folosind „dreptatea justitiei”.

  • Cel cu durere de la prostie, dar ce se întâmpla cu cei doi asistenți care nu au predat fetița și au ținut-o ilegal DOUA LUNI? Ar fi lăsat țările nordice doua luni copilul la ei?? Dar dacă asistenții lor ar fi terorizat copilul că îi vor fi scoase organele?? Cum dormea copilul ăla noaptea știind că cineva vrea să îl ia, să ii fure organele?

  • @Dacă ar durea prostia: ce țãrile nordice; si in America daca dobitoaca asta de procuroare ar fi facut asa ceva era cel putin data afara, daca nu la bulau. Nu-mi imaginez vreo tara occidentala care sa tolereze asa ceva…

  • @Vax : eu nu-mi imaginez o țară civilizată unde să nu se respecte o hotărâre judecătorească definitivă.
   În Norvegia sau SUA, a doua zi după emiterea hotărârii, dacă nu era respectată punerea ei în aplicare, asistenta maternală era arestată instant. Tocmai pentru a nu se ajunge la situația la care s-a ajuns.
   Pune lucrurile în ordinea lor atât firească cât și cronologic.

  • un raspuns petru cei care cauta…oare ce cauta???

   1- Hana Grace-Rose Williams was a girl adopted from Ethiopia by an American couple living in Sedro-Woolley, Washington. She died in 2011 of hypothermia, according to an autopsy, and her adoptive parents Carri and Larry Williams were convicted in September 2013. adica saraca a inghetat de frig.
   autor Kathryn Joyce is an author and journalist based in New York City Her freelance writing has appeared in The New York Times, The American Prospect, Slate, The Atlantic, Mother Jones, Pacific Standard, The Nation, Salon, Newsweek, Ms., Religion Dispatches, The Daily Beast, The Harvard Divinity Bulletin, The Massachusetts Review, Conscience and other publications.

   2-Americans use the Internet to abandon children adopted from overseas (mai jos pun linkul)
   https://www.reuters.com/investigates/adoption/#article/part1
   autor Megan Twohey is an investigative reporter with The New York Times. Twohey has also written investigative reports for Reuters, the Chicago Tribune and the Milwaukee Journal Sentinel.[1] She has investigated exploitive doctors, revealed untested rape kits, and uncovered a secret underground network of abandoned unwanted adopted children.[2] Her investigative reports have led to criminal convictions and helped prompt new laws aimed at protecting vulnerable people and children.[3] She has also won other national journalism awards and was a finalist for the Pulitzer Prize for Investigative Reporting

   articole scrise de jurnalisti cu prestigiu nu de amatori in tranzitie

   ps imi cer scuze ca nu sunt in romana sunt copiate de pe google

 2. Ah, dom’ Tăpălagă, dar ce dur sunteți.
  Într-un singur punct aveți dreptate: vidul de procedură. Restul, vorba dvs., e gargară.

  • @ G4

   „Cu toții au denunțat ”abuzul” procurorului și au invocat interesul superior al copilului, dar niciunul n-a subliniat celălalt abuz, infinit mai grav, și anume nerespectarea unui hotărâri judecătorești definitive.”

   serios ?!

   ati auzit de faptul ca o hotarare judecatoreasca definitiva IN CIVIL se pune in aplicare de un EXECUTOR JUDECATORESC ?!

   este aceeasi prostie pe care au sustinut-o # kondensatorii atunci cand A3 trebuia sa fie evacuata, ca A3 trebuia de indata sa plece de acolo

   si atunci era nevoie de un executor judecator

  • Stiu si eu ….
   Io zic sa citim mai intai Legea adoptiei si Codul civil .
   Este posibil sa constatam ca ” problema ” vidului de procedura nu prea exista …
   ” Vid de procedura ” ar putea fi doar in masura in care dl Tapalaga considera ca in textul Legii adoptiei / Codului civil trebuie sa se specifice expres ca nici macar o femeie procuror nu are voie sa bruscheze o fetita de 8 ani , sub ochii politistilor care nu intervin …
   Probabil ca dl Tapalaga isi inchipuie ca submineaza lupta pentru justitie daca admite existenta unor probleme ( extrem de vizibile & jenante ) in zona activitatii Ministerului public …
   Io cred ca o astfel de atitudine face doar rau …

 3. Domnule Tapalaga , am citit articolul dvs., in mare parte este corect din punctul meu de vedere .
  Dar pentru mine este extrem de clar ca procurorii care nu ar trebui sa fie magistrati , actioneaza asa deoarece stiu ca nu raspund in nici un fel pentru faptele lor , si nu sunt numai ei , care nu dau socoteala pentru atrocitatile pe care le comit.

  • Stimate/stimată A310,nu-i așa că incidentul pică perfect pe cererea GRECO și a Comisiei de la Veneția ca SS-Secția Specială să fie desființată?
   Dacă nu s-ar fi petrecut incidentul,trebuia pus în scenă…

  • ok, acum poti sa pleci, ai batut campii destul, intoarce-te pe hotnews. poate ii pacalesti pe aia, desi ma indoiesc.

  • Maria Rusu.

   Mie mi se pare că pică foarte bine în context cu serialul ” Povestea slujitoarei”….

   În proporție de 80% eu am convingerea că tot deranjul este o campanie publicitară.

 4. Nu e nici un vid de procedura. Pur si simplu a fost o actiune interlopa de rapire a unui minor! Conteaza si mai mult ca actiunea a fost comisa de un asa numit „magistrat” , de fapt un tortionar aidoma fostului sau sef, Loazăr, actiune platita cu multi bani americani, adica dolarei!
  Justita din Romania este practic captiva acestor clanuri de interlopi familiali, in sensul ca unii sunt procurori si altii-altele judecatori!
  Sagrada famiglia in pur spirit romanesc, sotia ancheteaza ca procuror, sotul da sentinta, ca judecator!
  Iar sereistul mijlocitor al afacerii, se asigura ca cei doi de mai sus au protectie totala!
  Bai, astia interesati de averile politicienilor, de milioanele de euroi si proprietatile procurorilor-judecatorilor, nimic-nimic?? De ex. eu stiu un procuror care se deplaseaza la locul de munca, Bucuresti, doar cu elicopterul, avand in interiorul proprietatii sale pista speciala de aterizare!

  • du-te ba de aici cu procurorul tau cu elicopter cu tot. daca il stii si consideri ilegal, de ce nu il dai in gat? a, nu, postam pe net, ne dam mareti. actiune interlopa a fost aia facuta de psd asupra tarii. ala interlopism.

  • Am facut scrisoare la comisia Greco cat si la comisia de la Venetia, si am primit si raspuns: nu ne intereaseaza averile procurorilor atat timp cat actioneaza in interesul nostru!
   Capisci la tine, sau esti greuț de cap??

  • ai facut pe dracu sa te ia de prost si mincinos. nu numai ca n-ai facut dar nici nu ai fi primit in veci un astfel de raspuns. dar ce sa inteleaga un postac. mai si intrebi de greu de cap. tu nu esti greu de cap, tu nu ai cap deloc. hai mars pe luju unde mancati voi kkt la infinit.

  • @Maradona: nu cred ca are rost sa-ti pierzi timpul prea mult cu andrei. Individul e #rezistent_la_muie.. 🙂

  • Nu știu cum se face dar toți postacii pesedaci își găsesc nume de useri perfecte.
   Unul se numește după o vestită metodă de fraudare, maradona, altul e vax și la propriu și la figurat.
   Colac peste pupăză, sunt posesorii adevărurilor absolute, pentru care însă nu au nici cea mai mică fărâmă de argumentație logică sau legală.

