G4Media.ro

Răsturnare de situație în cazul mașinii ”M..E PSD”: ONU a modificat acum…

sursa foto: Facebook

Răsturnare de situație în cazul mașinii ”M..E PSD”: ONU a modificat acum doi ani Convenția ONU invocată de Poliția Rutieră și acum permite numere de înmatriculare formate doar din litere

Poliția rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.

Ce spune Poliția rutieră în comunicatul de luni (Sursa):

”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”.

Și comisarul Andrei Lința, directorul centrului de cooperare poliținească internațională, a reluat luni într-o conferință de presă acest argument. Întrebat direct despre modificarea Convenției, în sensul permiterii numerelor de înmatriculare formate doar din litere, Lința a evitat un răspuns, dând senzația că nu cunoaște subiectul.

Cum a fost modificată Convenția de la Viena:

În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

Vezi amendamentul la pagina 10 din acest document

În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat obiecții/cereri de respingere în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse. Vezi aici notificarea.

În acest moment, forma Convenției de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016.

Cu alte cuvinte, legislația ONU la care Poliția rutieră se raporta a devenit caducă.

Singurul semn de întrebare este dacă modificarea Convenției mai trebuia transpusă printr-o lege internă de ratificare. Potrivit unor juriști consultați de G4Media.ro, nu mai era nevoie de ratificarea modificării, mai ales că România a fost reprezentată la ședința în care s-a operat modificarea la Convenție.

De regulă, orice modificare la o convenție devine opozabilă statelor membre și automat li se aplică, au declarat alți juriști pentru G4Media.ro.

Până la ora publicării acestui articol, purtătorul de cuvânt al brigăzii de poliție rutieră nu a răspuns la apelurile G4Media.ro pentru a comenta pe acest subiect.

Informațiile au fost postate de mai mulți utilizatori Facebook, printre care Ionuț Giurea.

Un alt jurist a explicat pentru G4Media.ro că ”nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 334 (punere in circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat) alin. 4 C. pen., deoarece libera circulație este un principiu fundamental al UE, iar pe de altă parte, autoturismul este legal înmatriculat în statul suedez atât cu privire la numerele normale cât și cu privire la cele preferențiale, asta însemnând totodată dreptul de a circula în oricare din statele blocului comunitar. Normele juridice suedeze nu fac trimitere absolut deloc la situația în care un autovehicul cu numere preferențiale nu ar avea drept de circulație în alt stat. Chiar dacă titularul s-a folosit de dreptul de a purta numerele preferențiale (subsecvente) peste granițele Suediei, în ciuda recomandărilor, a respectat toate obligațiile pentru ca numerele preferențiale să nu intre în conflict cu legea altui stat. Singurul lucru pe care Poliția Rutieră putea să îl facă în contextul dat, avea să fie obligarea titularului de a-și înlocui numerele preferențiale cu cele normale pe motiv de etică. Este un abuz grav al Poliției Române care nu a respectat dreptul altei țări membre a Uniunii Europene.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

63 comentarii

 1. Suedia tocmai a anuntat ca va retrage incepand de miercuri numerele preferentiale in cauza! Proprietarul masinii nu le va mai putea folosi nici in Suedia! Cum era cu libertatile? Sa intelegem ca PSD poate orice?

  • De unde aveti informatia asta cu Suedia?

  • @Elena
   Suedia tocmai a anuntat ca tu ai facut o gluma nereusită! De fapt un fake news.

  • Minti! Nicio “autoritate” nu a anuntat nimic!
   MU1EPSD
   Asta ca sa intelegi ce va asteapta…

  • Cum de unde, in realitate i se spune Igor iar atunci cand nu posteaza aruncă la peste la copcă si bea pufoaika….
   Te-ai prins, e de fel din Novosibirsk.

  • Ambasada Suediei a dat azi un comunicat. Cititi-l pe http://www.contributors.ro/editorial/604-saptamini

  • Elena esti muita !!!

  • Pana cand i le retrage, raman legale. Si ma indoiesc ca le poate retrage dupa ce le-a acordat, poate doar sa nu mai permita folosirea cuvantului respectiv pe viitor, retrage dreptul de folosire a acelui cuvant, PSD este mult prea obscen pentru orice occidental respectabil.

   Legislatia la care facea Politia Romana referinta difera de 4 ani de zile deja si ei au motivat restrictionarea pe acest criteriu. Din niciun punct de vedere omul nu a gresit, dar a fost oprit de n ori de politie si retinut de 2 ori fara sa existe inca o proba concreta cum ca a facut ceva in neregula.

  • Prostii doamna ! Nu retrage nimeni nimic

  • furnizați va rog o sursă, și eu am aflat ca trei milioane de români au anunțat ca începând de miercuri o sa își satisfacă plăcerile prin cavitatea dvs. bucală. ma credeți pe cuvânt?

  • probabil evită oamenii să se implice și mai mult într-un scandal atât de frivol …

  • Ilenutza, esti suficient de proasta sa raspandesti un fake news. Dar esti suficient de desteapta sa recunosti? Ia intra tu pe pagina de fb a ambasadei ca sa vezi tu, vaca proasta, ce scrie de fapt acolo. Vezi ca e exact invers! Adica pune la punct politia romana ca bate campii.

  • Da psd poate orice,sa te si violeze .La reaq cu rahatul tau de informatie.

  • Una din surse: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/suedia-retrage-placutele-cu-mesajul-anti-psd-dupa-ce-a-aflat-ce-inseamna-2346673
   Chiar era cazul, era de prost gust. Ne-am transformat în țară de țigani?

  • Pai nu prea cred informația, în Spania nu se poate pune nr obscene, nr preferențiale.

  • Suedia a anuntat in comunicatul de presa ca pot sa iti dau live cate numere doresti tu Elena !

 2. Miliția exact ca și iluștrii ei conducători se clatină din temelii. Daune morale și materiale și milițienii care au făcut abuzul inclusiv cu cei care au dat ordinul bolșevic dați afară din miliție și să plătească personal banii.

 3. Acum cine oare primeste M_E???????!!!!!
  Asa se intampla cand in conducerea unor ministere si agentii guvernamentale sunt numiti niste ageamii, inculti, care nu se pun la puct cu legislatia internationala si europeana, care au ramas „incremeniti in proiect”.
  HA, HA………………………..HA!

 4. – He, he…!

 5. Prea tarziu. Cine stie ce presiuni s-au facut. Suedezii au anuntat ca ii vor retrage placutele personalizate inclusiv in Suedia!!

  M-am lamurit si cu astia.

 6. Ii bine ca tot natu’ stie acum ce merita psd, cu prisosinta … sau cu cisterna (nu doar cu numerele) 🙂

 7. Deci Militia pesedista sa bazeaza pe o conventie care nu mai exista de 2 ani pentru al sanctiona pe tip !Deci o ilegalitate ,??! Poate tipul sa dea statul si politia „romana” in judecata,?

  • Da poate si va castiga .intrebarea e de unde isi va primi cascavalul?tot din banii nostri.

  • Joan, dar cine ar fi de vina? Omul are tot dreptul caci i-au fost modificate planurile de vacanta fara vreun motiv si plus de alta a fost abuzat in mod direct si cu alai si trambite, cu acuzatii de natura penala, acuzatii care nu au baza legala tinand cont ca referirea e la o conventie internationala care a fost modificata.

   Ca plata tupeului PSD de a umili un om in felul acesta doar pt a-l da exemplu se face din banii romanilor nu este decat vina celor care au executat ordinul venit de la un condamnat penal.

 8. Pai cum nu are și cifre și litere, are, scrie (doar ptr avizați) MU1E PSD. Acel I/1 este clar un număr că sincer cine ar da mai mult de 1 MUIE PSD.

