G4Media.ro

Remanierea lui Boris Johnson: Întărirea prezenței femeilor și a minorităților etnice în…

Remanierea lui Boris Johnson: Întărirea prezenței femeilor și a minorităților etnice în cabinetul britanic

Prim ministrul britanic a împărțit prima linie a cabinetului său între femei și bărbați, între miniștri albi și miniștri de culoare. Cele patru mari portofolii: finanțe, interne, externe și apărare – care apar în această ordine după premierul Johnson în lista cabinetului – sunt deținute, respectiv de un bărbat de origine asiatică – Rishi Sunak, o femeie de origine indiană – Priti Patel, o femeie albă – Liz Truss și un bărbat alb – Ben Wallace.

În plus, după remaniere sunt promovate două alte femei – Anne Marie Trevelyan, la dezvoltare internațională, și Nadine Dorries, la cultură.

Truss la externe este singura noutate. Este o figură populară în rândurile Partidului Conservator condus de premierul Johnson, cunoscută ca fiindu-i extrem de loială, care-l înlocuiește pe Dominic Raab, care plătește prețul retragerii haotice din Afganistan și care este retrogradat la justiție, deși își păstrează titlul de vice-prim ministru.

Sunak, practic numărul 2 în cabinet, este apreciat pentru competența cu care a gestionat recesiunea cauzată de pandemia de Coronavirus și care prin măsuri de plată a șomajului tehnic a amortizat efectul concedierilor temporare, ce e drept cu o majorare masivă a îndatorării publice.

El este fiul unor imigranți hinduși din Punjab, are experiență îndelungată în sectorul financiar bancar și este ginerele omului de afaceri indian N.R. Narayana Murthy.

Patel este fiica unor indieni hinduși care au emigrat din Uganda, unde fuseseră colonizați de Imperiul Britanic, în Anglia în anii ’60. Ca ministru de interne, Patel, fiica imigranților indieni, a adoptat politici dure de restrângere a imigrației și este populară în rândurile aripii de dreapta a Partidului Conservator.

Cabinetul Johnson include și un al treilea asiatic, ministrul sănătății, Sajid Javid, ministru al sănătății, un post extrem de important în actuala conjunctură, dar el a fost remaniat de două ori deja din posturi mai importante, ministru de finanțe și ministru de interne, în numai doi ani.

Javid este fiul unor imigranți musulmani din Pakistan și este văzut ca un potențial rival pentru premierul Johnson, el candidând în 2019 la funcția de lider al Partidului Conservator, după demisia Theresei May.

Nou ministru al educației, Nadhim Zahawi, a fost promovat din postul de ministru responsabil cu vaccinurile, post în care a supervizat programul de vaccinare anti-Covid, care la actuală a dus la inocularea a 89% dintre britanicii peste 16 ani cu o doză și 81% cu două doze.

Zahawi este născut la Bagdad, fiul unor părinți kurzi irakieni.

În posturi secundare mai figurează doi miniștri de origine asiatică, Alok Sharma, președintele conferinței ONU COP 26 privind schimbările climatice și Suella Braverman, ministru adjunct al justiției.

Sharma este născut în India și este de religie hindusă, în timp ce Braverman este fiica unor părinți indieni care au emigrat din Kenya și insula Mauritius și este de religie budistă.

În sfârșit, ministrul pentru afaceri, Kwasi Kwarteng, fiul unor emigranți din Ghana.

Raab și ministrul transporturilor Grant Shapps au origini evreiești.

Din totalul de 30 de membri ai cabinetului Johnson, șapte au origine etnice non-europene, doi dintre ei fiind imigranți prima generație. Cabinetul numără printre membrii săi opt femei.

În mod tradițional, Partidul Conservator era cunoscut ca un bastion al bărbaților englezi albi, dar ultimii trei lideri și prim miniștri, David Cameron (2005 – 2016), Theresa May (2016 – 2019) și Boris Johnson (după 2019) au reușit să atragă mai multe femei și minoritari etnici, mulți dintre ei din mediul privat. Dintre noii deputați Conservatori minoritari sau femei, majoritatea au vederi de dreapta, sunt admiratori ai fostului prim ministru Conservator Margaret Thatcher și sunt predominant eurosceptici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter