G4Media.ro

Raportul AIEA solicită „de urgență” o „zonă de siguranță” în jurul centralei…

Sursa foto: Ed JONES / AFP

Raportul AIEA solicită „de urgență” o „zonă de siguranță” în jurul centralei nucleare Zaporojie pentru „prevenirea unui accident nuclear”: „Pilonii de siguranță au fost compromiși”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că rămâne „grav îngrijorată” de situația de la centrala nucleară Zaporojie (NPP) din Ucraina și spune că există o „nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un accident nuclear, și anume stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de Rusia, a declarat directorul general Rafael Grossi într-un raport după o vizită la centrală, relatează CNN.

„AIEA este în continuare foarte îngrijorată de situația de la ZNPP – acest lucru nu s-a schimbat”, se arată în raport. „Cei șapte piloni au fost toți compromiși la acest sit”.

Agenția a subliniat nevoia urgentă de măsuri provizorii „pentru a preveni un accident nuclear care să apară din cauza unor daune fizice cauzate de mijloace militare”.

Pentru a realiza acest lucru, AIEA a cerut înființarea unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare”.

„AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să ducă la stabilirea urgentă a unei astfel de zone de protecție a siguranței și securității nucleare la ZNPP”, se arată în raport.

Agenția afirmă că echipa sa a văzut la fața locului pagubele provocate de bombardamente asupra instalației și „a observat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut avea un impact asupra structurilor, sistemelor și componentelor legate de securitate și ar fi putut provoca efecte semnificative asupra securității, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului”.

În plus față de pericolul reprezentat de luptele continue din jurul instalației, agenția spune că personalul de la Zaporojie și de la alte centrale nucleare din Ucraina „a continuat să dea dovadă de rezistență și de reziliență în menținerea funcționării instalațiilor în condiții de siguranță și securitate în mijlocul conflictului”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci, comandoul ala bugetat, s a plimbat, a mancat , a baut, si a decis …….nimic!!!!😂😂😂
    Cred ca Ze.lea face spume!!!! Tre’ sa i mareasca amerindienii solda ca i cam mare bataia de cap!!!