  • @John Wow @ Maradona = aceeasi Marie, cu alta palarie. Tu le stii pe toate….fomeie! Ca esti fomeie, atotstiutoare, din tari straine, patrioata cu cockarda, ca ce-ti mai place sa fii aplaudata de audienta, nu-i asa, Drama Queen?! Hai, mai pe burta, si mai rasfirata, ca-i mica apa, si ti se vede, propagandisto!

 5. Spuneti ca asistenta maternala nu mai avea contract. Deci oamenii aia nu mai primeau bani pentru Sorina. Eu cred ca are foarte mare importanta daca li s-a refuzat adoptia, mai ales ca vorbim de Craiova. Unde se triseaza inclusiv pentru mize mici cum ar fi calificarea elevilor la nationala, poate va amintiti mama care a dat inspectoratul in judecata.
  Acum dna mama adoptiva iese si acuza familia ce a crescut-o ca i-au spus fetei ca va fi luata pentru organe. De unde stie? Vrea sa apara ea intr-o lumina buna? Simplul fapt ca a girat tot abuzul asta arata ce fel de persoana este. Era Sorina ultimul copil de pe lumea asta? De ce nu a avut atata determinare pentru un copil dintr-un orfelinat, nu unul care locuieste de cand se stie intr-o familie. Oribili oameni.
  Nu totul se reduce la sentitele date de niste oameni care cu alte ocazii au facut scapati violatori, ca sa dau doar un exemplu. Dumnezeu s-o aiba pe fata asta in paza, greu se vor vindeca aceste rani.

  • Mda…
   Totusi asistenta maternala a refuzat in scris in …2 randuri sa o infieze pe fetita. Asa primea mai departe salariul de la stat.
   Acum, ce sa-i faci, a apucat-o dragostea de copil…

  • @adi
   La adoptiile unde se opteaza pt copii maricei, sunt preferati cei aflati in grija asistentilor maternali. Dezvoltarea lor in sanul unei familii ii scuteste in buna masura de traumele prin care trec cei din centrele de plasament (orfelinate) si scade posibilitatea de a dezvolta in timp comportamente antisociale. Aceasta ar putea fi puntctul de la care pleaca toata staruinta familiei adoptive de a ramane la aceasta fetita.
   Managerii de caz isi cunosc asistentii maternali aflati sub supravegherea lor si stiu exact care dintre acestia se comporta corespunzator cu copilul si care nu… Cand se pune problema adoptiei si potentialii parinti spun ca accepta un copil de varsta mare, daca acesta nu are tulburari de comportament sau deficiente fizice majore, managerul de caz stie exact daca poate oferi asta si care asistent maternal ingrijeste un astfel de copil.
   De la neregulile din DGASPC-Mehedinti a pornit usor-usor toata povestea asta. Acolo e samanta raului si de acolo trebuia inceputa ancheta.

  • Foarte urat ca se da aceasta tenta politica unui caz care pentru mine miroase foarte rau a coruptie, a inselaciune, a fals, a uz de fals, a mafie, a abuz in serviciu. Este evident pentru mine ca aici „s-a intervenit”, poate de foarte sus, in favoarea adoptiei, ca asistentii maternali au fost indusi in eroare, crezandu-se probabil ca vor fi usor de speriat cu niscaiva dosare penale si usor de dus de nas. Surpriza! Oamenii isi iubeau copiii crescuti mai mult decat spaima unui/unor dosare penale. Toata aceasta isterie in care „noii oameni de bine” ii acuza pe cei care incearca sa demaste aceste abuzuri ca sunt niste prosti, ca sunt niste incuiati care nu inteleg ce importanti sunt banii pentru un copil, ca ce e aia suflet, banii domle asigura un viitor copilului, mi se pare pur si simplu infiorator despre noi, despre cine suntem si spre ce ne indreptam ca umanitate in ansamblul ei. Se mai afirma ca justitia a dat o decizie definitiva, dar care pute rau pentru ca sunt niste legaturid e rudenie intre judecatori si avocati, niste acte despre care asitenta maternala afirma ca sutn falsuri. pai asta e justitie? Pe bune? Eu provin dintr-o familie relativ saraca, toata copilaria mea parintii si bunicii mei ce au avut sa-mi dea a fost toata dragostea lor. Stiti ceva? A fost suficient.

 6. Este nevoie într-adevăr de o procedură, in care poate cel mai puțin au ce căuta ”mascații”. Sunt destule cazuri – chiar ecranizate – care arată cât de delicat și dureros poate fi pentru un copil schimbarea mediului social obișnuit, chiar dacă în general sunt urmărite cu prioritate interesele sale.
  Mascații sunt pregătiți pentru altceva, pentru lucruri într-adevăr periculoase și folosirea lor pe post de bau-bau cred că poate duce o imagine publică pe care nu o merită.

 7. A apărut și bășina cu stropi zupremă să posteze un articol plin de manipulări . Băi moș bășină în afară de intrat prin arhive ilegal și de luat apărarea criminalilor din procuratură măi faci altceva ?

  • Partidul tau, PSD, e pe moarte. Cauta-ti de lucru, nu mai cersi munca de postac la stat. O sa mori de foame dupa ce dispare PSD.

  • care parte din „exista o decizie definitiva a unei INSTANTE (unde judeca judecatorii)” nu iti e clara? vrei si un desen ceva? dar ma indoiesc ca pricepi. ati gasit repede motiv sa tipati iar contra justitiei. o facatura de prost gust.

  • Eu cred că tu ai apărut aici, nu ziaristul- al cărui site este
   De ce nu vizitați alte siteuri, daca va deranjează? Nu sunt suficiente lujuri , antene și RTV-uri, trebuie sa va susțină toți ideile, pe toate site-urile?
   Știiimm cât vă pasă de copii devaforizați atunci când nu e cu iz de scandal politic…cred că acum faceți coada la înfiat copiii din centrele de plasament ( mai ales pt cei greu infiabili, de etnie romă), faceți coada la centre pentru a face acțiuni de voluntariat
   Când a murit copilul acela în latrina nu ați mai făcut atâta scandal pe net. Doar de comentarii și bârfe suntem in stare, când e vorba de a face ceva cu adevărat ne facem că plouă…

 8. PSD si postacii lor vor folosi orice ocazie sa atace magistratii.

  Si da, statul roman al PSD nu face absolut nimic, inafara de a fura de la cei care muncesc in economia reala.

  • Da, gigele, muncești la pensia ma-ti. Muncești cu drag si spor!

  • Pesediștii uita că conducătorul lor preaiubit e la pârnaie tocmai pentru furt de la copiii sărmani.. asta da ipocrizie, să te arăți revoltat de tratamentul acestora, când ei fura de la acești copii. Uita că mai sunt câteva zeci de mii de copii abandonați, de care ar trebui să aibă grijă guvernul, tratați că legumele până la 18 ani, apoi aruncați în stradă după ce împlinesc vârsta; mai sunt copiii nemâncati, nedusi la școală și mulți bătuți zilnic din familiile defavorizate
   Uita că nu le asigură medicamente copiilor bolnavi
   Nu zic că e ok modul în care a fost luat acest copil de acolo ( în primul rând comportamentul asistenților care au ținut două luni copilul fără documente, apoi circul de săptămâna trecută), dar sa te bati cu pumniii in piept după ce nu te interesează soarta copiilor, e deja nesimțire curată. Daca nu era implicat un procuror, sigur nu făceau pesediștii atâta tam-tam

 9. Buna ziua. Este groaznic ca dezinformati si ca va situati in mod discretionar cand de o parte a legii cand de alta.

  Spuneti ca avem o decizie definitiva si irevocabila punct. Corect.
  Iar eu va spun ca avem in Codul de procedura civila – Sectiunea a 2-a – Executarea hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii referitoare la minori, articolele 910-913. Punct.

