G4Media.ro

Raport despre antisemitismul în România: Evoluții îngrijorătoare și un potențial de exploatare…

Sursa Foto: Raport Elie Wisel

Raport despre antisemitismul în România: Evoluții îngrijorătoare și un potențial de exploatare în mediul online / Pandemia de COVID 19 este un teren fertil pentru distribuirea de conținut antisemit

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW) a făcut un inventar al manifestărilor antisemite şi a celor care lezează memoria victimelor Holocaustului petrecute în perioada 2019 – aprilie 2020, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Cele mai importante concluzii ale raportului evidențiază că gradul de a acceptare al evreilor în societatea românească este ceva mai bun în comparaţie cu maghiarii sau romii, dar studiul realizat de Institut arată totuși că există un antisemitism latent în anumite zone ale societății românești.

Redăm mai jos integral rezultatele raportului:

Actele de vandalism îndreptate împotriva locurilor şi simbolurilor evreieşti sunt rare, dar felul în care autorităţile cercetează astfel de situaţii nu contribuie la sentimentul de siguranţă de care are nevoie comunitatea evreiască. Anchetele polițienești descoperă deseori cauze naturale ale actelor de vandalism ori vinovați minori, care nu pot fi trași la răspundere. [Pentru cele peste 70 de monumente funerare devastate în martie 2019 din cimitirul evreiesc din Huși, autoritățile au indicat drept autori trei minori cu vârste între 15 şi 16 ani, p. 4].

Declaraţii publice ale unor reprezentanţi din administraţie, atât la nivel local, cât şi din administraţia centrală, au dus la exacerbarea stereotipurilor antisemite, negarea, relativizarea şi trivializarea Holocaustului. Cu diverse prilejuri, demnitari ai statului român au făcut declarații vădit antisemite. [În primăvara lui 2019, un viceprimar al Capitalei a declarat că va propune ridicarea unui bust al mareșalului Antonescu, persoană condmnată pentru crime de război, p. 5].

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a avut parte de mesaje care au încercat, într-un mod trivial şi nejustificat, să atribuie simbolistica nazistă unuia dintre candidaţi. La această imagine au contribuit jurnalişti sau formatori de opinie. [Actualul șef de stat, candidat la acea vreme, a fost ținta predilectă a atacurilor fiind portretizat ca un continuator al politicilor naziste, p. 7].

Administraţia locală tergiversează în mod nepermis schimbarea denumirilor pentru străzile care poartă nume de criminali de război sau eliminarea monumentelor de for public dedicate unor astfel de persoane. Această atitudine se face deseori ignorâd cu bună știință legislația românească din prezent, care interzice explicit ca unor persoane condamnate pentru genocid sau crime de război să le fie acordate nume de străzi sau alte locuri publice. [Denumirea străzii Ion Antonescu din Râminicu Sărat, p. 9].

Anchetele penale, în care sunt reclamate fapte precum salutul nazist, negarea Holocaustului, comercializarea de articole cu simboluri legionare şi naziste dureză în mod nejustificat ani de zile şi transmit aceeaşi lipsă de interes pentru respectarea şi aplicarea legii. Astfel, se constată de multe ori că pregătirea, atitudinile şi
interpretările celor însărcinaţi să cerceteze şi să decidă asupra încălcărilor legislaţiei care protejează memoria victimelor au drept efect tocmai lezarea victimelor şi încurajarea demersurilor de reabilitare a criminalilor [Rejudecarea speței Gheorghe Alexianu sau statistica Ministerului Public privind soluționările cazurilor cu posibile infracțiuni comise potrivit OUG31/2002, pp. 10,11 ].

În perioada analizată, am asistat și la exemple de negare a Holocaustului mascate sub pretextul civismului. Astfel, demersurile INSHR-EW, abilitat de Guvern spre această inițiativă, de edificare a unui Muzeu Național al Istoriei evreilor și al Holocaustului și de identificare a unui spațiu pentru amenajarea muzeului au fost însoţite de manifestări de protest din partea celor care au contestat în instanţă hotărârea. [Protest în fața Institutului „Elie Wiesel”, p. 13 ].

Institutul „Elie Wiesel” observă cu îngrijorare dinamica manifestărilor de ură din mediul online de limba română îndreptate împotriva evreilor. Astfel, în mediul online, şi cu precădere pe Facebook, mesajele antisemite şi negaţioniste capătă forme virulente şi duc la formarea unor adevărate comunităţi ale urii. Necesitatea combaterii discursul instigator la ură în mediul online se conturează a fi o provocare majoră. Se practică un discurs critic faţă de orice tip de minoritate (cu precădere minorităţiile etnice şi sexuale), eurosceptic şi anti globalist. Naraţiunile
antisemite nu reprezintă subiectul exclusiv. Marea majoritate a materialelor cu caracter antisemit au un conţinut de tip conspiraţionist [Articole analizate transmit că „evreii conduc lumea sau România”, p. 17 ].

În ultimele luni, în contextul pandemiei provocate de virusul Covid 19 au apărut articole care susţin că în spatele crizei sanitare se află evreii sau statul Israel. Majoritatea informaţiilor transmise în astfel de articole accentuează ideea că evreii ar profita de criza apărută, retorică care îmbină antisemitismul economic cu mitul ţapului ispăşitor [Apartenenţa la evreitate nu este un element obligatoriu pentru cei nominalizaţi în discursurile antisemite, p. 22].

