G4Media.ro

Reacția Arhiepiscopului Sucevei Calinic la cererile lui Teodosie: Se vor face, dar…

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei

Reacția Arhiepiscopului Sucevei Calinic la cererile lui Teodosie: Se vor face, dar nu în stradă, ci când va rândui Dumnezeu și Sfântul Sinod

Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei, a vorbit despre cererile repetate ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, de transformare a arhiepiscopiei în mitropolie, și a spus că acest lucru se poate întâmpla doar cu acceptul Sinodului BOR.

”Poziția oricărui ierarh din Sfântul Sinod nu poate fi alta decât cea sinodală. Și Suceava a fost mitropolie, și la Rădăuți a fost episcopie, numai că era o altă conjunctură când aceste două eparhii aveau acel statut. Dar dacă va fi de la Dumnezeu, toate se vor face, vorba învățătorului de lege Gamaliel (a se vedea Fapte 5, 38-39). Se vor face, dar nu în stradă, ci când va rândui Dumnezeu și Sfântul Sinod”, a scris Calinic într-un răspuns pentru cititori pe pagina oficială a Arhiepiscopiei Sucevei.

Calinic a făcut referire negativă și la intenția lui Teodosie de a scoate preoții în stradă, plan la care ierarhul constănțean a renunțat în cele din urmă.

Context. Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care îl provoacă în mod deschis pe Patriarhul Daniel, și-a accelerat în ultimii trei ani tentativele de a aduna mai multă putere în Biserica Ortodoxă Română prin transformarea arhiepiscopiei în mitropolie. Miza lui Teodosie e acumularea de putere simbolică și plasarea în cursa pentru funcția de patriarh. Acum, el va fi subiectul unei ședințe la vârful BOR unde se va discuta despre încălcarea statutului instituției.

Prima încercare a lui Teodosie de a cere ridicarea arhiepiscopiei la rang de mitropolie datează încă din 2003, când patriarh al BOR era Teoctist, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al BOR. Atunci, cererea sa a fost respinsă. Teodosie avea atunci sprijinul puternic al lui Adrian Năstase, premier PSD, dar s-a opus puternic președintele Ion Iliescu, potrivit informațiilor G4Media.

A mai încercat și în 2021, când Patriarhul Daniel i-a respins tentativa printr-o scrisoare extrem de dură, prezentată în exclusivitate de G4Media. Și-a reluat eforturile în 2023 și acum din nou, în 2024.

Teodosie vrea ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie, dar Sfântul Sinod (organul colectiv de conducere al BOR) i-a respins cererea pe motiv că, statutar, o mitropolie este constituită din minimum două eparhii, iar nici o altă eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului. Așadar, conducerea BOR susține că dorința lui Teodosie încalcă statutul BOR, adică legea care guvernează activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...