  Conform legii executorul e cel care indeplineste actiunea si nu procurorul. In urmatoarele conditii:

  Reguli speciale de executare
  Art. 911 (2) Executarea se va efectua în prezența unui reprezentant al direcției generale de asistență socială șiprotecția copilului și, când acesta apreciază că este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta.Prezența psihologului nu este necesară dacă reprezentantul direcției are această calificare.
  (4) Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a serealiza executarea.

  Refuzul minorului
  Art. 913 (1) Dacă executorul constată că însuși minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pedebitor sau manifestă aversiune față de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemnaconstatările sale și pe care îl va comunica părților și reprezentantului direcției generale de asistență socialăși protecția copilului.
  (2) Reprezentantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului va sesiza instanțacompetentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcție de vârsta copilului, unprogram de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăși 3 luni. Cererea se soluționează deurgență în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunțată cu citarea părințilorși, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispozițiile legale privind ascultarea copilului rămânaplicabile.(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanță va întocmi un raport pe care îl vacomunica instanței, executorului judecătoresc și direcției generale de asistență socială și protecția copilului.

  Deci nu avea voie sa puna mana pe minor, daramite sa il ia de acolo. Textul de lege este clar. Procurorul nu doar ca a interpretat cu rea credinta legea, dar s-a substituit si autoritatii executorului judecatoresc.

  In fata argumentului potrivit careia aceste articole reglementeaza numai situatiile de divort – multi amatori se leaga de asta – va spun ca in lege nu este indicat acest lucru. Iar unde legea nu distinge nici intrepretul nu distinge – e un principiu fundamental de drept.

  Dle Tapalaga daca vreti sa fiti impartial completati-va articolul.

  Multumesc

 10. Statul roman si-a infaptuit cu brio datoria de macelar. Familia maternala e vinovata ca n-a aruncat fata afara din casa. Directoarea scolii ca n-a legat fata sa o poata prinde adoptivii si duce acasa. Un hot se judeca pana la CCR si completuri cu 5 judecatori, pentru drepturile copilului ”onoratele instante” au voie sa dea definitiv si fara drept de recurs ! Americanii si procuroarea trebuiau arestati pe loc de politie cand au pus la cale diversiunea înșfăcarii copilului prin teroare si sadism de nedescris, contrar legilor in vigoare.

  • Postacii PSD folosesc orice pretext sa atace procurorii.

   Ce nu intelegi tu e ca partidul tau e pe moarte si nu poate fi vindecat, sunteti la final.

  • Exact. Trebuia ca fetita sa ajunga din casa din care a fost luata intr-un centru de plasament. Abia de acolo trebuia luata de familia adoptiva. Se pare ca familia adoptiva americana detine mascati si procuroare in proprietate.. dar platiti de statul roman

  • Dl Coarna a spus ceva, daca americanul are probele cu spagile date si i-a amenintat ca daca nu i se da fata le face publice… Atunci n-au mai tinut cont de legi, copii, mama si tata… astia pot demite de la Guvern pana la politistul de proximitate.

 11. Sunt perfect de acord cu domnul Tapalaga. Nu inteleg de ce se bat campii in comentarii… Or fi postaci sau simpli manipulati?

 12. Analiza autorului articolului, mi se pare judicioasă, și mai ales, pertinentă
  Cred că mai există un pericol, care efectiv, poate crea prejudicii mari.Este vorba despre politizarea excesivă a cazului: și mă gândesc la reacția premierului, la reacția primăriei locale, care probabil, urma sa suporte sau chiar a suportat costul deplasarii localnicilor la Craiova.
  Ce sa faca ei acolo?
  Ce pot afla și vedea dacă se deplasează acolo?
  Nu are importanță pentru o masa amorfa si manipulabila de cetateni.
  Ei pana la urma merg undeva pe banii autorităților.
  În mod evident, în urma ultimelor alegeri, unii au pierdut sau au suportat prejudicii.
  A apărut un eveniment grav, cu impact la sensibilitatea publicului.
  De ce politicul, ori un politic prejudiciat nu numai ca imagine să nu profite?
  Principala victimă, de fapt dublă victimă este fetița .
  Dar dacă politicul obține un profit de imagine , contează ?
  Nu.
  A doua victima este tocmai populatia manipulată
  Trebuie să ne trezim și sa nu mai răspundem prezent, mai mereu, autpritaților manipulatoare, indiferent care ar fi acestea.
  De la cetățeanul CETATEAN, până la cetățeanul manipulat sau manipulabil este un drum lung – si trebuie sa îi cunoaștem dimensiunile reale și să acționăm in cunoștință de cauză.
  În rest, față de analiza autorului-asa cum o apreviam-nu ar fi prea multe de scris

  • Am cateva nelamuriri.
   1.In acest Caz sunt 2 filmari,una facuta cu tel mobil manipulatoare,care arata cateva secvente inghetate si generatoare de Mari emotii ,un copil care se taraste pe jos urland si mana procuroarei care o apuca…etc.
   De ce nu sunt aratati oamenii Stransi in casa in timpul asta,amenintatori si violenti ,vedeti interventia unui politist care incearca sa domoleasca unul dintre vociferatori….?
   Cate persoane erau in casa ,cine I chema sa vina cat mai multi? Se pregateau de rascoala?
   Vedeti la sfarsitul filmarii cand este predat copilul cum sunt opriti de politie niste indivizi care alergau sa atace …?
   2.In Nici o secventa nu am vazut ca fosta asistenta maternala sa imbratiseze copilul speriat si sa l linisteasca,in schimb am vazut o ferindu se de mainile fetitei
   3.Cine era personajul care alimenta gradat pana la isterizare persoanele participante?
   4.cate ore a incercat procuroarea sa discute cu cei de fata ,sa discute cu fetita speriata ,in timpul asta strangandu se multimea furioasa?
   5.De care ori s a incercat preluarea fetitei ,care au fost pasii legali pana la epuizarea scenariilor ca Ultima alternativa sa fie cea cu mascatii?
   6.daca asistentei maternale I s au retras drepturile de a mai tine copilul,de ce nu s a actionat in secunda doi si s a mai asteptat inca 2 luni ,timp in care au retras copilul de la scoala,I au facut pregatirea psihologica negativa,etc, timp sufficient pentru a imprima copilului Spaimele lor .
   7.un copil aflat in plasament la un asistent maternal este plasat provizoriu pana la gasirea unui adoptator.Este un contract semnat intre Stat ,ca o intreprindere,si asistentul maternal ca angajat,pentru servicii primeste un salar si raspunde de orfan.Ce se intampla daca angajatul iese din contract ,ce trebuie sa returneze inapoi angajatorului altfel Devine infractor, mai ales aici fiind vorba de un copil care avea oficial familie si oricum iesise de sub tutela asistentului maternal?
   8.Toata lumea vorbeste de cele doua fetite ca despre doua surori,sunt doua orfane,una adoptata deci are familie ,si una nu.In fata legii au aceleasi drepturi la mostenire In cazul in care fetita neadoptata ramana la asistentul maternal pana la 18 ani si mai departe?

   9. Astept si filmarea officiala din partea autoritatilor,a doua filmare.

 13. Si ca sa fiti complet impartial va rog sa mentionati in cuprinsul articolului ca procuroarea in cauza este si semnatara a unei petitii rezist. La fel de important:

  – Judecatoarea care a dat ultima sentinta e sotia sefului procuroarei care a executat abuziv ridicarea minorei
  – unul din avocatii familiei din America e sotul unei judecatoare iesite de la pensie din Tribunalul care a dat ultima sentinta.

  • ce relevanta are petitia rezist cu cazul asta? la fel de bine ai putea sa ne spui ca mai si bea alcool din cand in cand. era la fel de relevant. adica deloc. sa caute si de cate ori se duce la wc pe zi?

