G4Media.ro

Reguli mai stricte la obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova pentru a exclude riscurile…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Reguli mai stricte la obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova pentru a exclude riscurile la adresa securităţii statului

Persoanele străine vor obţine mai greu cetăţenia Republicii Moldova, după ce în legislaţie au fost incluse reguli mai stricte, care vor face procedura de recunoaştere a cetăţeniei mai sigură, modificările fiind operate pentru a exclude vulnerabilităţile şi riscurile în adresa securităţii statului, relatează MOLDPRES, citată de Agerpres. Un proiect în acest sens a fost adoptat vineri în a doua lectură de Parlamentul de la Chişinău.

Autorul proiectului este deputatul Igor Chiriac de la Partidul Acţiune şi Solidaritate. El a argumentat că modificările „sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova. Dintre aceste aplicaţii, 70% aparţin unor persoane din Federaţia Rusă, iar 20% provin de la persoane din Ucraina.

Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza unor documente de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac a propus o serie de modificări la Legea Cetăţeniei Republicii Moldova.

Astfel, nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei moldovene o vor primi. Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat o pedeapsă penală privativă de libertate în temeiul unei sentinţe a unei instanţe de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă şase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate, mai precizează MOLDPRES.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează