G4Media.ro

Reacție fără precedent a companiilor românești și străine la adresa guvernului: Stop…

Reacție fără precedent a companiilor românești și străine la adresa guvernului: Stop OuG! – mediul privat nu poate fi ignorat

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă care reunește cele mai mari organizații ale investitorilor români și străini, respinge într-un limbaj extrem de dur proiectul de ordonanță de urgență prezentat marți de ministrul Finanțelor, OUG care inventează noi taxe și mărește câteva dintre cele existente.

Venită la mai puțin de o zi distanță de apariția proiectului de OUG, reacția Coaliției pentru Dezvoltarea României este fără precedent prin duritatea mesajului asumat și cere imperativ oprirea proiectului.

Comunicatul integral:

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanșa de măsuri fiscal-bugetare anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului și cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă și, în același timp, este simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici. Zvonurile care au circulat în ultima săptămână au fost confirmate de anunțul Ministerului Finanțelor Publice, prin conferința de presă susținută de ministrul Eugen Teodorovici și de publicarea propunerilor pe site-ul ministerului. Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificări substanțiale, având o singură zi la dispoziție să le studieze și să le înțeleagă. Toate acestea în contextul în care doar în anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificări.

CDR își exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piața a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima ședință de guvern a acestui an. Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanțe de urgență și fără consultarea celor care urmează să fie afectați. Mai mult, declarațiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanță acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-și poată închide anul și să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forțați într-un joc al zvonurilor din care să nu înțeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor și-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte.

Mediul de afaceri așteptă ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de șase luni de zile și care creau mari probleme cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor. În schimb, Guvernul a anunțat o Ordonanță de Urgență care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate și despre care Ministerul Finanțelor Publice nu a menționat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an. Din punctul de vedere al CDR acest OUG nu îndeplinește minimele condiții constituționale:

Art. 115, aliniatul 4 din Constituția României spune că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Mai mult, aceste propuneri nu au fost supuse testului IMM și nici nu au fost transmise Consiliului Economic și Social, cu mai puțin de 48 de ore până când se dorește adoptarea lor. Nu putem să nu ne întrebăm cât de mult îi pasă de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate și societatea civilă. De asemenea, considerăm extrem de periculoasă, nedemocratică și neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participanții implicați în aceste sectoare, precum și antagonizarea sectorului privat cu populația inactivă economic și cu sectorul serviciilor publice.

La prima lectură și fără a intra în profunzimea acestor propuneri, putem observa că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact și multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcție de nivelul ROBOR care este un indicator al pieței și nicidecum unul stabilit în mod anticoncurențial de către instituțiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esențial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunțat creșteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori.

Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din România și un exemplu de bună practică de nivel european. Nu în ultimul rând este foarte posibil ca aceste modificări să aibă un impact negativ asupra bursei.

CDR avertizează de câțiva ani de zile că dinamica cheltuielilor bugetare nu va permite menținerea în deficitul de 3% decât prin introducerea de noi taxe și impozite și iată că aceste previziuni se adeveresc. Mai mult, aceste noi taxe și impozite nu sunt rezultatul unei analize atente ci al unor calcule făcute în grabă. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, toate aceste măsuri luate intempestiv, fără analiza de impact și fără consultare prealabilă, se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetățean și pentru România. În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele și impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului.

CDR solicită Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un amplu spațiu pentru dezbaterea publică.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. PSD a lansat primul atac la adresa Romaniei, un fel de lovitura de stat economica, si se pregatesc pentru al doilea atac, o lovitura de stat juridica.