 9. Știi cum e cu MUIA, este până la capăt, până nu o primești toată până la final atunci nu se mai numește MUIE ! Roata se va întoarce Big Time asupra celor care au comis acest abuz asupra șoferului român !

 10. MU13 Pol1t1e1 Roman3! MU13 lui Dragn3a, MU13 lui Tar1c3anu, MU13 lui Carm3n Dan!

  Daca asta vor, asta capata.

 11. Daca avea numere cu M**EPNL se mai lua cineva de el ? Sa-i dam idei lui Dragnea poate sa isi inmatriculeaza BMW-ul ala fara itp .

 12. Mai, Molitia rutiera romana, ONU v-a dat puie inca de acum doi ani si voi habar n-ati avut !

  PS. Asa se intampla de cand e PSDragnea la putere : Centuristele sunt derutate total. Unele au inteles ca s-a interzis m..a si sant indignate crezand ca numai PSD mai are voie sa o ia ! 😉

 13. PUIEMSD!

 14. PSD, a luat muia in serios. Daca o ignorau, lumea nu i s-ar fi dat importanta pentru mult timp.
  Acum si-o vor lua in cele mai suprinzatoare moduri, mesajul va aparea peste tot.

  Ar putea sa creasca Valcov veniturile la buget, daca ar scoate la licitatie diferite combinatii de placute de inmatrculare.

  Acum vor aparea variatii pe tema data, de ex:
  MU1EP5D
  MU13P5D
  MU1EP50

 15. Lință ăsta e Silica de la Miliție? N-are și el o Alexandrească? Sau și a lui tot inutilă e?

 16. Foarte multă lume îl protejează pe penalul ăsta evazionist.

  Dar vor ei o țară ca afară… teribil de jenant pentru cei care scriu „muie psd”. Teribil de jenant.

  • Ciudat mod de a pune problema apropo de „a vrea o țară ca afară”. ..! Adica d-ta consideri că „a vrea o țara ca afară” echivalează cu a accepta in fruntea ei o javra care a furat continuu de la copiii sarmani…?!
   Va rog să mă serviti cu ceva lamâie…(atentie, nu am spus „la muie”, aceea e doar in „meniul” PSD)

  • vai de steaua ta băi Lache, te pomenești ca ai ceva bun de spus față de pesedei. ce va mai place sa o luați în guriță, bugetarii lu’ pește

 17. Militienii aia din conferinta de presa au recunoscut fara sa isi dea seama ca il pandeau pe om dar nu stiau cum sa il agate. Le-a luat doua saptamani si au trimis si o adresa la oha prin interpol, desi e clar nu avea cum un raspuns din Suedia sa impuna ce numere accepta Romania, trebuia sa vina fie din tratate, conventii sau legislatia nationala, dupa prioritate.

 18. Sugestie ca sa fie si litere si cifre MU1EPSD, MU1EDRAGNEA si MU1EPOLITIA.
  Militienii de kkt ai lui Carmen decat Dan il pupa in kur pe Flausatul cu dinti cariati din Teleorman.Sau alta sugestie pt Dracnea J1LAVA.
  Numerele sunt perfect valabile si o sa si-o ia militia cand ajunge dosarul in instanta.
  Pe comuistii astia i-a deranjat numarul MUIEPSD. Am un prieten suedez care are numar preferential (nume -litere fara cifre ) si nu a avut probleme nici la intrare si nici la iesire si nici cand a circulat prin Romanica.
  MU1EVEORICA

 19. Suedia nu a anuntat. Decat duamna Dan poate face asta sau poate sa-l oblige pe inculpat sa modifice numarul in PUIEMSD.