  • …sotia sefulului …fostului
   Hai sictir!

  • aaa, deci procuroarea e si ea #rezistenta_la_muie cum ar veni…

  • ia incercati sa faceti ca „americanii”, dar ca persoane oarecare nu veti gasi niciun procuror sa va ajute, veti fi trimis la executor sa va rezolve el, pana nu puneti in functiune firul rosu nu veti gasi vreun procuror care sa fie de acord cu schema asta produsa de craioveni!

  • Tăpălagă imparțial – bună gluma.

 14. Analiza autorului articolului, mi se pare judicioasă, și mai ales, pertinentă
  Cred că mai există un pericol, care efectiv, poate crea prejudicii mari.Este vorba despre politizarea excesivă a cazului: și mă gândesc la reacția premierului, la reacția primăriei locale, care probabil, urma sa suporte sau chiar a suportat costul deplasarii localnicilor la Craiova.
  Ce sa faca ei acolo?
  Ce pot afla și vedea dacă se deplasează acolo?
  Nu are importanță pentru o masa amorfa si manipulabila de cetateni.
  Ei pana la urma merg undeva pe banii autorităților.
  În mod evident, în urma ultimelor alegeri, unii au pierdut sau au suportat prejudicii.
  A apărut un eveniment grav, cu impact la sensibilitatea publicului.
  De ce politicul, ori un politic prejudiciat nu numai ca imagine să nu profite?
  Principala victimă, de fapt dublă victimă este fetița .
  Dar dacă politicul obține un profit de imagine , contează ?
  Nu.
  A doua victima este tocmai populatia manipulată
  Trebuie să ne trezim și sa nu mai răspundem prezent, mai mereu, autpritaților manipulatoare, indiferent care ar fi acestea.
  De la cetățeanul CETATEAN, până la cetățeanul manipulat sau manipulabil este un drum lung – si trebuie sa îi cunoaștem dimensiunile reale și să acționăm in cunoștință de cauză.
  În rest, față de analiza autorului-asa cum o apreciam-

  nu ar fi prea multe de scris

 15. Avem aici exemplul unui procuror lipsit de maniera ; probabil si de procedura . In sistem sint multi procurori ca acesta . La nivel de bugetari sint foarte multi lipsiti de maniera si bun simt .

  In plus , copilul trebuie pregatir pentru astfel de ,,transferuri ,, . Dialogul cu astfel de copii este esential .

 16. Pai tu esti mai varza decat toti politicienii pe care ii acuzi, si intreaga opinie publica care si-a permis, in opinia ta total deplasat, sa-si exprime opinia referitor la niste imagini, pe care daca le consideri normale, iti doresc ,din suflet, sa ai parte de ele de cateva ori pe zi !
  Sa le luam pe rand , si nu am pretentia ca sunt mare ”jurnalist” si nici n-am studii juridice, ma bazez doar pe logica :
  – referitor la ceea ce s-a vazut : niste indivizi, cu functii se pare, asistati de politisti si mascati , muuulti , mari si blindati ca la carte , au intrat intr-o casa , si o femeie, trage de un copil care striga si sa chinuie sa ”reziste” sa nu fie luata de respectiva individa !
  Unii se agita, unii urla, unul INTERZICE sa se FILMEZE! intrebarea mea e de ce? , cert este ca fetita, tiganca sau nu, e impinsa pe usa in curte,mainile fiindu-i tinute de una , care matura cu ea pe jos, avand la un moment dat sprijul unuia dintre mascati , si taratul pe jos continua si in strada spre o masina ……….. nu cu insemnele politiei, cum poate era normal, ci o masina …….. si atat
  No, asta este ”filmul” care m-a determinat sa iau atitudine , in calitatea mea de muritor de rand , si iti fac o marturisire ca daca copilul meu era astfel maltratat, n-o salva nici dracu pe individa, care am aflat cu stupoare nu doar ca e procuror, da mai e si sef serviciu , sac! cu asa sefi, sa ne fereasca Dumnezeu de subalterni , astfel ca am semnat petitia ”dreptate pentru Sorina ” si am inceput sa caut informatii despre ce e acolo, de ce , cum, etc !
  Si uite ce am aflat :
  1- ca intregul circ s-a produsin baza unui mandat de perchezitie , mandat in care spunea nenea judecator sunt indreptatiti sa caute dovezi despre : starea de sanatate a unui minor, documente sau probe, minor care se subliniaza acolo este ”privat de libertate ilegal ” . Nu stiu cum se fac perchezitiile, da nu cred ca cu mascati , aici e primul abuz
  2- desi nu se spune nimic despre eliberarea minorului tinut ostatec, desi e singurul lucru care conta, evident in opinia mea, banuiesc ca atunci cand ”gasesti” persoana care a fost sechestrata, o eliberezi …………..sa spunem ca erau in litera legii
  3- ca atat ”organele” care au dat declatii ”oficiale” despre cele intamplate, cat si mancatorii de cacat din presa , au lesinat in fata ”parintilor” adoptivi care sunt cetateni sua !!!! vezi Doamne! de curiozitate daca cei care o adoptau, ma rog, nu primeau sentinta finala in 2 luni, sa fim seriosi, erau niste muncitori din Romania, nu manageri :))))))))))))))))))))))))))))))))) americani , tot atat de prompta era reactia procurorului de caz?!
  4- ceea ce a urmat face parte din salabanda dovezilor prezentate de o parte si de alta , care insa se contrazic flagrant, si evident lipsa unor raspunsuri la intrebari concrete :
  a) daca intr-adevar setul de analize facute copilei sunt cele standard? i s-a facut test de compatibilitate? cu cine? a fost examinata ginecologic? pentru ca daca da, la 8 ani, atunci cel care a decis asta este IMBECIL !
  b) de ce s-a anulat sentinta Tribunalului Mehedinti in ce priveste adoptia?
  c) daca fetita a fost internata in repetate randuri , de ce i s-a permis asistentei sa o ”pastreze” ?
  d) daca i s-a desfacut contractul de munca asistentei , de ce ”obiectul” muncii a ramas la ea? ma gandesc ca daca pe tine de zboara de la redactie, nu-ti lasa cheia de la intrare in pastare!
  5- in ce priveste ”populismul politic” si reactia ”emotiva a publicului ” e pur opinia ta, musai sa o respect, insa nu si sa o aprob , in opinia mea tu esti cel care a politizat intreaga ”poveste” esti tu, care dai ”directive” ce trebuie sa faca cei de la putere si ce nu, care esti IMPOTRIVA investigarii a celor petrecute, si despre care , spre GHINIONUL tau si a celor care gandesc ca si tine, ca unii cu functie pot face ce doresc , cand si cum vor pentru ”aplicarea ” legii , o tara intreaga a vazut nu doar VIDUL de legislatie , ci si cum s-a pus in miscare un intreg mecanism de protectie a ”organelor ” : declaratia MILITIANULUI care doar ” a ajutat-o pe ”doamna” procuror sa tina fetita care-i scapase din brate ” , si aici sunt doua variante : ala MINTE sub juramant fiind ( doar era la datorie , aia cu ” siguranta si incredere” sau cei care am vazut video ca fata era pe JOS TARATA, suntem cretini? ce parare ai?!!!!
  evident ca a fost sanctionat seful de post si subalternul :)))))))))))))) saracii!
  6- am aflat ca ”doamna” procuror are vreo 34 de NUP date unui singur individ !!!! si sper ca ancheta , aia pe care o condamni tu, oare de ce? , sa se extinga asupra intregii sale activitati
  7- am aflat ca in Craiova se judeca dosare exceptional de rapid, si se dau sentinte definitive, in doua luni!!! oare in toate cazurile sau ????????????
  8- am vazut jurnalisti si jurnalisti, de la cei foc si para , la mancatorii de cacat, nu am vazut insa unul , doar unul singur, care sa adune toate actele existente pana acum , din toate partile, si sa le puna cronologic, la dispozitia ”publicului ”
  ps: habar n-am avut ca esti ardelean, desi ti-am mai citit articole, insa pentru asta , pot spune lejer ca mi-e RUSINE ca suntem conjudeteni! ai o scuza, insa, in Copsa aerul e poluat ……………… comunistii bata-i vina! si probabil stai prost cu oxigenarea creierului

  • aoleo ce aberatii poti sa scrii. amesteci acuze cu presupuneri, dovezi cu pareri personale si tot asa. tu chiar crezi ca poate cineva sa inteleaga aberatiile alea ale tale? ai mai si scris o tona de prostii.

