G4Media.ro

Rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, despre ”unde sunt zăpezile de…

Sursa foto: Captură video

Rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, despre ”unde sunt zăpezile de altă dată”: Precipitațiile s-au menținut la nivelul ultimilor 65 de ani, dar temperaturile din timpul iernii au crescut semnificativ

O analiză a datelor meteo din ultimele 6 decenii și jumătate la stațiile din Iași relevă faptul că precipitațiile medii anuale și din lunile de iarnă s-au menținut constante, însă temperaturile din sezonul rece au crescut, relatează Ziarul de Iași.

Specialiștii de la USV atribuie efectele încălzirii globale, constatând modificări importante la regimul temperaturilor, devenite pozitive iarna, la polul opuse din cele mai vechi date.

“Referindu-ne la precipitaţiile din lunile de iarnă pe acelaşi interval de 65 de ani, media acestora, din lunile decembrie-ianuarie-februarie, a fost de 89,05 litri pe metru pătrat, valorile oscilând între 76,6 litri pe metru pătrat în iernile din intervalul 1983-1992 şi 112,7 litri pe metru pătrat în iernile din deceniul 2003-2012.

Media ultimului deceniu, deci media sumei precipitaţiilor din lunile de iarnă din 2013-2022, a fost de 86,3 litri, pe care dacă o comparăm cu media multianuală a lunilor de iarnă, de 89,5 litri, rezultă o diferenţă de doar 3 litri pe metru pătrat.

În concluzie, şi din acest punct de vedere, al precipitaţiilor înregistrate în lunile de iarnă, valorile în acest ultim deceniu s-au menţinut la nivelul mediei multianuale”, a anunțat prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi (USV).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...