G4Media.ro

Reacția opoziției după ce Ministerul Apărării a suspendat achiziția corvetelor: Dragnea, jos…

Reacția opoziției după ce Ministerul Apărării a suspendat achiziția corvetelor: Dragnea, jos labele de pe Armata Română

Partidele de opoziție au lansat critici dure la adresa PSD, și în special a lui Liviu Dragnea, după ce Ministerul Apărării a anunțat vineri seară că a suspendat achiziția corvetelor multifuncționale și a sesizat Parchetul Militar în legătură cu legalitatea procedurii.

PNL, USR și PMP susțin la unison că partidul condus de Dragnea compromite, prin suspiciunile de corupție pe care le generează, procesul de înarmare, angajamentele internaționale ale României, destabilizând astfel flancul de est al NATO și servind direct intereselor Rusiei.

Una dintre cele mai dure critici a venit din partea USR, formațiune care a transmis tranșant: ”Liviu Dragnea, jos labele de pe Armata Română!”

”Noul scandal legat de licitația pentru corvete inițiată de Ministerul Apărării demonstrează că PSD și Dragnea nu sunt în stare să finalizeze fără suspiciuni de corupție nici un contract, nici măcăr cele mai importante care vizează Armata Română. Acest blocaj, simultan cu atacul la șeful Armatei, nu face decât să destabilizeze flancul de est al NATO și servește direct intereselor Rusiei, care luptă pentru controlul în Marea Neagră. PSD-ul lui Dragnea trebuie să înţeleagă că programul de înzestrare al Armatei nu este un obiectiv în cartea de colorat numită „Program de guvernare”, ci o prioritate naţională şi internaţională pentru că ne-am asumat rolul de a contribui la apărarea granițelor NATO şi UE” – a avertizat, pe Facebook, deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că Guvernul a reuşit să compromită procesul de înzestrare a Armatei Române, precum şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre.

„Prima ispravă de pomină a Guvernului Dăncilă după preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE este suspendarea procedurii de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română. De altfel, MApN nu a reuşit să ducă la bun sfârşit nicio achiziţie majoră de tehnică militară în 2018, în ciuda alocării unui procent de 2% din PIB pentru Apărare. O asemenea situaţie demonstrează incapacitatea Guvernului de a-şi îndeplini atribuţiile funcţionale. Guvernul a reuşit astfel să compromită atât procesul de înzestrare a Armatei Române, cât şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre. Prin asemenea decizii, Viorica Dăncilă nu pune în pericol doar România, ci şi întreaga Europă”, a scris Eugen Tomac, sâmbătă, pe Facebook.

Și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei, a subliniat că PSD ”a reușit să blocheze toate programele de înzestrare a Armatei pentru că nu au bani, nu se înțeleg pe licitații, își fac singuri plângeri la Parchet”.

”Oamenii ăștia chiar nu înțeleg că ne-am asumat aceste programe plecând de la o amenințare reală? Chiar cred că pot păcăli NATO spunând un lucru și făcând în realitate cu totul altceva? Nu văd că ne facem de râs? Când provocările la Marea Neagră cresc în fiecare săptămână, cum e posibil să blochezi din nou licitația pentru corvete? De la un punct încolo, aceasta nu mai este doar incompetență (sau corupție?) – putem deja să ne gândim la o sabotare deliberată a securității naționale. În beneficiul cui?”, a scris Raețchi pe Facebook.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat vineri că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale și că a sesizat Parchetul Militar în legătură cu posibile ilegalități.

”Astfel, secretarul de stat (Andrei Ignat,responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” – n. red.) a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 /2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea  procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”, a precizat MApN într-un comunicat de presă (detalii aici).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Publicația franceză La Tribune a acuzat guvernul României că încearcă „cu disperare“ să scoată compania olandeză Damen câștigătoare la licitația lansată la începutul anului pentru livrarea a patru corvete militare. La Tribune a scris că, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă financiară mai bună, guvernul român și Liviu Dragnea „sunt de multă vreme pentru Damen“. (detalii aici)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Aloo opozitia !!!! Lasati vociferarile pe face book si faci actiuni concrete si eficiente. Acea hotarare a guvernului trebuie contestata si anulata.

  • Opozitia se teme ca parchetul mlitar o sa descopere niscaiva manarii ?

   Nu i mai bine sa cerceeze acum care e situatia sii nu dupa ce s ar demara constructia fregatelor ?!

   In plus mi se pare fantastic ce zice hotnews:

   „Nava celor de la Damen are și propulsie electrică, ceea ce o face foarte silențioasă și ar fi un aspect esențial în Marea Neagră unde Rusia are mai multe submarine. ”

   http://m.hotnews.ro/stire/22906140

   Pai ce criterii a impus marina ? Doar sa nu se scufunde ?! Nu trebuia ca toate ofettele sa includa dubla motorizare ?

