G4Media.ro

Reportaj. Peste 40.000 de pelerini îl așteaptă la Blaj pe Papa Francisc…

Reportaj. Peste 40.000 de pelerini îl așteaptă la Blaj pe Papa Francisc în ultima sa zi în România. Emoție și bucurie pe Câmpia Libertății

Peste 40.000 de pelerini se află pe Câmpia Libertății din Blaj, duminică, la ora 9.30. Evaluarea aparține Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” și este prima comunicare a zilei. Oamenii continuă să sosească în zonă, în grupuri, pentru întâlnirea cu Papa Francisc, așteptat să ajungă în jurul orei 10.30. Numărul pelerinilor ar putea crește în următoarea oră. Pe Câmpia Libertății sunt așteptați 50.000 de credincioși greco-catolici.

Sute de agenți ai serviciilor de informații, polițiști, jandarmi și reprezentanți ale altor structuri ale statului, sub comanda SPP, au împânzit străzile micului oraș din Transilvania, încă de sâmbătă noaptea. Măsurile de securitate sunt, din acest punct de vedere, similare cu cele ale unei vizite de stat cu risc de  securitate ridicat. Vizita Papei este considerată un eveniment complex nu doar din punct de vedere al securității, ci și al organizării.

Cei 50.000 de pelerini care și-au anunțat prezența pe Câmpia Libertății reprezentau, spun autoritățile locale, potențialul unui coșmar logistic. Din acest motiv a fost nevoie de eforturi suplimentare de organizare. În ciuda fluxurilor mari de oameni care păreau că vin din toate părțile, totul a decurs foarte rapid, fără niciun fel de incidente. Câmpia Libertății a fost împărțită în sectoare, delimitate pe coduri de culoare, iar fiecare participant a fost îndrumat spre locul care îi era destinat, cu ajutorul celor 500 de voluntari prezenți în punctele importante.

Oamenii au început să sosească încă de dimineață devreme. Primii ajunși, în jurul orei 6.00, au fost cei care au venit la Blaj din cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Pe culoarele formate din garduri, organizatorii i-au orientat spre sectoarele în care aveau bilete.

În contrast cu ceața care învăluia Blajul la primele ore ale dimineții și cu vremea închisă, mai degrabă de toamnă, în aer se simțea bucuria intensă și emoția așteptării.

Primele două persoane care și-au ocupat locurile chiar în fața scenei pe care va urca Suveranul Pontif sunt două femei și o fetiță, îmbrăcate în costume tradiționale din Maramureș. Una dintre femei este preoteasa din Strâmtura, iar cea mică, încă somnoroasă, este fiica ei.

Mama, cu fetița atârnată de gâtul ei, spune că a venit pentru a-l vedea pe Papa și pentru slujba de beatificare a episcopilor martiri care și-au pierdut viața în temnițele comuniste.

”Am pornit azi-noapte, pe la 11 şi ceva spre Blaj. Suntem bucuroase că am ajuns aici. Am venit în primul rând pentru întâlnirea cu Papa şi de asemenea pentru beatificarea celor şapte episcopi martiri, care, pentru biserica noastră greco-catolică, sunt foarte importanţi. Suntem foarte încântaţi şi emoţionaţi să vedem cum va fi totul” spune aceasta.

De altfel, majoritatea pelerinilor au călătorit toată noaptea, în condițiile în care în zonă nu există posibilități de cazare. Cele aproximativ 200 de paturi din Blaj și împrejurimi au fost rezervate cu luni în urmă de reprezentanții Bisericii Greco-Catolice, de cei ai autorităților locale și ai serviciilor de informații. De altfel, o mare parte din personalul implicat în organizare a fost găzduit la Alba Iulia, la Aiud sau în alte zone relativ apropiate.

Un mare număr de locuri de parcare au fost amenajate pe câmpurile de la intrările în oraș, în curtea unor fabrici sau pe terenuri ale cetățenilor, astfel că a fost evitată blocarea intrărilor și ieșirilor din oraș.

De altfel, în interiorul orașului circulă doar mijloacele de transport în comun și autoturismele instituțiilor, însă în principiu s-a urmărit ca Blajul să fie duminică doar al pietonilor. Mașinile care traversează Blajul au fost direcționate pe un traseu special.

Pe scaunele aduse de organizatori vor sta 7.000 dintre pelerinii sosiți. Alții și-au adus propriile scaune pliante, iar organizatorii le-au permis accesul cu ele în zonă. În jurul orei 9.30, pe Câmpia Libertății erau, potrivit Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, aproximativ 40.000 de pelerini.

În ultima sa zi în România, Papa este așteptat pe Câmpia Libertății în jurul orei 10.35, unde va oficia Divina Liturghie cu beatificarea celor șapte episcopi martiri. După-masă, la ora 15.40 va merge într-o comunitate de romi a orașului, după care va pleca spre Sibiu. La evenimentul de pe Câmpia Libertății vor participa și președintele Klaus Iohannis, respectiv prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Unde-i ala cu pelerini sau „pelerine”?!