G4Media.ro

Ratingul slab de țară prognozat de Fitch, cu un deficit de 8%…

Ratingul slab de țară prognozat de Fitch, cu un deficit de 8% din PIB, nu-l îngrijorează pe ministrul Florin Cîțu

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice, potrivit unui comunicat al Fitch, dat publicităţii sâmbătă.

Ratingul prognozat de Fitch nu-l îngrijorează pe minsitrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care inițial își exprimase opinia pentru un deficit de numai 6,7%.

Cîțu se declară optimist, afirmând că măsurile prudente adoptate de Guvern vor conduce la o relansare puternică a economiei românești. În cadrul unei intervenții la Digi24, el a comentat că oricum, nici estimarea Fitch nu depășește cu mult previzinile guvernului, și că la următoare evaluare, perspectiva de rating a României va reveni la „stabil” .

„Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare – este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm, ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar, în acelaşi timp, mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină (…). Putem să avem o revenire în ‘V’ . Ei, bineînţeles că au pus câteva condiţii acolo, pe care le luăm şi noi în calcul, ne uităm la ele, dar revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva stabil vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie”, a afirmat Cîţu, marţi seara, la Digi 24.

 

Sursa Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Asa se aude: a 2-a zi dupa ce scapam de Coronavirus(se va intoarce in China!!) Economia va „dudui”, va avea o „relansare puternica”, sa moara Veorica de ciuda!
  Nu inteleg deloc optimismul lui Florin Catu, in schimb tot ce am citit pe subiect suna altfel decat ce spune el: Perspectivele relansarii Economiei mondiale sunt incerte, INCERTITUDINEA e cuvantul de ordine…
  Ingrijoraril vin din zona Consumului, motorul Economiei mondiale: exista acum o Criza de CERERE si e greu de crezut ca ea va trece usor, psihologia consumatorului in astfel de Pandemii NU ne e cunoscuta, dar dupa cum arata Economia mondiala acum dupa aproape 3 Luni de pandemie Ingrijorarile sunt intemeiate..
  Ori, in Romania FIX Consumul era motorul „duduielii”, crede Catu asta ca Romanii vor da fuga in magazine, ca sa aiba Black Friday in fiecare zi, ca isi vor schimba masina, electrocasnicele, ca vor pleca fuga in vacante sa cheltuiasca Salariile uriase de bugetari, ca vor umple restaurantrele si cafenelele, pentru ca aia de la Privat SIGUR nu o vor face dupa ce au trecut prin Pandemie stand acasa, majoritatea nemuncind…
  Nu il inteleg, mai ales ca dupa primele 2 Luni a fost dezastru la Venituri colectate de Stat, ma indoiesc ca Luna Martie(cand a inceput Somajul tehnic la mediul privat, cu Inchiderea activitatilor prin Ordonante militare) a fost mai buna…
  In plus, cand Economia tarilor din vest(Franta a anuntat scaderea Economiei cu 6% in T1!), Germania(principalul partener comercial al Romaniei) anticipeaza MINUS 2% pe T1, in T2 MINUS 9,8% si MINUS 4,2 Pe An, cum va „dudui”, cum isi va reveni Economia Romaniei legata ombilical de exporturile spre Germania, Franta, Italia?!
  Sunt curioasa, aseara Catu a refuzat sa dea Cifre, a declarat ca asteapta Executia bugetara aferenta Lunii Martie 2020, care va fi publicata pe site-ul propriu de Minsiterul de finante in 25 Aprilie..

  • Din pacate , articolul este de 2 (doi) lei.
   Ratingul trebuie comparat si cu celelate state (toate au scaderi de rating sau deficite in crestere).
   Trebuie sa fie vazuta si influenta lucratorilor straini in statele respective. Ceea ce s-a intamplat cu revenirea acasa a romanilor, s-a intamplat si in cazul altor state, iar influentele in economiile respective sunt greu de estimat.