  • @ alex

   1. bai, # kondensatorule, eu stiu ca majoritatea celor din generatia din care faci si tu parte nu poate sa se concentreze mai mult de 5 minute sa realizeze o anumite sarcina

   2. cred ca ti s-a incetosat vederea cand ai vazut ca trebuie sa citesti mai mult 10 randuri

   3. solutia (ca sa intelegi ce a vrut sa spuna daniela): dupa 10 minute de silabisire, fa o pauza de o tigara si apoi reia efortul intelectual

   4. e greu ?!

   @ daniela

   felicitari !

  • da te-am rugat sa citesti ce am scris?
   cat despre aberatii, da, sunt multe, din pacate in ceea ce am scris!
   am acuzat pe cineva? mi-am spus parerea, inca am acest drept, iar el se referea strict la infectul ”articol” scris de un ”jurnalist” care se vrea …. profesor

  • @@alex!
   Tu ti-ai spus parerea, el si-a spus parerea ! Care-i problema ? Ca nu a fost de acord cu tine si te-a criticat spunandu-ti ca parerile personale nu sunt dovezi ? Pai in chestiunea asta are dreptate ! :))

 17. Nu pot sa nu leg acest caz de cazul fetitei adoptata de Luminita Anghel.Din cauza mamei naturale retineti mamei naturale a fost nevoita sa abandoneze fetita care a ajuns din nou la un centru de plasament.Aceasta fetita apucase sa vada ce este o familie adevarata(a stat vreo 3 ani la fam Anghel)Renuntarea fam Anghel a venit ,ca si in acest caz ,pe fondul unei emotii publice mama naturala ” rupandu si” hainele de pe ea pe la emisiuni de televiziune in numele unei ,asa zisa ,dragoste.E greu ca un om normal,civilizat sa lupte cu acesti zombie .

 18. De unde atitia postaci care comenteaza si incearca sa manipuleze si sa minta?
  Tapalaga are suta la suta dreptate. Foarte bun articolul.

 19. Trebuie proceduri, este vid de proceduri, proceduri … Parcă cei care trebuie să facă ceva sunt roboți nu sunt oameni, nu au liber arbitru, scrie undeva în vreo lege că trebuie să folosești abuziv puterea pentru a îndeplini ceva ?!? Oricum procurorul nu avea nici un drept să intervină în acest caz de executare a unei hotărâri judecătorești definitive.

 20. Este unul din cele mai ridicole situații-probleme din România . Se sesizează „avocatul poporului”, prim ministru, procuroarul general al României, etc.. Toți aceștia nu s-au sezizat cân în justiție și în general în societatea românească au fost probleme extrem serioase pentru statu de drept în România.. Nimeni nu spune cât a încasat familia respectivă de la statul român. Ce situație materială au respectivii și care a fost cauza pentru care a refuzat să o adopte pe micuța respectivă. Care au fost cauzele internării în spital. etc. În orice caz este de-a dreptul ridicul, penibil acest subiect ridicat la problemă națională.

 21. „Iar aici statul trebuie să acționeze rapid prin stabilirea unor reguli, astfel încât să nu se mai ajungă la procurori și mascați pentru a preda un minor familiei adoptive.”—> Ok, si cum ramane atunci cu traumele psihice suferite de copil? Aici trebuie demarata o ancheta, nu neaparat privind decizia Curtii de Apel Craiova, decizie suspecta oricum dupa cum afirma unii. Asadar, pana la stabilirea unor reguli pentru preluarea copiilor in astfel de cazuri, cine va raspunde pentru ce s-a intamplat in cazul Sorinei?

  • Și trauma suferită prin inducerea ideii că cineva o pândește sa ii fure organele, cum e?? Cum dormea copilul ăla noaptea, va scăpa vreodată de ideea asta? Asta nu e un aviz psihologic?

 22. Haideti sa spunem lucrurilor pe nume: famila de asistent maternal ( Saramat) a comis abuzuri inacceptabile.
  Dupa ce m-am documentat cateva zile din surse independente si serioase,sant convins ca aceasta familie de asistent maternal, au tinut fata (Sorina) pentru banii !!

  Este inadmisibil ca asistent maternal sa refuzi sa dai un copil inapoi.Apoi chemarea vecinilor pentru a stopa punerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti. Alo oameni buni, pai in ce republica bananiera ne aflam ?
  Sant sigur ca mai sante sute de cazuri ca acesta, unde multi asitenti maternal , sant numai dupa bani.Este o rusine !!!Lasati copila in pace.Doresc familiei noi numai bine si un viitor bun pentru fata in SUA.

 23. Un circ absurd.
  Au sarit toti sa muste o bucata de populism si publicitate dintr-o banala situatie.
  S-au (auto)sesizat-, rand pe rand:
  – Avocatul Poporului
  – Ministrul Justitiei
  – Sindicatele din Politie
  – Procurorul General
  – Premierul Romaniei
  – CSM
  Si pt ce?
  Pt o fetita timorata care nu vroia sa plece de la asistentul maternal pt ca era convinsa (in mintea ei micuta de copil) ca in America va fi taiata bucati bucatele si organele ei vor fi vandute la piata.
  Am vazut copii care se tavalesc pe jos in magazine pt ca parintii nu le cumpara jucaria cutare, am vazut copii isterici care nu vor sa mearga la dentist, copii care trantesc si sparg totul in jur pt ca parintii i-au pedepsit cu accesul la internet sau interdictia pe 3 zile de a folosi smartphone-ul…
  Dar niciodata nu s-a facut atata circ pt un asemenea caz, cat se poate de banal.

  Aproape lunar apar cazuri de pedofilie, de copii malnutriti, de malpraxis la adresa minorilor, de violuri si alte probleme foarte grave, dar niciodata n-a existat un asemenea „desant” din partea autoritatilor.
  Penibil si abject!

  Lasati fetita aia sa traiasca 3-4 luni in America, la noua familie, si garantat nu va mai vrea sa auda de Mehedinti si de fosta ei familie.

  • mie nu mi a placut in america,nu m-as mai intoarce. de unde garantezi tu ca ei o sa-i placa?

  • @Ion din punga…

   Ai fost cumva adoptat la 8 ani de o familie americana sau te-ai dus pe-acolo ca om batran, pus pe cersit si furtisag?
   Explica putin….

  • Banuiesc ca toata isteria asta e menita sa justifice existenta Sectiei Speciale, un raspuns neaos, tipic la raportul GRECO

  • As fi vrut sa vad asa reactie cu Avocatul Poporului si toate institutiile in cazul copilului de trei ani care a murit inecat in haznaua cu rahat… Am si eu un baietel de trei ani jumate, nici nu pot sa imi imaginez asa ceva, atat de cumplit.
   Rusine tuturor…

 24. Maria Rusu.

  Mie mi se pare că pică foarte bine în context cu serialul ” Povestea slujitoarei”….

  În proporție de 80% eu am convingerea că tot deranjul este o campanie publicitară.

