G4Media.ro

RAPORT România, Luxemburg și Danemarca, țările cu cel mai mare procent de…

sursa foto: Pexels.com

RAPORT România, Luxemburg și Danemarca, țările cu cel mai mare procent de cetățeni care declară că raportat consum episodic masiv de alcool / Cehia, Letonia, Luxemburg și România au cea mai mare proporție de oameni care mănâncă zero porții de fructe și legume în fiecare zi

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat în colaborare cu Comisia Europeană și autoritățile sanitare din Luxemburg un raport privind sistemele de sănătate din Europa. Raportul a constatat că 35% din adulții din Marele Ducat au raportat consum episodic masiv de alcool în 2019, comparativ cu media UE de 19%. Cifra pentru Luxemburg este printre cele mai mari din UE; doar România (36%) și Danemarca (37%) au raportat rate mai mari. În plus, 19% din adulții de peste 15 ani din Luxemburg au fumat zilnic țigarete în 2021, egal cu media pe UE, scrie publicația luxemburgheză Delano, citată de Rador.

48% din adulții din Marele Ducat nu mănâncă zilnic fructe și legume (fără a socoti cartofii). 38% din locuitorii Luxemburgului mănâncă zilnic una până la patru porții de fructe și legume; doar 14% mănâncă cele cinci sau mai multe porții recomandate pe zi. Cehia, Letonia, Luxemburg și România au cea mai mare proporție de oameni care mănâncă zero porții de fructe și legume în fiecare zi.

Raportul menționează atuurile și neajunsurile Marelui Ducat. Dacă speranța de viață a crescut ușor, există probleme legate de dietă.

Potrivit ediției din 2022 a raportului OCDE „Sănătatea dintr-o Privire: Europa 2022” publicată pe 5 decembrie, cheltuielile cu sănătatea ale Luxemburgului au crescut cu 5,7% din 2019 până în 2020 (comparativ cu o creștere medie anuală de 0,9% din 2013 în 2019). Această creștere de după începutul pandemiei a fost observată și în majoritatea țărilor europene.

Raportul a mai constatat că 64% din bolnavii cronici din Luxemburg au avut tratamentul amânat sau anulat în primele șase luni ale pandemiei.

Luxemburg a înregistrat însă o creștere a speranței de viață între 2019 și 2021, la 82,8 ani. Este singura țară, cu excepția Norvegiei, care a înregistrat o creștere. În schimb, în UE, pandemia e asociată cu o scădere medie a speranței de viață de 1,2 ani.

În majoritatea țărilor UE peste 50% din adulți sunt supraponderali sau obezi – media UE e de 53%, iar în Luxemburg cifra e 48%. Cele mai mici rate sunt în Italia (46%), Franța (47%) și Luxemburg (48%), în timp ce cele mai mari rate sunt în Cehia (60%), Croația (65%) și Malta (65%). Cu toate acestea, 20% din tinerii de 15-19 ani din Marele Ducat erau supraponderali sau obezi în 2019 (comparativ cu 15% în 2014).

Sursa: Delano.lu/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Titlul corect ar fi fost: G4, redacție procent mare ziariști că raportat beți episodic masiv muncă.

  Voi citiți ce scrieți?

  Las aici titlul original:
  “ RAPORT România, Luxemburg și Danemarca, țările cu cel mai mare procent de cetățeni care declară că raportat consum episodic masiv de alcool / Cehia, Letonia, Luxemburg și România au cea mai mare proporție de oameni care mănâncă zero porții de fructe și legume în fiecare zi”

 2. Cum naiba sa nu mananci o zi intreaga nici fructe, nici legume? Ce mananca oamenii aia?

  • Sile, eu nu pun un fruct in gura cu anii…nu suport gustul de dulce. Daca din gresala simt vreo fructa, o scuip si ma spal pe dinti. Efectiv nu-mi place nici un fruct..

 3. si aia mananca tot plastic si tocatura de la Peny

 4. Se pare că și domnul care a realizat traducerea de pe site-ul luxemburghez, Andrei Suba, a consumat ceva înainte, că a cam feștelit titlul.