  • pt cine e interesat

   2016

   Top 10 Most Powerful Frigates in The World

   Carlo Bergamini class [Italy]

   ropulsion:

   These 6900 ton ships feature an extremely advanced hybrid electric propulsion system which is of the CODLAG (combined diesel-electric and gas turbine) type.
   It has 1 × 32 MW LM2500+ gas turbine for normal operations.
   For quiet anti-submarine operations, 2 × 2.5 MW electric motors (powered by 4 diesel generators) are used to run the ship.

   Aquitaine class [France]

   Propulsion:

   These ships have an advanced hybrid electric-propulsion which is of the CODLOG type (Combined Diesel-Electric or Gas turbine)
   It has 1 × 32 MW LM2500+ gas turbine for normal operations.
   For quiet anti-submarine operations, 2 × 2.5 MW electric motors are used to run the ship.

   https://defencyclopedia.com/2016/01/02/top-10-most-powerful-frigates-in-the-world/

  • IndoDefence 2018: Damen Unveils 6000 Tons ‘Omega’ Frigate

   Omega design features

   Damen explained to us that the Omega / FFI frigate is based on the proven LCF / De Zeven Provinciën-class frigate hull form.

   The vessel features an hybrid propulsion system consisting of

   4x diesel engines (two can be used for economic speed, four for sprint)

   plus

   2x electric engines.

   The diesel engines are separated forward and aft for increased survivability. Power generation aboard the ship takes into account future weapon systems such as directed energy weapons

   http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/november-2018-navy-naval-defense-news/6660-indodefence-2018-damen-unveils-6000-tons-omega-frigate.html

 2. Jos labele de pe armata romana.Are armata labele ei…..

 3. Asta ne mai trebuie să pună mâna și pe armată. 9are cât mai rezistăm?

 4. Fiind vorba despre miliarde de EUR, atit Dragnea cit si Iohannis au in spate lobby-uri care sar cu ditai comisionu’ daca acel contract se va concretiza.
  Ideea este ca trebuie ales sistemul cel mai actual / fiabil / ieftin.
  Greu cu asa puliticieni.
  Priviti la Firea cu ce autobuze ne-a procopsit. Juma’ dintre ele deja sunt defecte. Turcu’ plateste…comisionu’…

  • Turcul da șpagă din banii încasați din vânzarea autobuzelor la suprapreț. Adică din banii publici ai tarii, obținuți din taxele și impozitele încasate de la contribuabili.

 5. Armata nu a fost depolitizata niciodata si multi militari sunt votanti ai PSD. Ma amuza cadrul idilic in care este proiectata aceasta institutie.

 6. Relax, chestia cu corvetele se rezolvă după stabilirea comisionului.
  Deocamdată le dă cu virgulă

 7. ….LA INCEPUTUL RAZBOIULUI DOI MONDIAL,OFICIALII ROMANI AU DESCOPERIT CA SOLDELE MILITARILOR,BANII PENTRU TINUTE(HAINE MILITARE SI INCALTAMINTE,),BANII DE HRANA,ECHIPAMENTE,MUNITIE,ARME…SUNT FURATI!!FITUITI!!CA ACUM,BANII PENTRU CORVETE,submarine…etc!!! cand dusmanii vor navali in tara,vom sari cu ,,paine si sare si flori si palinca????ori vin alb,sau rose……????asa am pierdut cadrilaterul,basarabia…herta…iistoria se repeta…

  • ?????????????…CU PAINE SI SARE,CA NISTE BUNE GAZDE!!! SI DIVIZIA ,,TUDOR VLADIMIRESCU,, CLOCITA LA MOSCOVA,II ADUCEA IN URALE PE WALTER ROMAN(TATAL LUI PETRE ROMAN),PE ANA PAUKER,PE VASINSCHI,PE DRAGHICI,PE ALEXANDRU BARLADEANU,pe tatal lui iliescu ion…BRAVII ANTIROMANI,ANTIROMANIA,COzile de topor care ne vor face sclavi la rusi pana haat…APROAPE DE 1960….CAM TOTUL,CARNE,GRANE,FRUCTE,unca de sclavi,ERAM SLUGILE PREAPLECATE ALE RUSILOR..CA LA BEREVOIESTI!!!IN LANTURI…MANDRI CA SUNTEM SI ACUM??????,ROMANI!!!!

 8. ?????????????…CU PAINE SI SARE,CA NISTE BUNE GAZDE!!! SI DIVIZIA ,,TUDOR VLADIMIRESCU,, CLOCITA LA MOSCOVA,II ADUCEA IN URALE PE WALTER ROMAN(TATAL LUI PETRE ROMAN),PE ANA PAUKER,PE VASINSCHI,PE DRAGHICI,PE ALEXANDRU BARLADEANU,pe tatal lui iliescu ion…BRAVII ANTIROMANI,ANTIROMANIA,COzile de topor care ne vor face sclavi la rusi pana haat…APROAPE DE 1960….CAM TOTUL,CARNE,GRANE,FRUCTE,unca de sclavi,ERAM SLUGILE PREAPLECATE ALE RUSILOR..CA LA BEREVOIESTI!!!IN LANTURI…MANDRI CA SUNTEM SI ACUM??????,ROMANI!!!!