G4Media.ro

Raport: UE a produs pentru prima dată mai multă electricitate din vânt…

Raport: UE a produs pentru prima dată mai multă electricitate din vânt și soare decât din cărbune/ Polonia, Cehia, România și Bulgaria sunt încă extrem de dependente de energia din cărbune brun

Raportul recent publicat de grupurile de reflecție Agora Energiewende și Sandbag arată că în 2019, pentru prima dată, UE a produs mai multă electricitate din vânt și soare (18%) decât din cărbune (15%), scrie Warsaw Business Journal, citată de Rador.

Autorii studiului au identificat țara noastră ca fiind una dintre cele care nu-și exploatează suficient sursele regenerabile.

„Polonia, Cehia, România și Bulgaria sunt încă extrem de dependente de energia din cărbune brun și nu și-au realizat încă un plan privind modul în care pot schimba acest lucru. Este necesar nu numai pentru ca Europa să fie eliberată de această materie primă, ci și pentru că prețurile mai mari ale carbonului din 2019 le-au zdrobit economia”, a comentat Dave Jones de la Sandbag.

Un exemplu de țară care de ani de zile investește cu succes în energia vede este Scoția, a cărei mixtură energetică va deveni în 2020 complet regenerabilă. Metamorfoza de la cărbune la energia verde s-a petrecut mult mai repede decât era planificat. În 2015 Scoția își producea 59% din energie din cărbune.

Nu numai țările, ci și corporațiile supranaționale se reorientează tot mai mult spre surse regenerabile.

„Giganți precum Google, Facebook, Amazon și Microsoft și-au triplat achizițiile de energie verde care le alimentează sediile și centrele de date, în decurs de numai 24 de luni. Conform estimărilor Bloomberg NEF (New Energy Finance), ele au cumpărat o cantitate care depășește capacitatea energetică a unor state precum Vietnamul și Polonia pe parcursul ultimilor 12 ani”, a subliniat Sebastian Biela, vicepreședinte al Energia Polska.

Sursa: Wbj.pl/ Rador/ Traducerea: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci Scoția a ajuns în 5 ani de la 59% la zero cărbune. Aștept bocitoarele de serviciu să ne explice de ce trebuie să fim mai fraieri decât scoțienii.

  2. Noi suntem dependenti de importul de energie, ca productia din carbune a scazut cu 50% in Romania in ultimul an, de la 2 Mwh la 1 Mwh! Acum ca Ucraina ne da curent produs tot cu carbune asta e alta treaba.