G4Media.ro

Reuters: Documentul care poate explica de ce a eșuat Summit-ul de la…

Reuters: Documentul care poate explica de ce a eșuat Summit-ul de la Hanoi. Donald Trump i-a cerut lui Kim Jong-un să transfere aresenalul nuclear al Coreei de Nord în SUA

În timpul convorbirilor avute la Summit-ul de la Hanoi de luna trecută, președintele american i-a înmânat omologului său nord-corean o hârtie în care lui Kim Jong-un i se cerea să transfere în SUA arsenalul nuclear al Coreei de Nord și combustibilul aferent, transmite, în exclusivitate, Reuters.

Potrivit agenției, care citează surse familiarizate cu discuțiile, solicitarea i-a fost transmisă liderului de la Phenian și în engleză, și în coreană.

În acest context, Reuters notează că a fost pentru prima oară când Trump a definit în discuțiile directe cu Kim ceea ce înțelege prin denuclearizare.

În aceeași zi, 28 februarie, a fost anulat prânzul dintre cei doi lideri și, mai arată Reuters.

Agenția de presă notează, însă, că niciuna dintre părți nu a detaliat ulterior motivele pentru care a eșuat Summit-ul de la Hanoi privind denuclearizarea Coreei de Nord, însă această hârtie ar putea furniza explicațiile necesare.

Existența documentului a fost menționată inițial de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Bolton, în timpul unor intervenții televizate, imediat după încheierea Summit-ului.

Însă, arată Reuters, Bolton nu a dezvăluit acest detaliu esențial cu privire la așteptările formulate de Washington, respectiv transferul armelor nucleare și a materialului fisionabil în Statele Unite.

În context, Reuters amintește că documentul este reprezentativ pentru linia dură adoptată de John Bolton în privința denuclearizării Coreei de Nord, cunoscută drept „modelul Libia” și pe care regimul de la Phenian a respins-o până acum.

Cu privire la această strategie, în comentariile publice președintele Trump a păstrat o oarecare distanță, susținând totuși că recurgerea la o asemenea abordare ar fi oportună în condițiile în care nu se va ajunge la nicio înțelegere cu nord-coreenii.

Așa-numitul „model Libia” ar presupune renunţarea de către Coreea de Nord la arsenalul nuclear fără nici o garanţie din partea SUA.

Dictatorul libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în anul 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.

Sursa foto: Casa Albă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Succesul esecului a fost stabilit cu mult inaintea Summit-ului. Donald Trump a negociat cu sosia lui Kim Jong-un.

  2. Daca isi exprima simtul umorului Kim Jong Un putea sa-i raspunda lui Trump ca daca Bolton mai insista sa-i trimita rachetele nucleare in SUA acestea pot fi trimise la vila lui Bolton din Bethesda / Maryland, gratuit, direct in zbor, urmand ca Bolton sa plateasca doar factura de transport la receptie.
    E bine sa spuna Bolton intre ce ore se afla de obicei acasa, pentru ca e pacat de vecini sa intampine rachetele singuri. Saracii vecini pot sa nu fie vinovati pentru situatia de a platii singuri factura postal-spatiala cand sosesc rachetetele nord-koreene. Iar smecherul de Bolton se poate ascunde pe undeva intr-o pestera din alt stat si poti sa nu-l gasesti acasa.