G4Media.ro

RECHIZITORIU DNA: Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, ar fi invocat o „somație”…

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

RECHIZITORIU DNA: Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, ar fi invocat o „somație” a Comisiei Europene privind depășiri ale valorilor limită de pulberi în suspensie ca să majoreze nelegal tarifele de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, ar fi invocat o „somație” a Comisiei Europene privind depășiri ale valorilor limită de pulberi în suspensie ca să majoreze nelegal tarifele de salubrizare în 2014, se arată în rechizitoriul DNA din dosarul Rosal, document pus la dispoziția G4Media.ro de DNA în baza legii 544/2001.

Primarul și un subordonat ar fi întocmit un referat – considerat fals de procurori – privind depășirile valorilor maxime ale pulberilor de praf ca să justifice majorările de frecvențe și de tarife, fără aprobarea Consiliului local.

La 10 august 2022, DNA i-a trimis în judecată pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, 6 funcționari din primărie și compania de salubritate Rosal Grup pentru un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Potrivit DNA, între 2013 și 2018, primarul si funcționarii ar fi prelungit ilegal contractul cu Rosal din 1999, prin acte adiționale, fără să organizeze licitație, și ar fi majorat tarifele de salubritate plătite de locuitorii Sectorului 3.

 • NOTĂ: Edilul nu a răspuns solicitărilor G4Media de a exprima un punct de vedere, însă – dacă după publicarea acestui articol, vine cu precizări – le vom publica de îndată aici.

În rechizitoriu, procurorii se referă, mai cu seamă, la două acte adiționale, nr. 44 din 5 mai 2014 prin care contractul a fost prelungit cu 10 ani și nr. 47 din 15 mai 2014 prin care au fost majorate tarifele de salubritate.

Actul adițional nr. 47

Potrivit DNA, în noiembrie 2013, Curtea de Conturi a solicitat primăriei conduse de Robert Negoiță să recupereze plăți nelegale către operatorul de salubritate de peste 8,4 milioane de euro, reprezentând indexări retroactive ale tarifelor de curățenie și plăți suplimentare rezultate din calcularea eronată a tarifului de dezăpezire în perioada 2012-2013, plus penalități.

Or, susține DNA, ca să recupereze acești bani, în mai 2014, primarul Robert Negoiță a încheiat actul adițional nr. 47, fără aprobarea Consiliului local, la contractul cu Rosal din 1999, prin care a majorat frecvențele activităților de salubritate și tarifele. În plus, la acea dată, operatorul nu ar fi avut licență valabilă. Ar fi creat astfel un prejudiciu si mai mare de aproape 40 de milioane de euro.

 • ”Motivul real al majorării era în fapt conivența dintre operatorul ROSAL și primarul Sectorului 3, cu privire la propunerea de majorarea a frecvențelor și implicit a cantităților suprafețelor de salubrizare, scopul urmărit (causa remota) fiind ca majorarea financiară artificială și nelegală a debitului Sectorului 3 să acopere în această modalitate prejudiciul anterior constatat de Curtea de Conturi în anul 2013 (pentru ca operatorul să plătească prejudiciul din majorarea artificială a remunerației lunare: ”să muncească mai mult” – se referă la un indicator cantitativ).

Rezultă ca stare de fapt că pentru recuperarea prejudiciilor constatate de organele statului, Primăria Sector 3 în conivență cu Rosal Grup a creat un mecanism prin care se acopereau prejudiciile vechi prin crearea unor noi prejudicii.

 • ”Acest mod de ”rostogolire” a prejudiciului prin crearea unui nou prejudiciu în scopul acoperirii scriptice a celui vechi, în afară de faptul că este prin sine însuși fraudulos, necesită sublinierea că nici operatorul Rosal și nici Primăria Sector 3 nu au probat că particulele aflate în suspensie în anii 2008-2012 ar fi căzut pe suprafața Sectorului 3, abia începând cu anul 2015, odată cu semnarea actului adițional 47/2015 la contractul de salubritate; din contră Curtea de Conturi a demonstrat că în anii 2014-2015 nivelul de particule era regulamentar, ceea ce dovedește că nu era necesară mărirea frecvenței sub această motivație, chiar și în cazul în care motivația nu ar fi acoperit în fapt o înțelegere frauduloasă, așa cum s-a întâmplat în fapt”, arată DNA.

