G4Media.ro

Reportaj The Guardian despre urșii din Transilvania: ”Acțiunile lui Ceaușescu au dus…

Sursa foto: Pixabay

Reportaj The Guardian despre urșii din Transilvania: ”Acțiunile lui Ceaușescu au dus la faptul că România găzduiește acum mai mult de jumătate din populația totală de urși bruni din Europa”

O istorie pe scurt a urșilor din Transilvania face obiectul unui fotoreportaj realizat de jurnaliștii de la The Guardian.

Tradițiile românilor, felul în care a fost condusă țara înainte de 89 și democrația de după Revoluție, așa cum a fost ea înțeleasă de majoritatea populației, creează mediul în care trăiește jumătate din populația de urși bruni a Europei, scriu jurnaliștii britanici.

”Populația înfloritoare de urși este un rezultat al perioadei comuniste, atunci când Nicolae Ceaușescu a guvernat peste pământurile românești și a intervenit obsesiv asupra naturii. El a creat stații de hrănire pentru urși, ordonând ca cadavrele de vite să fie aruncate în păduri pentru a crește populația.

De asemenea, Ceaușescu a interzis vânătoarea de urs, ceea ce a fost un act de interes personal. Doar el și membrii partidului său aveau voie să vâneze urși, iar poveștile oribile din această perioadă încă rezonează. Acțiunile sale au dus la faptul că, la ora actuală, România găzduiește mai mult de jumătate din populația totală de urși bruni din Europa. În timp ce alte țări au trebuit să vină cu programe de reintroducere, românii suferă consecințele „ajutorului” lui Ceaușescu”, scrie The Guardian.

Prin acest fotoreportaj jurnaliștii au vrut să arate ”o parte frumoasă, dar adesea trecută cu vederea, a Europei”.

”Românii au o istorie bogată cu urșii, dar s-au luptat întotdeauna să coexiste cu aceste carnivore mari. Astăzi, satele sunt atacate, grupurile de turiști sunt atacate, iar ciobanii își duc oile pe cele mai înalte vârfuri ale crestelor montane pentru a-și proteja turmele, însă românii laudă ursul ca parte a tradițiilor lor de iarnă. (…)

Cu toate acestea, capacitatea naturală de suport a urșilor este prea mică, astfel că numeroase sate și chiar orașe mai mari din Transilvania, cum ar fi Brașovul, sunt asaltate de urși. Se crede că există aproximativ 6.000 de urși care cutreieră pădurile din România. Lupta pentru conviețuirea cu urșii a dobândit în cele din urmă o prioritate pe agenda guvernamentală, dar discuția despre gestionarea urșilor este complexă din cauza tuturor părților interesate implicate”, scrie The Guardian.

Nu sunt uitate nici legile și dezbaterile dintre vânători și asociațiile ecologiste și despre coabitarea urs-om din multe din orașele din Transilvania.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Astia bat campii, chiar Ceausescu era vanator, iar Dej a impuscat o multime de ursi. Deseori, se organizau vanatorii cu tovarasii Hruschiov sau Brejnev, cand acestia vizitau Romania. Si alti lideri de partid din alte tari ,,pretene „.Era o moda printre secretarii de partid sa mearga la vanatoare. De aici a ramas si obiceiul post revolutie, vezi Nastase, Tiriac. Aaa, ca mujicul de rand nu avea acces, aici este o alta poveste.

 2. ce ar fi putut face nicu ca sa se resimta efectele si dupa 32 de ani ? o aberatie Pina acum dupa sute de guverne se puteau lua tot felul de masuri

 3. Cate secole mai trebuie sa treaca pentru a nu mai da vina pe trecut,incapabililor?ma intreb daca ar mai fi inundatii precum cele din ’70 si ’72,cutremur precum cel din ’77 ce ati face, daca din cateva zeci de ursi trebuie sa faceti o problema internationala?

 4. Buna seara
  Chiar mai crede cineva ca dupa 32 de ani tot Ceusescu este vinovat? Oare el a defrisat muntii nostrii? NIMENI NU VORBESTE DE CHERESTOI, BELA, austriacul lui lohania otetarul. Parca ala a comis crimele din padurile Romaniei si nu nemtii, arabii, austriecii si maghiarii din Romania si de aiurea. Pe astia nu- i ceceteaza nimeni. Rusine guvernelor tradatorilor de dupa lovitura.de.stat

 5. De retinut: turiștii sunt atacați. Ursul este un pericol pentru turism dar asta nu e treaba noastră, nu?

 6. Legea din 2016 nu Ceausescu

 7. Ce tampenie de articol! Nu are nici logica, nici intelegere a subiectului.

 8. Acesta este cumva un advertorial plătit de Asociația Vânătorilor ?

 9. Nu mai tăiați pădurile și atunci nici nu veți avea probleme cu urșii!Nu e vina lor că nu mai găsesc de mâncare și vin la oraș!

 10. ursul nu e animal carnivor, din cate stiu eu