G4Media.ro

Război hibrid și dezinformare /  Nadija Afanasieva , expert ucrainean: Vedem în România, ca și…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Război hibrid și dezinformare /  Nadija Afanasieva , expert ucrainean: Vedem în România, ca și în foarte multe țări UE, elemente ale propagandei expuse de dușmanul nostru, inclusiv la televiziuni

Nadija Afanasieva, directorul Institutului Ucrainean pentru Politici Internaționale, un think-tank independent din Ucraina, a declarat că elemente ale propagandei ruse sunt vizibile în România, ca și în foarte multe țări din UE, inclusiv la televiziuni, fără a fi contrazise de experți independenți.

„De exemplu, am în vedere și televiziunea, în România, câteodată vin experți care, foarte deschis, spun narativele rusești. Eu înțeleg libertatea presei, dar, în același timp, trebuie să fie și un expert care să prezinte foarte clar, cu argumente, că aceasta nu este chiar adevărat și de unde au venit mesajele acestea”, a afirmat ea, în cadrul dezbaterii Sierra QuadrantRăzboiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”, găzduite de G4Media.

Nadija Afanasieva a precizat că, în contextul acestui război hibrid derulat de Rusia, „este foarte important ca experții, ca mass-media, inclusiv din România, să spună foarte clar ce se întâmplă în Ucraina”.

Însă, atât în România, cât și în foarte multe țări ale Uniunii Europene, „sunt elementele propagandei care sunt expuse de dușmanul nostru și noi vedem foarte bine”.

Un exemplu invocat de experta ucraineană este faptul că foarte mulți europeni cred că actuala criză energetică a fost provocată de Ucraina. Însă realitatea, a arătat ea, este că această criză a fost provocată de faptul că Rusia a atacat Ucraina.

Ileana Racheru, cercetător în cadrul Institutului Diplomatic Român, a notat și ea că propaganda este, în continuare, foarte puternică, inclusiv în România. „Dacă vă uitați, există foarte, foarte multe voci care, în continuare, spun că Rusia a câștigat războiul. Sau, în continuare, foarte multe voci din care aflăm că nu există națiunea ucraineană, nu există poporul ucrainean și așa mai departe, și oricum, cumva, dacă există, trebuie anexați tot de către Federația Rusă”, a exemplificat ea.

Un impact foarte mare în rândul publicului l-au avut anunțurile privind așa-zisele anexări a patru teritorii ucrainene, chiar dacă Rusia nu controlează efectiv niciuna dintre aceste regiuni în integralitate, dar anunțurile au fost foarte bine prezentate în propaganda Rusiei ca fiind „victorii” ale Federației Ruse, a mai spus ea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Prosti o sa existe mereu. Vezi cazul cu covid de ziceau ca mor toti de la vacin.. iaute ca a trecut 2 ani aproape si nu a murit jumatate din planeta.

 2. Nu inteleg de ce se mira Ucraineni , Moldo-Vlahoo au lins secole la Kooorool Rusului … asa ca nu-i nimic nou sub soare .. in .Moldo-Vlahui sa nu ai incredere , Inca sunt primitivi astea sunt pupatori de moaste si de kooroori ..

  • Vezi sa nu confunzi rusii (asa-zisi, in fapt sunt n natii denumite sec rusi) cu moldovlahii sau cum le zici tu. Primitivi sunteti voi, popoarele ce se confunda cu denumirea de „rus”, ne confirmati pe zi ce trece! Voi zisi rusi, nu prezentati niciun gram de incredere, popoare de hoti, jefuitori, violatori si mincinosi patologici!

 3. să înțeleg că ucrainienii nu mor cu sutele zilnic în zona Herson? …rușii au adus mascote ce se plimbă cu tancuri/blindate ce fac boom? 🤔

  • Noroc ca ne spun ei cum sta treaba cu adevarul.
   Ar trebui interzisa orice parere..nu esti cu noi clar esti impotriva noastra..

 4. Cred ca nici macar in engleza nu mai scrieti, v-ati scelerat cu totul, Chiv, Harchiv, Liv.