G4Media.ro

Regina Elisabeta a promulgat legea care interzice Brexitul fără acord pe 31…

Regina Elisabeta a promulgat legea care interzice Brexitul fără acord pe 31 octombrie

Regina Elisabeta a II-a a promulgat luni legea care-l împiedică pe premierul conservator Boris Johnson să retragă Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie, transmite agenţia Reuters.

Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Londra de o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori pe care Johnson a promis că-i va exclude din partid.

Legea pe care Johnson o numeşte ”legea capitulării”, pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuşi Boris Johnson, aflat luni într-o vizită la Dublin, a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord privind Brexitul înaintea datei limită de 31 octombrie.

În replică, premierul irlandez Leo Varadkar i-a transmis că pentru Irlanda este inacceptabilă eliminarea clauzei de ”backstop” din acordul privind Brexitul, principalul punct de divergenţă între Londra şi Bruxelles legat de acord, astfel că din punctul de vedere al Irlandei lipsa ”backstop-ului” nu poate însemna altceva decât un Brexit fără acord.

Clauza de ”backstop” (plasă de siguranţă) este menită să împiedice reapariţia unei frontiere fizice în Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi se regăseşte în acordul pe care fostul premier britanic Theresa May l-a convenit cu UE, dar care a fost respins de parlamentul britanic. În virtutea acestei clauze, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană până când se va găsi o altă soluţie, motiv pentru care Boris Johnson insistă pentru eliminarea ei din acordul cu UE, a cărui renegociere nu este însă acceptată de blocul comunitar.

”În lipsa unor aranjamente alternative convenite, fără backstop pentru noi înseamnă (Brexit) fără acord”, a indicat Varadkar în faţa presei, vorbind alături de Johnson. ”Suntem deschişi alternativelor, dar acestea trebuie să fie realiste, obligatorii din punct de vedere legal şi realizabile şi încă nu am primit astfel de propuneri”, a completat el.

La rândul său, Johnson a mai spus în faţa presei la Dublin că nu este ”perturbat de nimic din ce se întâmplă în parlament”. ”Cred că ceea ce poporul britanic doreşte de la noi este să obţinem un acord şi să ieşim (din UE) pe 31 octombrie”, a adăugat el.

Întrebat săptămâna trecută dacă le poate promite britanicilor că nu se va duce la Bruxelles să ceară o nouă amânare a Brexitului, cum îi cere legea adoptată miercuri de Camera Comunelor, premierul conservator a răspuns că ar prefera mai degrabă să ”moară” decât să facă aşa ceva.

Miniştri din guvernul său au sugerat chiar că el ar putea ocoli aplicarea acestei legi, astfel încât Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord pe 31 octombrie. Astfel, ministrul de externe Dominic Raab a declarat că guvernul de la Londra va ”respecta legea”, dar va ”testa limitele” acesteia în ce priveşte obligaţiile pe care le impune şi interpretarea ei.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Daca avea minte, promulga legea care interzice Brexit-ul… Oamenii astia(monarhii) mai exista doar pt. ca prostii inca n-au inteles ca nu e nimic divin cu ei, doar multa crima si mult macel. Au intins coruptia pe milenii si-au ucis milioane de oameni cu capriciile lor. Ca ei pot .

  • Corect.
   Cred ca lumea va merge bine cand ultimul monarh va fi spanzurat de matzele ultimului popa.

  • Aberezi sau esti un simplu ‘miserupist’. Lumea va merge bine cand oamenilor le va pasa si-si vor asuma.
   Dar cum omul are o istorie indelungata ce-i confirma lasitatea si de multe ori dorinta de-a fi subjugat … Good luck with that.

 2. chiar nu as fi vrut sa implicati casa regala in mirsaviile voastre. Deja ati pus-o intr-o situatie ridicola

  • Pt. un „Patriot” „Casa Regala” e regala si atat. Ei n-au responsabilitati direct proportionale cu ‘inaltimea’ la care se afla. :-@

 3. Mizeriile brexitului ajunse în fața opiniei publice, fac posibilă informarea noastră în modul de funcționare a parlamentarismului britanic, una dintre cele mai vechi democrații.
  Fiind monarhie constituțională ( fără o Constituție formală ) funcțiile monarhului, de fapt șeful Statului, se reduc la funcții nepolitice, nepartizane. Este comandantul suprem al forțelor armate britanice, numește primul ministru și imparte onoruri, pe lângă numeroase datorii oficiale, ceremoniale, diplomatice și de reprezentare.
  Cu toate că autoritatea executivă asupra guvernului este asigurată formal de prerogativele monarhice, aceste puteri pot fi folosite de către monarh, doar în cadrul legislativ stabilit în Parlament și în practică sun limitate de convențiile seculare bazate pe precedență.
  Este interesant de menționat că recentele hotărâri votate în Camera Comunelor cu privire la obligarea guvernului de a da publicității documentația Yellowhammer ( impactul brexitului asupra britanicilor ) și punerea la dispoziția Comunelor a întregii comunicări privind pregătirea suspendării parlamentului de către Guvern au fost înaintate Reginei sub forma procedurii ”humble address”, prin care aceasta, prin autoritatea sa monarhică , obligă Guvernul să respecte dispoziția legii.
  Monarhia britanică este una dintre cele mai respectate instituții ale Commonwealthului britanic, datorită tocmai autorității sale apolitice.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.