 2. Acest guvern, care reprezinta gruparea mafiot- infractionala psd alde – udmr, sfideaza atat societatea civila cat si sectorul privat care genereaza crestere economica si locuri de munca.
  Masurile de modificare a codului fiscal si de introducere a unor taxe aberante nu fac decat sa reconfirme iresponsabilitatea guvernului si a partidelor care-l compun. Prin tot ceea ce fac psd – alde si guvernul lor vor duce Romania intr-o grava criza economica si sociala si vor compromite viitorul tarii pentru o lunga perioada. POLITICA LOR ESTE ANTINATIONALA SI CREAZA O GRAVA FRACTURA IN SOCIETATEA ROMANESCA PRIN ANTAGONIZAREA SECTORULUI DE STAT (TRANSFORMAT INTR-O ANEXA ELECTORALA A psd – alde ) CU CEL PRIVAT (CARE TREBUIE SA PLATEASCA TOATE POMENILE ELECTORALE FACUTE SI PROMISE DE dragnea).
  ACESTIA SUNT ADEVARATII TRADATORI AI TARII SI VOR TREBUI SA RASPUNDA PENTRU TOATE MARSAVIILE PE CARE LE COMIT DE DOI ANI INCOACE.
  Continuarea acestei politici va duce la haos si poate sa conduca la un razboi civil.
  Toti cei care sunt alaturi de acest guvern toxic si iresponsabil se fac complici la distrugerea tarii si vor trebui sa plateasca. Aviz udmr si reprezentantilor minoritatilor care nu vor sa voteze motiunea de cenzura.

  • Juristii straluciti, de buna credinta, ar trebui sa gaseasca caile legale de incriminare a tuturor faradelegilor comise de psd – alde , guvernul lor si clica mafiota. Nu cred ca aceste atacuri repetate la statul de drept si la siguranta economica a tarii nu pot fi oprite pe cale legala!!

 3. Greva generala cu blocări de drumuri! Nici un guvern nu rezistă o săptămână! Nu mitinguri”snowflake” unde „îi învățăm democrația pe copii”!

  • Corect! Greva generala pe tot teritoriul tarii!
   Dar intrebarea este: mai avem curajul sa facem asa ceva? Avem sange in „cojones” sau ne complacem in aceasta mizera/deplorabila/de kk situatie?
   Exista varianta sa se repete decembrie ’89?

  • TREBUIE FACUTA GREVA GENERALA URGENT. Inca mai avem ce sa salvam. La vara va fi mult prea tarziu

  • N-ai cu cine sa mai faci greva generala pentru ca nu mai exista sindicate in privat ci doar in sectorul bugetar care-i foarte multumit.

  • Poate fi organizata și fără sindicate! Mai ales în timpurile de azi, social media, internet, etc Depinde de oameni – să-și asume că trebuie făcută, cu tot ce implică asta: clienți nemulțumiți, angajatori care vor amenința, câteva contracte pierdute, stoparea exporturilor, bani mai putini sau deloc, etc. Trebuie sa spargi ouăle ca sa faci omleta, nu?

 4. Astia trebuie judecati si condamnati la Curtea de la Haga. Pentru un fel de genocid. Aceste abuzuri asupra propriului popor se pot incadra undeva.
  E ca intr-un mariaj in care barbatul nu te bate dar iti face viata amara in fiecare zi.

  • Daca n-ai arde macaroanele alea tot timpu si ai rezolva cu rufele alea, in loc sa scrii tampenii, nu te-ar mai bate si nici nu ti ar face viata amara… Da nu poti sa te opresti, este?!

  • @Asistat:
   Ha-ha-ha… De ce s-ar opri ea si nu tu, netotule ?

   PS. Ai inceput sa simti deja efectele inflatiei, nu-i asa ? (Cei cu venituri mici resimt primii neajunsurile). Imi inchipui cat il injuri pe Dragnea cand te culci seara in garsoniera aia in care nu mai ajunge caldura promisa de Firea, dar n-ai ce-i face. E singurul care-ti mai da un ban sa pui peste pensie !

   PPS. Te razbuni insa si tu cum poti pe el, repetand la nesfarsit aceleasi si aceleasi comentarii. Dar asta-i doar pana cand s-o prinde Capsula ala-n capison de Cordin !

 5. Felicitari celui mai eficient guvern post decembrist pentru ca isi face trebșoara! hguri si ougeuri cat mai multe, ca sa beneficiam si in viitor de salarii si ajutoare mari, asa cum a redat PSDu si demnitatea medicilor si profesorilor!

  • Du-te, bai, si te culca! Crezi ca esti amuzant?!

  • Azi ești „Asistat” , mâine vei fi „Asasinat” !

 6. Azi ești „Asistat” , mâine vei fi „Asasinat” !

 7. Alegeri anticipate,va rog!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.