De departe cea mai populară reţea de socializare în România, Facebook găzduieşte o serie de comunităţi în interiorul cărora există o dinamică extrem de bogată a conţinuturilor cu caracter antisemit. Eforturile administratorilor rețelei de a elimina conținutul de acest fel este însă zădărnicită de formule de camuflare a conţinutului prin alterarea unor cuvinte prin folosirea unor simboluri sau coduri. Aceştia reclamă încălcarea libertăţii de expresie şi construiesc teorii ale conspiraţiei prin care susţin că Facebook este controlată de evrei.

Caracterul antisemit este dat cu precădere de context. De multe ori postarea unor link-uri cu informaţii oneste despre comunitatea evreiască sau membrii acesteia stârnesc comentarii licenţioase sau explicit antisemite. Multe dintre articolele antisemite identificate pe site-uri ajung să fie distribuite pe Facebook. Instrumentele de raportare şi maniera de analiză a raportărilor dezvoltate de către Facebook se dovedesc inadecvate acestui tip de postare indirectă. [Atacurile la adresa lui George Soros şi acuza apartenenţei la sorosism cuprinde în marea majoritate a situaţiilor şi o componentă antisemită, p. 33].

Pe lângă ştirile false distribuite şi viralizate pe Facebook privind pandemia şi criza sanitară în ultimele luni îşi fac loc şi mesaje care vorbesc despre conspiraţia evreiască care a provocat şi profită de pe urma epidemiei.

Citește integral Raportul realizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Cred ca se cam exagereaza importanta unor asemenea manifestari. CE poti sa faci, de exemplu, cand presupusele fapte de antisemitism sunt comise de persoane inculte, gen scolari analfabeti, ori persoane cmature dar care nu fac diferenta intre ceea ce vad de eemplu, in filme si realitata zilnica. Persoanele care nu pot fi trase la rasppundere pentru faptele lor pot fi totusi atentionate la modul foarte serios si informate asupra semnificatiei simbolurilor folosite de catre respectivle persoane. Oare, cei de la institutul care monitorizeaza astfel de intamplari, nu discern diferenta intre oamenii maturi, cu un anumit grad de educatie, cultura si responsabilitate civica si tinerii aflati la pubertate si penru care nu exista limite in exprimare?

  • Cred ca nu se exagereaza de loc importanta discursurilor xenofobe si sovine. Daca presedinti, politicieni de rang, mass media etc. se considera a fi peste lege, isi permit discursuri care incita la ura interetnica, daca institutii ale statului discrimineaza pe fata, nu e de mirare ca si omul de rand procedeaza la fel.
   E un fenomen f. periculos care trebuie tratat cu maxima seriozitate si taxat corespunzator atat pe plan intern cat si international.
   Acest discurs stramosesc ar trebui sa dispara definitiv atat din spatiul public dar si cel privat.
   Punct.

 2. Când vor realiza adepții noului comunism că forțând la nesfârșit corectitudinea politică se va ajunge la escaladarea urii?

 3. Ungurii am impresia că ne cred proști. Pentru o presupusa atitudine antimaghiara a presedintelui Romaniei acum apar tot felul de articolase, mai mult sau mai putin dubioase cu presupuse atitudini antimaghiaresti, antievreiesti si antitiganesti ale românilor. Să vă fie rușine, dacă aveți capacitatea să simțiti acest sentiment!

 4. > Nicolae Bahan este furisat in noapte, de la Suceava la Cluj, in dispretul carantinei. Este indesat la Untoldul de la Aeroportul Cluj cu alte mii de slugi. Praseste sparanghel. Devine simptomatic si nu primeste ingrijiri medicale. Moare.

  > Guvernul Romaniei plateste o comisie care sa ne spuna unde era de fapt problema. Nu, corectie, poporul Romaniei plateste o comisie, sa aflam cine e victima.

 5. Se pare ca evreii sunt urati by default.
  O ura irationala, cum s-ar spune.

  Ce ma nedumereste pe mine este, de ce sa fie ilegal sa-i urasti pe evrei ?
  De ce, de pilda, nu-i ilegal sa-i urasti pe rusi sau pe unguri ?

  Eu nu cred ca evreii sunt urati by default.
  Un motiv la care m-as putea gandi, ar fi puterea lor financiara.
  Puterea, de orice fel, este putere. Si cine are putere se impune.
  Asa cum a fost impus institutul “Elie Wiesel”.

 6. Acest institut trebuie sa justifice anual banii cheltuiti .Daca nu au ceva li se taie din venituri, nu-i asa tovarase Florian Alexandru.Israelienii habar n-au ce ” fabrica” acest institut.În momentul cand nu o sa mai aiba stiri, o sa pozeze o zvastica de prin ghetourile boschetarilor si tot o sa relateze ceva pentru a-si putea continua activitatea.Totusi institutul ne poate spune ceva despre deputatul israelian Michael Ben Ari.Asa ca mai usor cu pianul sponsorizatilor!