Referat considerat fals privind depășirile valorilor maxime ale pulberilor de praf

Ca să justifice majorarea frecvențelor de salubritate și a tarifelor, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și directorul Direcției Utilități Publice, George-Alexandru Manciu, ar fi întocmit un referat considerat fals de procurori privind depășirile valorilor limită de pulberi în suspensie în Sectorul 3, în perioada 2008 – 2012. Negoiță ar fi invocat o ”somație” din partea Comisiei Europene privind depășirile valorilor pentru praf.

 • ”În urma monitorizării efectuate în perioada 2008 – 2012 pe teritoriul Capitalei (inclusiv în sectorul 3), s-au înregistrat depășiri ale valorilor limita de pulberi în suspensie, Comisia Europeană a transmis o somație privind această situație, somație în urma căreia se impun măsuri suplimentare de salubrizare”, se arăta în referatul întocmit de directorul George Manciu și semnat de primar, citata de procurori în rechizitoriu.

DNA a întrebat însă Agenția Națională pentru Protecția Mediului dacă a existat într-adevăr o astfel de somație din partea Comsiei Europene. Printr-o adresă din 26.11.2021, ANPM a răspuns că ”nu a primit în mod direct de la Comsia Europeană vreo somație sau alt document oficial cu privire la depășiri ale valorilor limită de particule în suspensie, în perioada 2008-2021, pentru aglomerarea București.

În schimb, face referire la o scrisoare pe care Comisia a trimis-o statului roman prin Ministerul Afacerilor Externe, scrisoare de punere în întârziere, prin care se declanșa împotriva României procedura de infringement – Cauza 2009/2296.

Se precizează de către A.N.P.M. că motivul care a condus la declanșarea procedurii de infringement l-a constituit „cele 17 zone și aglomerări pentru evaluarea calității aerului din România, pentru care România a raportat Comisiei Europene și Agenției Europene de Mediu depășiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10, înregistrate în anii 2007 și 2008, în baza datelor de monitorizare din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (…) obiectul procedurii de infringement a fost restrâns de la cele 17 zone și aglomerări la 3 aglomerări: București, Brașov și Iași (…)”.

Procurorul nu a constatat depășiri ale valorilor maxime pentru pulberile în suspensie

Procurorul a consultat însă rapoartele privind calitatea aerului din 2014 și 2015 publicate pe site-ul ANPM și nu a constatat depășiri ale valorilor maxime pentru pulberile PM 10 și PM 2.5.

 • ”În anul 2014 nu au fost depășite valorile limită normale ale pulberilor în suspensie. De altfel, în referatul întocmit în anul 2014, se menționează perioada 2008- 2012, fără a se verifica situația actuală a valorilor acestui factor poluant.

Mai mult, având în vedere răspunsul (…)/23.11.2021 al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului constatăm că în mod necorespunzător adevărului inculpatul George Alexandru Manciu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de director executiv al Direcției de Utilități Publice, în cadrul întocmirii referatului nr. (…).05.2014 a făcut mențiunea că în urma monitorizării efectuate în perioada 2008 – 2012 pe teritoriul Capitalei (inclusiv în sectorul 3), s-au înregistrat depășiri ale valorilor limita de pulberi în suspensie, iar inculpatul Robert Sorin Negoiță, în calitate de primar a aprobat referatul cu mențiuni necorespunzătoare (faptă de fals intelectual care este prescrisă).

Astfel, pentru anul 2011 și 2012 nu s-au înregistrat de către stațiile B 2 și B 3 Titan și Mihai Bravu, depășiri ale valorilor limită anuală. Iar pentru anii 2010 și 2009, mici depășiri ale valorilor limită anuală au fost înregistrate doar de stația Mihai Bravu, anul 2008 fiind singurul în care ambele stații au înregistrat depășiri de valori (…)

Vom concluziona că Referatul nr. (…).05.2014 conține aspecte necorespunzătoare adevărului și sub aspectul somației și sub aspectul perioadei de timp și al depășirii valorilor limită de PM10, el constituind obiectul material al unei infracțiuni de fals intelectual”, a arătat procurorul DNA, care a constat totodată că presupusa infracțiune de fals intelectual este prescrisă.

