G4Media.ro

Reuters: Partidul naționalist PiS face din drepturile LGBT un câmp de luptă…

Reuters: Partidul naționalist PiS face din drepturile LGBT un câmp de luptă electoral/ PiS, partidul de guvernare din Polonia, a condamnat noua programă școlară de educație sexuală

Partidul naţionalist la putere în Polonia, PiS, şi-a propus să limiteze declinul popularităţii sale înainte de două alegeri-cheie în acest an cu avertismente că sprijinul opoziţiei pentru educaţia sexuală şi drepturile LGBT este o ameninţare la adresa culturii poloneze şi ar trebui blocat ori de câte ori este posibil, notează vineri Reuters.

Astfel, partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a condamnat o nouă programă şcolară de educaţie sexuală în capitala Varşovia condusă de opoziţie, numind-o încălcare a tradiţiei valorilor catolice de către liberalismul occidental.

PiS vizează drepturile LGBT în încercarea de a inversa scăderea popularităţii sale pe fondul unor acuzaţii de corupţie împotriva autorităţilor de reglementare financiară şi semne de întrebare despre afacerile şefului partidului Jaroslaw Kaczynski, printre altele.

Coaliţia Europeană poloneză, un grup de partide de opoziţie, a întrecut PiS cu două puncte înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European, potrivit unui nou sondaj de opinie. Alegerile parlamentare vor urma în toamnă.

Programa de învăţământ ce include persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) aprobată la Varşovia este menită să-i înveţe pe elevi despre orientare sexuală, discriminare şi sănătate reproductivă, în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Politicieni conservatori, lideri romano-catolici şi comentatori susţin că astfel de lecţii îi vor lipsi pe părinţi de dreptul de a decide cum ar trebui educaţi copiii lor şi copiii îşi vor descoperi sexualitatea prea devreme.

„Întregul mecanism social de pregătire a unei persoane tinere, mai întâi copil şi apoi tânăr, pentru roluri viitoare ca femeie şi bărbat pentru a începe o familie, pentru rolul de mamă şi tată, este pus la îndoială. Ar putea fi distrus”, a declarat Kaczynski sâmbătă la o convenţie a partidului PiS.

El a adăugat că, dacă opoziţia ar avea câştig de cauză la viitoarele alegeri, „ar continua acest atac asupra familiilor şi copiiilor” şi a cerut alegătorilor să ajute PiS pentru a nu se ajunge la astfel de rezultate.

Peste jumătate dintre polonezi cred că homosexualitatea nu este normală, dar poate fi tolerată, în timp ce un sfert consideră că nu ar trebui tolerată deloc, potrivit unui sondaj efectuat la sfârşitul anului 2017 de către CBOS.

Polonia rămâne una dintre cele mai religioase ţări ale Europei. Aproximativ 90% din populaţia de 38 de milioane de locuitori se declară catolici şi circa 12 milioane participă la serviciul religios în fiecare duminică. Dar în timp ce PiS este popular în oraşele mici şi zonele rurale din Polonia, el atrage mult mai puţini susţinători în oraşe mai mari precum Varşovia.

Unii analişti afirmă că decizia PiS de a îndrepta atenţia spre chestiuni legate de LGBT într-un an electoral este o strategie de a se baza pe frica de necunoscut pentru a câştiga voturi într-un moment în care sprijinul pentru acest partid scade puternic printre alegătorii tineri şi din mediul urban.

„Ceea ce face partidul de guvernământ nu este o discuţie normală despre drepturile LGBT. Prin anumite conotaţii, legând acest lucru de o aşa-numită ameninţare la adresa copiilor, politicienii încearcă să creeze o atmosferă de frică”, a declarat sociologul Malgorzata Fuszara miercuri ziarului Rzeczpospolita.

Tactica a funcţionat anterior pentru PiS, declară analiştii, notând cum în 2015 partidul a folosit retorica antimigranţi pentru a obţine sprijin înaintea înfrângerii electorale a Platformei Civice de centru-stânga la guvernare.

„Aici ei se joacă cu frica la fel cum au făcut-o cu migraţia. Numai că de data aceasta nu este împotriva migranţilor şi ţărilor islamice, ci împotriva extinderii valorilor occidentale”, a declarat Aleksander Smolar de la Fundaţia Stefan Batory.

La rândul lor, episcopii polonezi au afirmat într-un comunicat că programul de educaţie sexuală de la Varşovia ar submina democraţia prin limitarea drepturilor părinteşti şi erodarea libertăţii de exprimare, în timp ce copiii ar fi instruiţi în moduri contrare tradiţiei poloneze.

PiS îşi foloseşte mandatul electoral pentru a întări valorile catolice, cu promisiunea de „a ridica Polonia din genunchi” în lupta sa împotriva unei presupuse impuneri din partea unor ţări precum Germania şi Franţa a unui mod de viaţă mai laic, mai liberal.

„Nu vrem ca familiile să fie înlocuite de o nouă structură socială. Nu vrem ca statul, specialiştii sau experţii să fie singurii care să decidă cum ne creştem copiii”, a declarat Zdzislaw Krasnodebski, un aliat al PiS în Parlamentul European.

Şcolile poloneze nu oferă în prezent oficial educaţie sexuală, în schimb îi învaţă pe elevi cum să se pregătească pentru „viaţa de familie”.

Polonia ocupă penultimul loc între cele 28 de state din Uniunea Europeană când vine vorba despre egalitate şi nediscriminare, potrivit Rainbow Europe, o organizaţie legată de ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Căsătoriile gay sunt ilegale în Polonia şi parteneriatul între homosexuali nu este legal recunoscut.

PiS s-a concentrat mult timp pe consolidarea familiei tradiţionale alcătuite dintr-o mamă, tată şi copii prin intermediul unor programe de cheltuieli sociale precum „500+”, care acordă 500 de zloţi (131 de dolari) pe lună de copil pentru familiile cu mai mult de un copil.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. This polish president is a CURVA PIERDOLNA.

  2. Sexualitatea fintei umane nu poate depinde de decizia niciunui partid ,fie el si temporar la conducerea unei natiuni. A incerca politizarea acestui subiect , nu duce decit la dezbinarea unei natii si face mai mult rau decit bine .Fiecare dintre noi , stim cum suntem nascuti si cunoasterea propriei sexualitati ,face parte din intregul fintei noastre .Ideea ca cineva poate controla sau schimba natura umana, cu referire la sexualitate, este gresita si chiar cei care contesta asta stiu si ei foarte bine cum sunt .

  3. Acești ciudați care ne conduc, Dumnezeu să-l ierte pe frate-său, prăbușit în Rusia, dar să te iei de LGBT cînd tu, Jaroslaw Kaczynski, n-ai pupat în viața ta o femeie și stai după fustele mă-tii…