G4Media.ro

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Zaporojie, „oprit la rece” după…

Sursa foto: Maxim Gavrilyuk / Ukrainian Wikipedia

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Zaporojie, „oprit la rece” după ce a fost detectată o scurgere de apă

La centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată în prezent de trupele ruse, s-a trecut la procedura de „oprire la rece” a reactorului nr. 4, după ce a fost detectată o scurgere de apă la unul dintre generatoarele de abur, dar fără să fi fost depistată vreo emisie radioactivă, a comunicat joi seara Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit EFE, citată de Agerpres.

„Centrala nucleară din Zaporojie va plasa unitatea nr. 4 în starea de ‘oprire la rece’ pentru a se stabili cauza exactă a scurgerii de apă şi a se efectua lucrările pentru repararea generatorului de abur afectat”, a precizat într-un comunicat AIEA, care are o echipă de inspectori la centrală.

AIEA a informat că reactorul nr. 6 va fi trecut în starea de „oprire la cald” în zilele următoare pentru a se produce abur, utilizat pentru diverse operaţiuni de siguranţă, cum ar fi prelucrarea deşeurilor nucleare lichide.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a emis instrucţiuni pentru ca toate reactoarele să funcţioneze în modul de ‘oprire la rece’, astfel încât modificarea de la unitatea nr. 6 ar încălca această prevedere.

AIEA a insistat joi asupra faptului că cea mai sigură variantă ar fi instalarea unui echipament extern de generare a aburului.

Totodată, agenţia ONU cu sediul la Viena a confirmat că principala linie de alimentare cu energie electrică a uzinei a fost deconectată joi şi că uzina a fost nevoită să recurgă la o conexiune de rezervă, fără a fi nevoită să folosească generatoarele de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut.

” Întreruperile repetate de curent electric evidenţiază situaţia persistentă şi precară a securităţii şi protecţiei nucleare a centralei”, a avertizat joi directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

AIEA a menţionat, totodată, că în timpul vizitelor de inspecţie de săptămâna trecută nu au fost observate mine sau explozibili în locuri noi, dar a confirmat existenţa unor astfel de dispozitive în locurile în care au fost deja detectate la 23 iulie.

Încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul acestei centrale pentru a evita riscurile de accidente nucleare. Situaţia legată de securitatea centralei nucleare din Zaporojie este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât aceasta se afla în zona vizată de actuala contraofensivă ucraineană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...