Context. Potrivit portalului Comisiei Europene, în februarie 2013, Executivul de la Bruxelles a trimis României o scrisoare de punere în întârziere suplimentară în cadrul procedurii de infringement 2009/2296. Pe 25 septembrie 2014, CE a emis un aviz motivat suplimentar prin care a solicitat României să ia măsuri pentru a diminua poluarea aerului, iar în 2018 chiar a sesizat CJUE privind lipsa măsurilor luate de România privind poluarea. În aprilie 2020, CJUE chiar a condamnat România pentru nerespectarea angajamentelor privind calitatea aerului în București și a somat autoritățile de la București să ia măsuri.

 • ”România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentrațiile de PM10 și prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în zona (…) (București, România), nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului (…) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa (..) la aceasta și, pe de altă parte, nu și‑a îndeplinit, în ceea ce privește această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligațiile care îi revin în temeiul articolului (…), de a se asigura că perioada de depășire este cât mai scurtă cu putință”, a arătat CJUE în decizia din 30 aprilie 2020.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Pesedistii astia sunt toti hoti, fara exceptie!

  • Da, dar puțini au furat cât Negoiță !
   60 de milioane de euro datorii cu iz penal i le-a șters Teodorovici din pix.

  • Sectorul 3 e de departe cel mai frumos din București. DNA nu o vede pe Clotilde! Normal, DNA este o cloacă de procurori rezist!

  • Marin,
   Sectorul 3 arată bine doar pentru cei în trecere, pe bulevarde. Pe străzile secundare e mizerie de nedescris, haos imobiliar sinistru, cu blocuri între case avizate de Negoiță, care ocupă și din trotuare.
   Mai mult, tot ce e făcut pe bulevarde e pe datorie ! Exact ca dependenții de jocuri de noroc care amanetează casa și cumpără cel mai mare si sclipitor Oled, înainte să fie ex3cutat silit, așa procedează și acest infractor.

   Dar cred că știi, ești doar un postac PSD care scrie pontajul primit.

 2. Intrebarea e : Ce-a pazit Interesul National ? E ilegal sa ‘dai’ in media controlata de tine Interesul National ?

  • DNA a trecut iar la dosare politice! Face jocurile pentru un partid! Dar care?

 3. Argumentul Pro ‘SRI, corupti pana-n maduva oaselor’ : Daca chiar exista Interes National, rezolvau toate ecuatiile si nu aveam ‘Romania Furata'(@PNL24) 33 de ani , 2 trilioane $.

 4. + Vantu’ nu se lauda cum f**** pe 1 000 000 $ la Rev. din ’99 .

 5. Desi Komodo le da Meditatii … All inclusive !

  • Asterixule,
   Ia-ți medicamentele !

  • Cică procurorul a constatat că aerul în București e OK! Nu e poluare, oxigenul colcăie pe străzi, ozonul zburdă și fraierul ăsta zice că trebuie străzile spălate! La pușcărie cu el! Să trăim ca în sectorul Usr-ist al lui Clotilde cu șobolanii la masă!

 6. Ca Ghenea ăla cu 9,4% pentru pensii în PNRR. Dar pe cel care a îngenuncheat părinții noștri nu îl bagă nimeni la pușcărie! E USR-ist deci poate să abuzeze!

 7. Iar se face de râs DNA! Dă bucățele din dosar care agențiile de presă prietene! Ce zice DNA e doar părerea unor procurori. Nu înseamnă că e și adevărat!

 8. Partidul „SRI”. :))

 9. Baieti, ma tin de voi ca kenyanul de caprioara … :))

 10. Auzi, ‘dosar politic’. Trebuie sa mai livreze si ei cate-o veriga slaba ca altfel bate la ochi … Nu e ca si cum Pandora Papers nu e ‘most wanted’ … Frumoasa gluma TNR, BTW.

  Si probabil l-au dat pe asta sa faca o facultate ca sa-l lase pe frac-su …

 11. (astept minim un comentariu sa treaca de cenzura..)