 25. După părerea mea, Tapalagă atinge doar pe alocuri faptele. Păi, dacă există o hot. definitivă de două luni, de ce nu a fost pusă în executare de… către un executor judecătoresc?! Parchetarul nu avea niciun drept să pună mâna pe fetiță! Parchetarul nu avea ce să caute în acest caz. Pe de altă parte, Tribunalul a dat o decizie fix contrarie celei de la Craiova; de aici se poate observa că dreptatea depinde de niște indivizi, fără legătură cu faptele și realitatea de fapt. În acestă situația niciunul dintre judecători nu răspunde pentru deciziile contrarii. Suspect, ”părinții” actuali nu au nicio obiecție la abuzul provocat copilului de către parchetarul nenorocit!

 26. De acord!!
  Ce haos, ce vanzoleala, tipic romaneste!
  CINE si CE trebuia sa FACA e greu de inteles!
  Guvernantii si Autoritatile isi dau cu stangu-n dreptul, dupa ce scenele socante cu fetita abuzata de procuroarea de la Craiova au socat Romania si nu numai…
  Asta e Romania, haos si aflarea-n treaba la TOATE Autoritatile Statului Roman.
  Rusine.

 27. Am dat textul de lege care e clar. Totusi exista indivizi care comenteaza de parca prevederi legale nu exista. Insusi dl Tapalaga le ignora.

  Pentru cel care m-a intrebat de ce am spus ca procuroarea a semnat o petitie rezist: pentru ca toata presa care sustine rezist o sustine „intamplator” si pe procuroare.

  Desi a comis un abuz.

  • Tăpălabă ignora prevederile legale din INTERES: Si anume pentru a sustine cu obedienta Republica Procurorilor.

  • mananci kkt si nu te lasi. TOATA PRESA, care toata presa bai kkt cu ochi? ca 90% din presa e aservita psd si nu sustine asa ceva. ce dracu tot bati campii?
   si daca ar sustine „intamplator” si tot nu ar exista nicio legatura. deci tot bati campii. hai mars ca esti prost rau!

 28. Turnatorul de colegi nu o sustine pe procuroare.
  A inceput s o laude pe dancila;ce tara….

 29. Turnatorul de colegi nu o sustine pe procuroare.
  A inceput s o laude pe dancila;ce tara….

 30. Asistati la ultimele zile in magistratura a procuroarei pitzurca. Dati-i fetei salarii compensatorii,pensii speciale si valea acasa la cine a facut-o procuroare asa incompetenta. Auziti ca procuroarea pitzurca a uralat la politisti ca de ce nu au pus si ei mana pe fetita s-o care. Deci procuroarea instiga si pe altii la incalcarea legii cu autoritatea sa de procuror peste cativa tablagii care, ce sa vezi? isi stiau competentele in astfel de imprejurari. Daca Romania mai are procuroare ca asta sa le dea pensii speciale. Apropo, cam asa sunt luate fetele pt trafic de carne vie. A fost cumva procuroarea pitzurca in localitati cu palatele cu turnulete sa faca perchezitii si sa traga de niste fete pe strada asa? Le-ar fi facut mult bine. Poate a admirat palatele cu turnulete si se gandea din ce bani!!!! Sau nu are curaj de procuroare!?

 31. E incredibil cum puteti dezinforma dle Tapalaga, cum puteti zice vidul de procedură cand procedura v-am citat-o mai devreme.

  Codul de procedura civila – Sectiunea a 2-a – Executarea hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii referitoare la minori, articolele 910-913

  Este groaznic ceea ce faceti, cum puteti sa dezinformati in halul asta ? Deodata g4media nu mai are avocati, firme partenere, surse (care in mod normal sunt constant citate cu privire la procedurile de drept) si se plange de un vid legislativ inexistent.

  E pur si simplu mizerabil

 32. Ar fi bine sa va informati inainte a scrie un articol. Romania are si legi si metodologii, si ghiduri de buna practica si proceduro, cu toti pașii ce trebuiesc urmați. Un copil care este adoptat prin sentința definitivă are deja cel puțin 6 întâlniri cu familia adoptivă, se creaza o legatura serioasă altfel nu se incuvinteaza adoptia. Toata procedura este atent monitorizata si sprijinita de specialiști. La Mehedinți însă s-a dat dovadă de lipsa de profesionalism deoarece asistenta maternala trebuia demisa si deferita justiției în momentul în care a început abuzul asupra copilului. Atunci când s-a opus întâlnirilor dintre familia potențial adoptatoare si copil. Atunci când a început să spună că este adoptata pentru prelevate de organe. Cand a făcut copilul țiganca.de asemenea, s-a procedat incorect si nelegal, existând plângeri de privare de libertate si sechestrare minor, iar organele abilitate in loc sa ancheteze asistenta, au ridicat copilul! Asistenta maternala este si azi liberă desi a refuzat si ținut acasa un copil apartinand altei familii.

 33. nu e nici un viciu de procedura. parintii adoptivi cauta un executor dispus sa puna decizia instantei in fapta. odata gasit acest executor, exista o intreaga procedura cunoscuta executorului, nu e asta primul caz de pe piata, in locul adoptatorilor putem pune un parinte,bunic etc care a castigat in instanta tutore unic si trebuie sa ia copilul de la celalalt parinte si ala refuza etc. asta e procedura. grabitii nostri „americani” au reinventat roata si in cardasie avocat-procuror au introdus aceasta inovatie. ea nu putea functiona fara colaborarea totala procurorului. daca doriti sa o incercati dv. nu veti reusi pentru ca niciun procuror nu va fi alaturi de dv. in speta decat daca apelati la sistemul celebru pile, relatii, cunostinte, telefonul rosu etc care merge ca uns pe la noi.simplul fapt ca un procuror isi paraseste judetul pentru un dosar asa subtire e deja un miracol, toti cei care am mai relationat cu procurori n-am reusit sa-i facem sa se deplaseze nici in interiorul orasului, pentru orice eram chemati la el la birou.

  • Ion balon, viciul de procedura exista. Procurorul nu trebuia sa fie insotit de o armata de mascati, ci de un psiholog. Nu procurorul s-a deplasat dintr-un judet in altul, ci dosarul.

  • fizic s-a urcat in masina la craiova si a ajuns in alt judet, adica o zi din program a pierdut-o cu cazul asta. nu ca nu avea dreptul sa fie acolo, dar cati procurori se suie in masina ca sa ajunga in alt judet cu un dosar asa subtire ca asta?

 34. Asa este d-le Tapalaga, exista un viciu de procedura -vina guvernantilor. Acum ca l-am descoperit, sa ne punem pe treaba, sa indreptam lucrurile. Postaci psd isti, va rahatiti pe voi degeaba, SS trebuie desfiintata si va fi.

 35. Din articol am retinut ideea interesanta ca in astfel de cazuri trebuie extras in primul rand adultul care se impotriveste si numai apoi copilul.

 36. O observatie de interes legat de comportarea Haitei de manipulatori mercenari de la A3:
  – Initial, haita A3 a marsat exclusiv pe actiunea „brutala” a procuroarei si pe interesul ocult al parintilor adoptivi, ajungand pana acolo incat au afirmat ca tatal adoptiv are o agentie de transplant organe umane si ca deci acest aspect trebuie urmarit cu prioritate.
  – Aseara, masculul Alfa al Haitei a realizat totusi enormitatea unei astfel de acuzatii si cand cineva a incercat sa reaminteasca de intentia tatalui adoptiv de a prelua organele fetitei l-a oprit, dar fara a-l contrazice.

  – Nu cred ca e vorba de o diversiune pusa la cale de cei care vor sa atace din nou Justitia, ci mai de graba e vorba de foamea de rating a unor posturi TV.

 37. 1. Faptul ca asistentul maternal i-a inoculat fetitei ideea cu transplantul de organe e profund gresit si inacceptabil. Cred insa ca a vrut foarte mult ca fetele (cea adoptata si cea aflata in plasament) sa creasca impreuna in continuare, percepandu-se una pe alta ca surori, caci doar asa se explica de ce si-a asumat riscul de a se trezi fara atestat&salariul aferent. In virtutea acestei dorinte si a unei educatii mediocre, asistentul maternal a luat cateva decizii al caror efect toxic s-a rasfrant asupra copilului. N-a fost rea intentie indreptata asupra fetei, a fost neputinta si ignoranta pura!
  2. E de cercetat in ce masura diagnosticele si internarile au baza reala! Un asistent maternal e platit mai mult, daca are in grija un copil cu deficiente. Poate pt familia femeii era greu cu doua fete si au cautat o modalitate de a fenta sistemul, ca sa iasa din situatie. Daca asa au facut, au gresit.
  3. Poate, in viziunea legii, dupa decizia de adoptie fetita era sechestrata, dar in realitate ma indoiesc ca a fost asa! Daca ar fi fost batuta, umilita, neglijata, pleca din casa aia ca din pusca exact in clipa cand psihologul care a insotit trupa de asalt i-a oferit sansa asta… N-a facut-o si asta demonstreaza ca i s-a oferit libertatea de miscare si ingrijirea de care avea nevoie, cu exceptia bazaconiilor cu organe. Pana in 14 iunie, cand s-a intrat in vacanta, copila a fost la scoala. Daca vroia sa plece de acasa putea s-o faca, da’ uite ca nu a facut-o!
  Nu iau apararea asistentului maternal, a facut greseli greu de digerat, dar le-a facut precum ziceam: din neputinta&ignoranta, nu din rea vionta.

 38. Ciocumic ai f mare dreptate iubirea parinteasca nu poate fi cumparata cu dolari americani.Cea mai grea perioada de formare a viitorului adult conteaza cei 7 ani pe care fetita i-a petrecut infam.iubitoare si care a dovedit dragoste pt.copil.A avut un sprijin moral sanatos suficient pt a pleca in viata stiind ca parintii ii vor fi alaturi cuiubire legata incei mai importanti ani.

 39. Acum am tabloul corect.
  Am totusi o intrebare. Pentru acest caz trebuie sa iasa SIAS?
  Si daca nu, si daca da, de unde vine ordinul? Cum il cheama pe respectivul?
  Imaginea arata a „trafic de copii” si nicidecum a „respectarea legii adoptiei”.
  Pana la mascati nu avem politie, jandarmerie?
  Tare mi-ar placea sa scriu cu ce se ocupa toate aceste institutii de forta ale statului.
  Poate gasesc in Newsweek ceva pe limbajul cetateanului. Poate.
  La urmatoarea adoptie scoatem armata? Care ramura?

 40. E regretabil ca dl Iohannis ramane indiferent la abuzurile si torturile savarstite asupra fetitei, victima a mafiei si coruptiei institutionale.

 41. e vorba despre copil, nu despre justitie – postacii psd-isti vor cu disperare sa fure subiectul.

  Pregatire din timp si implicarea constanta unui psiholog, extractie lenta, comunicare multa, vizite de introducere la parintii adoptivi – iata cateva din actiunile recomandate de orice psiholog. Altfel mutilezi pe termen lung psihicul unui copil, iar procesarea traumei va fi dureroasa si de durata.

  ..dar ce sa faci cu neanderthalienii de la putere – sunt cu totii prinsi in constructia paradisului infractorilor. Nu dau 2 bani pe educatie…

 42. De acord cu articolul. Exista o hotarare judecatoreasca si gata. Eu o vad in interesul copilului. Cred ca s-a ajuns aici pt ca nu este reglementata procedura de adoptie pt copiii de la asistenti maternali. Tocmai de la ei ar trebui pornita , sa il obisnuiasca pe copil cu ideea unei noi familii, DEFINITIVE, sa- l incurajeze sa o accepte. Ei sunt asistenti maternali, dupa 18 ani pleaca de la ei. Ce va face acest copil? Daca asistentii ar vorbi admirativ despre parintii adoptivi, despre viiitorul lui mai bun impreuna cu ei, in timp, problemele astea si- ar diminua gravitatea si nu ar mai trebui luat cu forta.

 43. Din punctul meu de vedere,procurorul a procedat corect ,pentru ca ,in subsidiar a pus în aplicare executarea unei hotărîri judecătorești definitive. Chiar din filmuleț,se poate vedea ca minora era „pregatita” de catre fosta familie ingrijitoare ,sa-i spunem ,pentru a produce dezordine sociala .Minora ,tot din filmulet,avea tendinta de a o agresa pe procuroare si de a se arunca pe jos,stiindu-se de prezenta televiziunilor si a presei pentru ca circul sa fie cit mai mare.Noi suntem familiarizati cu asemenea „manifestari”si cunoatem si protagonistii.In loc ca acea familie sa se ocupe pentru pregatirea minorei in vederea integrarii eficiente in familia adoptivă, aceștia traumatizeaza minorul,detinut ilegal, si il determină la o precoce nesupunerea legală și civică,nestiind sau ignorînd interesul superior al minorului.Executorul judecătoresc ar trebui cercetat penal ,daca sunt indicii temeinice ca a” consiliat „familia in sensul de a le da informatii privind modul de a nu se supune executării.Pentru a se da o lectie pentru viitor si pentru a apara statul de drept ,Parchetul de pe lîngă CA Craiova sa continue cercetarea penala inceputa impotriva familiei ingrijitoare.Eu cred ca adevarul este altul si anume ,familia ingrijitoare se aștepta ca „americanii”sa fie „atenti „si sa-i sanctioneze cu ceva dolarei.Au uitat americanii cutuma?

 44. Procurorul general cere instanţei ca fetiţa din Mehedinţi să nu părăsească România / Bogdan Licu vrea şi revizuirea sentinţei de adopţie

  Procurorul general Bogdan Licu a transmis, luni, o ordonanţă Tribunalului Mehedinţi prin care cere interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetiţa de 8 ani şi una Curţii de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinţei de încuviinţare a adopţiei internaţionale a minorei.
  https://www.mediafax.ro/social/procurorul-general-cere-instantei-ca-fetita-din-mehedinti-sa-nu-paraseasca-romania-bogdan-licu-vrea-si-revizuirea-sentintei-de-adoptie-18183808

 45. Micuta Sorina are caracter … daca ea nu s-ar opus timeni nu ar fi facut practic nimic .
  Noroc, mult noroc si nu te lasa calcata in picioare de asa zisii „aduti” care nu au toate tiglele pe casa!

  • S-a luptat cu inversunare pentru drepturile sale, n-a cedat in fata brutelor si mitralierelor. Merita Premiul Nobel pentru Pace.

 46. @mariusika

  familia a facut cerere de adoptie in termenul prevazut de lege (chiar daca DGASPC + lingusitorii din presa au scapat doar doua cereri in care nu solicitau adoptia)

  citeste mataluta mai jos un extras din decizia judecatoriei din baia de arama care, ce sa vezi, a respins cererea de adoptie internationala.

  PENTRU ACESTE MOTIVE
  IN NUMELE LEGII
  HOTARESTE

  „admite cererea de interventie principala formulata de intervenienta S M cu domiciliul in baia de arama, jud mh.

  constata ca intervenienta S M a formulat cererea de adoptie a minorei xx in termenul de 1 an prevazut de art 60 alin 2 din L 273 / 2004 republicata

  respinge cererea de adoptie internationala formulata de reclamantii S G si S R cu resedinta obisnuita un SUA, in contradictoriu cu intimatii ANDPCA si DGASPC MH

  pronuntata azi 18 feb 2019

  https://evz.ro/uploads/2019-06/sentinta-fetita-tribunal-mehedinti-1.jpg

 47. @x-link

  Tu esti mai imbecil decat Andronic, mai prost decat Curea si mai infantil decat Cristoiu.
  Chiar atat de rau ai ajuns?
  🙂

  • @ lana

   :))))

   ce dovezi ai ca sunt ceea ce afirmi ?!

   ai citit mataluta ce a scris moise guran ?!

   nu o sa il mai iubesti dupa ce o sa citesti

   „Ce este în neregulă în cazul de la Baia de Aramă!?
   Moise Guran

   Pe scurt, totul!

   Așa ceva este inadmisibil!

   Poate să zică și mama Justiției (nu doar Vedem Just) că s-a procedat legal, astea-s aberații!

   Un procuror NU trage de un copil!

   NICIODATĂ!

   Există proceduri speciale de extracție a unui minor abuzat dintr-o familie, există practică a executorilor judecătorești pentru astfel de cazuri (de altfel numeroase, dar cel mai des e vorba de cazuri de divorț, în care părinții naturali se bat pe un minor), dar ceea ce am văzut cu toții NU a fost un astfel de caz!

   A fost o intervenție a unui procuror de la Craiova, care sub pretextul unui caz penal de lipsire de libertate (adică răpire, mai pe limba română) s-a substituit unui executor judecătoresc pe caz civil, încălcând toate normele în domeniu.”

   https://www.moise.ro/2019/06/22/ce-este-in-neregula-in-cazul-de-la-baia-de-arama/

  • Cum indraznesti sa spui ca Maestrul Cristoiu e infantil? Tocmai despre cel mai prestigios jurnalist te-ai gasit tu sa spui ca e un infantil? Confunzi pamfletul la care recurge uneori Maestrul cu infantilismul? Maestrul e citit de toti oamenii politici de seama si tu spui ca e un infantil? Vai de capu tau! Tu esti infantil, nu Maestrul!

  • esti o dovada ambulanta!

 48. Nimic din lume , nici macar o hotărâre judecătorească definitivă, nu poate justifica luarea pe sus prin forța împotriva voinței a unui minor. Că mai departe familia sărâmat poate fi anchetata că nu a respectat o hotărâre judecătoreasca definitiva e alta discuție și că deobicei dl tăpălagă face scut in jurul procurorilor pt a apăra o procuroare care în orice țară civilizată era la ora asta în arest pt abuz și lovirea unui minor (se vede pe filmări cum Dna procuror o loveste de 2x peste maini pe Sorina).

  • Parintii distribuiti fetitei de catre instanta de apel sunt ticalosi cand spun ca fetita nu-i suporta deoarece i-au invocat parintii maternali comercializarea de organe dar in cele cinci zile petrecute pana acum n-au prezentat nici o inregistrare cu fetita, care poate fi usor trasa de limba, confirmand cele afirmate…

 49. O apara sistemul, politicienii si bogatii, nu saracii. Ca doamna procuroare au fost mii de magistrati cu dosare penale la DNA ce abuzeaza si terorizeaza populatia…Decand au trecut la SS au prins si mai mult curaj. Tariceanu era revoltat pe procuroare ca are mai multa imunitate la infractiuni decat parlamentarii.

 50. Dragilor, vă enervați degeaba!
  Nu ați auzit de judecata regelui Solomon?
  Două mame, un copil. Al cui să fie copilul?
  Tăiați-l în două, zise regele Solomon, și impartiti-l!
  Mama adevărată renunță, ca să nu pățească ceva copilul. Regele îi dă ei copilul. Asta e povestea!
  Ce ați înțeles din cealaltă „poveste”? Că NU se respectă legea, că părinții adoptivi nu sunt „buni”, că cei maternali sunt disperați după bani de fapt?!
  Eu spun să lase copilul să stea și cu părinții adoptivi o vreme și, apoi, să aleagă, că doar poate face asta la 8 ani, în fața legiuitorului. Sau „tăiați-l” în două, să vedem cine renunță!

 51. Cazul Sorina- o gogoasa umflata, manipulare pe toata linia, incepand de la televiziunile aservite puterii si pana la inaltii reprezentanti ai statului.
  O hotarare judecatoreasca definitiva de adoptie, o asistenta maternala care nu respecta legea si un procuror care executa prost o misiune. La mijloc, un copil care sufera + o familia adoptiva, care dupa 4 ani de proceduri legale risca sa nu obtina copilul.
  Un caz obisnuit, banal in Romania.

  Eu cred ca apelativul „populism” este prea bland, asta este sarlatanie politica concertata, unde avem f buni „specialisti”.

 52. De cata ipocrizie sunt capabili romanii, ii doare sufletul de Sorina cand ei nu ar infia niciodata un copil de etnie roma, ba nici nu i-ar da un pahar cu apa. Se intreaba cate unii de ce nu a infiat alt copil familia americana de parca ei chiar puteau sa aleaga de pe un raft. Nu cred ca lumea stie cat de putini copii din orfelinate sunt cu adevarat adoptabili. Si asta pentru ca parintii nu si-au dat consimtamantul. Si aici este un vid de legislatie caci odata abandonat nu ar trebui sa mai conteze acordul lor. Dar politicienii uita ca nu e treaba lor sa comenteze pe cazuri, ca institutiile sunt cele care ar trebui sa se ocupe. Dar atat pot politicienii romani sa traga capital politic din orice, chiar si dupa un copil de 8 ani

 53. De ce apar relatii de atasament intre copil si ingrijitoarea maternala ? Pentru ca procedurile de adoptie dureaza infinit de mult. In cazul de fata 6 ani !!! Asta trebuie sa inceteze. Politicul ar trebui sa ia masuri, nu sa planga lacrimi de crocodil pe sub genele false !

 54. Securistul de tăpălagă era normal să sară în apărarea securiștilor din procuratura.

 55. Câte similitudini între cazul Sorina și cazul Lisa din Germania de acum câțiva ani! (căutați pe net și îl găsiți)
  Ar fi interesantă o analiză a celor două cazuri din perspectiva tehnicior de manipulare.

 56. O serie de politicieni de la PSD si presa aservita pe bani, care au motive personale sa nu iubeasca justitia, clameaza interesul superior al copilului. Pai haideti sa vedem interesul superior al copilului de pana la momentul extractiei cu forta de la fosta asistenta maternala care a rapit practic copilul de la parintii legali. Deci inainte de scena cu pricina Sorina a fost internata la spital cu simptome de malnutritie, a fost intoxicata cu minciuni oribile cum ca noii sai parinti legali doresc sa-i fure organele. Evident ca interesul asistentei maternale era sa ia bani de la stat, pentru ca ar fi infiat-o daca ar fi fost cu adevara atatsata de copil. Banii de la stat erau singurul interes al asistentei maternale care nu s-a dat in laturi de la nici o josnicie, acuzand fara temei familia adoptiva de fapte penale extrem de grave ( extractia de organe de la copil) pentru care va trebui sa dea socoteala in justitie. Deci asta este interesul superior al copilului, sa ramana malnutrit si prost educat, cu fantasmagorii infricosetoare? Copilul ar fi venit in mod firesc fara sa fie fortat daca fosta asistenta maternala nu ar fi ingrozit-o cu minciuni infricosetoare. Adevarata vinovata este fosta asistenta maternala.

  • Foarte corect comentariul. Copilul are parinti, toate discutiile astea sunt fara niciun rost. Toata mizeria e propaganda xenofoba folosita fara rusine de PSD si de idiotii utili ai PSD (aia care se lupta cu „statul paralel”).
   Dobitocul ala de Procuror Sef al DNA ne arata inca o data ce valoroasa era Kovesi si ce gunoaie au pus astia. Asta-i tot ce se intampla.