G4Media.ro

Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mâna UDMR: Legea pensiilor a…

Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mâna UDMR: Legea pensiilor a fost amânată, la solicitarea PSD, după ce maghiarii au amenințat că nu votează

Proiectul legii pensiilor nu va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum a anunţat cu o zi înainte preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Adrian Solomon, după ce chiar PSD nu a fost de acord cu introducerea inițiativei pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final.

Motivul abandonării pentru moment a legii pensiilor este că PSD și ALDE au rămas fără majoritate în cameră și au nevoie de voturile UDMR pentru a-și trece proiectele.

Or, maghiarii conduși de Kelemen Hunor au amenințat că nu vor vota proiectul de lege din cauza respingerii unui amendament pe care îl depuseseră și care viza persoanele cu dizabilități.

”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități. Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție. Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a explicat Kelemen Hunor situația.

În acest context, social-democrații nu au vrut să riște introducerea legii pensiilor pe ordinea de zi, deoarece dacă proiectul nu ar fi întrunit minimum 165 de voturi, ar fi fost respins definitiv. În acest moment, PSD și ALDE au împreună 163 de deputați, cu doi mai puțin decât majoritatea necesară.

Deși PSD a pierdut oficial majoritatea în Camera Deputaților pe 3 decembrie, când patru parlamentari au demisionat din partid (detalii aici), formațiunea condusă de Liviu Dragnea a rămas de facto în minoritate încă de la începutul sesiunii parlamentare, când mai multe proiecte ale social-democraților au fost amânate sau au trebuit modificate pentru a putea fi adoptate cu voturile altor partide decât cele care compun coaliția (detalii aici și aici).

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor.

S-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere.

Comisia a acceptat în majoritate amendamente ale PSD, fiind respinse, în cea mai mare parte, propunerile Opoziţiei.

Conform unui amendament adoptat, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială, cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani – pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. O prezenta decenta la vot ar fi exclus din Parlament si PMP si UDMR.

  Din pacate sunt doar contrafactuali. Si asa o sa si ramana … Mai mult – nu putem.

  • Printr-o ,,prezenta decenta” la vot al celor cu cultura generala se poate face o ,,Majoritate
   intr-un anumit Parlament” care sa voteze eliminarea Dreptului de Vot la tantalai ca tine.
   Iar daca protestezi se poate vota de catre o ,,Majoritate intr-un anumit Parlament” si constructia unui Proiect de Canal Siret- Baragan unde sa te duci fortat pentru urmatorii 20 de ani. (fara drept de vot, desigur)
   Intelegi cum sta treaba cu mai multe feluri de ,,prezente decente” la vot ?. Daca nu intelegi acum, o sa inveti ,,pe pielea ta” intr-o zi.

 2. UDMR îi face cu mâna lui Dragnea.

 3. Nu va fie frica, Dragnea nu pica.

 4. Dar cei carem, intimplator, au peste 15 ani de munca, ce zice legea pe hirtie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.