 12. Hai, G4Media, fiti Curajosi !

 13. Unii nu stiu ca Varanul = Dan Voiculescu …

 14. Nu stiu ce pastile va da la Antene dar vad ce pastile servesc Antenele …

 15. Intrebarea e : Ce pastile ia SRI-ul de nu-i vede pe astia ?

 16. Pot fi facute niste Protocoale mult mai bune, cel mai bun fiind : INDEPENDENTA JUSTITIEI .

 17. *E deja scris, trebuie doar Aplicat …

 18. Poate cu ocazia asta ajungeti si la ‘MAFIA BORDURILOR’.

 19. (hai cu comentariul …)

 20. S-o uite asa scăpa Nemorocitul asta de alt dosar! Trăiască Justia din România!

 21. Si care e problema daca cetatenii din sectorul 3 sunt de acord sa plateasca? E cel mai frumos sector, asa ca merita sa isi ia o prima de 10 sau 20 de milioane de euro, poate si mai mult. La ce buget mare are sectorul, nici nu se observa.

 22. Nu o sa pateasca niciodată nimic. Asta pentru ca are spatele asigurat de PSD și justiția le este supusa. Planteaza și ei 3 flori ca să ii pr0steasca pe locuitorii abonați la Antena 3 și gata. Am ajuns în situația asta pentru ca oamenii au mers pe principiul „sa fure, dar sa mai și facă ceva” și uite ca politicienii fura la greu și mai trag o vopsea ca să arate bine „gardul” și asta le asigura voturile pentru următorul mandat. Când din 20 de milioane de oameni, mai mult de jumătate votează de 30 de ani aceeași g0lan1 PSD sau PNL, se mai așteaptă cineva sa evoluam și sa ajungem din urma tarile dezvoltate? Eu nu mai am nici o speranță!

 23. Pe ‘principiul’ de mai sus a avut loc si Marea Foamete din China. ( o sa va parasesc pt. ca-i total irational sa scriu comentarii care sa astepte aprobare)

 24. Va luați de cei care fac treabă în România. Sectorul 3 arata cel mai bine și deranjează pentru că face nota discordanta cu celelalte sectoare care arata jalnic. Negoiță face treabă și o face cu pasiune și cu creier. Ce ar fi sa vă luați de marionetele PNL-iste care nu fac nimic și încasează lunar bani pe state de plata și nu se vede nimic de pe urma lor.
  Mugur Isărescu, Iohannis, șeful SRI , Guvernul și mare parte dintre parlamentari încasează lunar bani și nu se vede nimic de pe urma lor, decât că au sărăcit o țară întreagă. Chiar ne credeți prosti scursurilor vândute occidentului! Ați vândut tot lemnul țării, și pe urmă spuneți că nu mai avem păduri. Nu va este rușine? Cu acordul cui se taie pădurile României? Cu acordul cui se vând terenurile agricole din România? Și voi va luați de singurul care chiar face treabă în România.

  • Și de pe urma lui Negoiță ce se vede? Borduri, pavele, floricele și zeci de blocuri făcute de familia lui încălcând legile. El a reușit sa pr0steasca analfabeții din sector cu niște proiecte care se pretează la un sat, nu la un sector al capitalei. Urbanismul din sector este praf pentru ca toate autorizațiile de construcție se iau pe sppaga. Arata cât de cât bine doar străzile principale. Deschideti ochii, gândiți puțin cu propriul creieraș înainte sa mai acceptați sa predați sectorul unui infract0r pentru încă 4 ani.

 25. Negoita este un escroc, ca toți PSD-istii, dar DNA ar face bine sa intre și in mafia gunoaielor.

 26. E cel mai cistit si cu onoare hot, nu vedeti ce frumos ne vrajeste, desi zilele aste se simte la el putina….cum se simte tot timpul la postaci pe aicea.

 27. Da, 12 ore mai tarziu, lipsesc minim 2 comentarii. Rusine G4media.

 28. Dupa cum v-am zis, mi-ar crapa obrazul sa ma cred Jurnalist.

 29. Cu astfel de metode, nu diferiti cu absolut nimic de ‘dusmani’, si implicit, sunteti complici la tot raul din lume.

 30. Un alt praduitor PSD sustinut de alegatori.