 20. Domnul din Suedia trebuie sa dea in judecata ministerul de interne. Cine il ajuta?

 21. Politie politica!

 22. Urmărind conferința de presă a poliției Române am înțeles următoarele:
  1. Nr. de înmatriculare ”MUIEPSD” era legal la intrare în țară”
  2. După ce PSDragnea a văzut numărul, poliția s-a sesizat din oficiul PSD;
  3. În opinia poliției numărul ”MU1EP5D” este perfect legal, conține cifre și litere;
  4. Din 2016 textul convenției de la Viena a fost schimbat, oare în câți ani va afla poliția Română despre asta;
  5. Poliția Română este în extaz, a pus botul la ”MUIEPSD”.
  Dacă am înțeles greșit ceva vă rog respectuos să mă corectați.

 23. Doar o idee,
  Cineva priceput sa ne ajute si să scrie MESAJUL cu litere slave/chirilice…
  @Asistat, @Rilache, vă bagați ?

 24. In articol scrieti ca e legal numarul MUIEPSD dar nu aveti curaj sa lasati numarul asa cum este si puneti ”M..E PSD”.

  • E scris așa pentru Irinuca, care mintal e incă minoră, păcat ca hormonal e femeie in toată splendoarea si se tot chinuie săraca asteptând, de cu seară pana-n zori…

 25. Speram ca macar pe aici sa nu vad titluri ca asta cu „rasturnare de situatie…”
  Urmeaza , probabil sa se infiltreze si „umilinta maxima..”,” prima reactie a lu’…”…etc
  Pai, fratilor, pe mine cel putin, asa ma cam pierdeti.

 26. Nu cred ca merge cineva cu masina in marea britanie cu numerele FUCK THE QUEEN, tara de idioti si de incompetenti , incepand cu guvernul si terminand cu populatia.

  • In UK the queen nu gireaza vreun partid sau un sistem in care capii lui fura de la gura copiilor sarmani. Altfel britanicii, colerici cum ii stii, o admonestau in mult mai imaginative feluri.

 27. Domnule eu am placuta afara in fata blocului cu GIM si fiind mai gras imi aduc aminte si de doua trei ori pe luna ma mai duc la sala. Daca scrie asa poate are boala pe niscavai doamne de la PSD si ele de nervi ca el vine si pleaca din tara si nu e statornic ca doamnele sa-l curteze cu pliante si strampi portocalii se supara si cheama sotii din SRI ce ii asculta pe cei din Circulatie.

 28. Lasă.. ca vad cei care protejează PSD ul .. cum e sa vi in propria ta tara si sa nu poti face un certificat la copil ca cică durează o lună sau la pașaport ca nul mai poti sa-l faci la urgenta ca durează 14 zile … …Multumesc PSD nu cred ca pot zice … asa după ce toata ziua sunt pe drumuri după niste acte .. 🙁
  Sa nu mai zic ca mama mea are 36 de lei pensie de boala ca ei au tot încurcat legile cu tot felul de articole si ordonate .. care chiar dacă mergi si explici la comisia de boala ca mama e bolnavă ei tot zic ca asa e legea din astea sunt beneficiile… Asta am avut sa zic si pt cei care vor sa schimbe acesta conducere de cacat ! Aveti tot Respectul meu … MUIE PSD SINCER O MERITATI !!!!!!!!

 29. MUI3 PSD e un numar valid? Intreb pentru un prieten.

 30. Abuz ridicat la rang de politica de stat. Dictatura … ce sa mai o dam dupa cires!

 31. Cred ca persoana in cauza isi poate recupera si placutele si permisul pe baza interpretarii eronate a celui acronim. Cred ca nea omu avea ceva impotriva celor de la Adobe (PSD este extensia pentru ‘photoshop document’). Dar autoritatile noastre au interpretat politic cel mesaj.

 32. Păi are dreptate poliţia. Când zici sau scri mu1epsd e posibil să apară nemulţumiri la partid, că unii or să apuce mai multă iar alţii mai puţină sau deloc. Eh, dacă scria mu1edracnea, era alteva, devenea legal şi nu mai existau nemulţumiri şi lăcrămaţii …

 33. Dar, de ce nu si-a pus bagabontu’ numar cu GURARSD?