G4Media.ro

Raport: Panourile solare și eolienele vor acoperi o treime din producția globală…

Sursa foto: Pexels

Raport: Panourile solare și eolienele vor acoperi o treime din producția globală de energie până în 2030 / Efecte benefice asupra mediului, dar și asupra prețurilor

Proiectele eoliene și solare vor acoperi circa o treime din producția de energie electrică la nivel mondial până în 2030, se arată într-un raport realizat de Rocky Mountain Institute (RMI), citat de Euronews. Acest lucru semnalează că sectorul energetic are șanse să îndeplinească obiectivele climatice globale. Un efect al creșterii ponderii surselor regenerabile este și scăderea prețurilor la energie.

Sultanul al-Jaber, președintele următorului summit al ONU privind clima, a cerut la începutul acestui an triplarea producției de energie din surse regenerabile până în 2030, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a contribui la atingerea obiectivelor stabilite în cadrul acordului privind clima de la Paris, din 2015.

Creșterea exponențială a sectorului se va transpune mai ales în noi proiecte de producție a energiei regenerabile, care ar putea ajunge la o treime din producția globală de energie, estimează raportul RMI, față de 12% cât reprezintă în prezent. Un efect este scăderea producției de energie pe bază de combustibili fosili și un preț mai ieftin la energie.

RMI, o organizație non-profit cu sediul în SUA care se concentrează pe energia curată, a realizat cercetarea în parteneriat cu Bezos Earth Fund, un fond de 10 miliarde de dolari creat de Jeff Bezos, proprietarul Amazon, pentru a contribui la finanțarea de soluții la schimbările climatice.

Potrivit raportului, costul energiei solare, care este deja cea mai ieftină formă de producție de energie electrică, va scădea până la 20 de dolari (17,80 euro) pe megawatt-oră (MWh), de la aproximativ 40 de dolari (35,70 euro) MWh în prezent, pe măsură ce vor fi implementate mai multe proiecte și se vor îmbunătăți economiile de scară.

„Beneficiul implementării rapide a surselor regenerabile este o mai mare securitate energetică și independență energetică, plus deflația prețurilor la energie pe termen lung, deoarece aceasta este o tehnologie fabricată – cu cât se instalează mai multe, cu atât devine mai ieftină”, a declarat Kingsmill Bond, Senior Principal la RMI.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. daca chiar o vedem pe asta cu scaderea preturilor, jos palaria. Sincer, eu nu ma astept sa fie adevarata

    • Deja se întâmplă. Sunt momente când se produce atât de mult încât prețurile devin negative.

  2. Vin vremuri grele pentru autocrații vânzătoare de petrol si gaze.