G4Media.ro

Raport al Comisiei Europene: 110 narative de tip fake news despre Covid…

Sursa Foto: Facebook

Raport al Comisiei Europene: 110 narative de tip fake news despre Covid -19 răspândinte de Rusia

Milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulă, în aceste zile, pe platformele de social media din lume, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, în condiţiile în care Rusia desfăşoară, în această perioadă, o amplă activitate de dezinformare împotriva ţărilor din UE, inclusiv România, transmite Digi24.ro

Până în prezent, Comisia Europeană a identificat, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

Întregul raport al Comisiei Europene dedicat crizei provocate de coronavirus poate fi citit integral, în limba engleză, aici.

În unele cazuri, informațiile false au generat acțiuni violente ale celor care s-au lăsat influențați de ele. În Marea Britanie, opinia publică a fost șocată atunci când cetățeni britanici creduli au citit pe internet că noua tehnologie 5G ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului si au incendiat stâlpii pentru telecomunicaţii ai unei mari companii, și i-au atacat pe stradă pe angajații acesteia. Guvernul britanic și companiile telecom au fost nevoite să reacționeze pentru a liniști spiritele, asigurând populația că NU există nicio dovadă științifică care să ateste o legătură între tehnologia 5G și orice fel de virus.

Ministrul britanic Michael Gove a spus că această teorie răspândită printre oameni „este o aberație periculoasă”, iar șeful Sistemului Național de Sănătate a calificat-o drept „cea mai mare prostie, un fake news de cea mai joasă speță”

Unda de şoc a acestei bruşte epidemii de ură la adresa companiilor telecom s-a conturat mult mai bine după ce s-a descoperit că la capătul celălalt al firului se vorbea în rusă.

Russia Today, instituția de presă a Kremlinului, a devenit o veritabilă platformă pentru răspândirea conspirațiilor legate de 5G, încă înainte de epidemia de coronavirus. New York Times a sugerat  că insistenţa prin care canalele de presă ale Kremlinului susţin ideea „apocalipsei 5G” e parte a unui plan a lui Vladimir Putin, prin care se încearcă întârzierea răspândirii acestei tehnologii în țările mai dezvoltate decât Rusia, aflată în pericol să rămână în urmă, tehnologic și economic.

România, „cazul 191” din sertarul cu ştiri false 

De cealaltă parte a Europei, în România, alţi cetăţeni s-au lăsat convinşi că vitamina C reprezintă leacul-minune care te vindecă de Covid-19. Vitamina C administrată intravenos ar fi, astfel, un soi de super-aspirină a săracului, un mega-panaceu uşor de găsit şi procurat, dar mereu carotat de perfida şi atotputernica industrie Big Pharma.

Povestea vitaminei C din România figurează drept „cazul 191”, pe site-ul euvsdisinfo.eu, un instrument al Comisiei Europene specializat în depistarea ştirilor false care vin de la Răsărit. „Pacientul zero”, în acest caz, a fost site-ul Sputnik din Republica Moldova.

Alte poveşti similare, despre tratamente-minune care iau covidul cu mâna, includ argintul potabil, usturoiul, mineralele minune ori băutul apei la fiecare sfert de oră.

Citește integral pe Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Marionetele pizidiste stiu de ce, a ramane la butoanele puterii etern e visul tuturor regimurilor opresive si corupte.

  In toata istoria umanitatii nu a existat o singura dictatura care sa n-o sfarseasca prost, oricate batalii intermediare ar fi castigat razboiul ultim a fost castigat de dorinta oamenilor de a alege liber cum sa traiasca.

 2. Pai nu vorbea Dragnea si PSD de vitamina c nonstop.
  Acum stim exact ca PSD primeste ordine de la Moscova

 3. un copil se joaca 🙂

 4. Establishmentul/sistemul simte presiunea din ce in ce mai mare de la oameni si cu 5 g si cu mai multe lucruri si incepe si cenzura si inchide/intimideaza orice voci dizidente, motivand bine inteles in fata populimii ca sunt oamenii rusilor sau al chinezilro sau al martienilor–unii or fi dar sistemul inchide orice voce dizidenta. Mare grija populimea !

 5. Atat de inghesuiti lucreaza astia in Savuskina 55? Iar Cracanel oare stie ca i-au pus tabloul pe peretele din spate, in loc sa-l aiba in fata ochilor ca un far calauzitor…? Sa aiba grija domnii trolli, ca Lubianka e doar la o arucatura de bat distanta si daca-l supara prea tare pe Piticot….

 6. Chestia cu 5G este pentru prosti. Chiar a crezut cineva ca 5G transmite virusul? Nu este nevoie de fake news de la rusi ca sa crezi asta. Trebuie sa fii complet tâmpit sa crezi asta. Pasarea responsabilitatii catre altcineva pentru a ascunde incompetența este tipică pentru UE. De aici si pana la a da vina pe rusi este cale lunga. Rusii profita tocmai de lipsa de cultură a occidentalilor pentru a propaga astfel de știri false. Puneti-va naibii cu burta pe carte si învățați ceva fizică și apoi plangeti-va de fake news.

  • Orele de fizica au fost reduse in programa. In Olanda au stricat un turn de telecomunicatii niste speriati. FB e mai puternic decat gandirea libera.

 7. Sincer nu știu care sunt cele 191 de minciuni promovate de Rusia.Am toată convingerea că nu doar Russia le promovează ci însuși Occidentul sau poate și țările din Asia.Si desigur,dintre aceste minciuni nu toate sunt chiar minciuni.Oamenii nu sunt chiar așa de proști cum ii cred neomarxistii.

  • Ca sa faceti asemenea comentarii.? Cat de penibili ati devenit. “Am convingerea” ca esti dobi toc.

 8. 😀 Nu poate functiona decat asupre oamenilor inculti, fara putere de discernamant. Cu cat un popor este mai exigent (scoala si numai scoala, bat-o vina 😉 ) cu atat toate aceste „stiri” nu pot provoca decat hohote de ras.
  Serios acum, cititi unde (tari) sunt transmise aceste „stiri”. SI veti deduce singuri, de ce pot fi luate in serios.

  Fac si ei ceea ce pot, rusii 😀 Trimit minciunele. Cam maxim ceea ce pot ei, cu aceasi gandire de acum zeci si zeci de ani 😀

 9. Pornind de la oficialul KKGB presedinte de ONOARE al PSD tecând pe la veșnicul MELEȘCANU și nu în ultimul rând Oraldinhio de Tulcea cel cu ochi de Moscova PSD e PLIN OCHI de bolșevici sau de neobolșevici . Ca exemplu puteți să lansați o idee ceva mai jenantă despre Rusia într-un MEDIU PSD și imediat veți afla IRITAREA ..
  Că actuala conducere a rusiei are o direcție orientată spre RĂU și MINCIUNĂ ..vă îndemn să nu o aplicați poporului rus pentru că și noi am fost odată sub cortină.
  Trebuie muncit mai mult și mai ferm pentru ca propaganda bolșevică să se topească ca untul în tigaie, în acelși timp să nu uitați când alimentați de la LUK Oil că banii intră în armata rusă și propaganda mincionosă..

 10. da, ma, toata popvlimea din romania e abonata 24/24 la fake newsurile lui puchin si xiao pingu…

  🙂