G4Media.ro

Dragnea dă vina pe opoziție pentru amânarea votului pe legea privind combaterea…

Dragnea dă vina pe opoziție pentru amânarea votului pe legea privind combaterea spălării banilor / Stelian Ion (USR): PSD pierde majoritatea în Camera Deputaţilor; proiectul a fost amânat pentru că nu trecea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a dat miercuri vina pe Opoziție pentru amânarea votului pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, menţionând că deputaţii PNL și USR sunt nemulţumiţi de anumite amendamente. Este pentru a doua oară când Dragnea trebuie să dea înapoi în Cameră pentru că nu mai are majoritatea necesară pentru a-și trece legile importante.

„Din ce mi-a spus Daniel Suciu (liderul deputaţilor PSD – n.r.), grupurile parlamentare PNL şi USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Şi s-a stabilit să mai fie discuţii săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit”, a susținut Dragnea.

Deputatul USR Stelian Ion a explicat însă că motivul real al amânării proiectului este că Liviu Dragnea nu avea voturile necesare pentru a-l adopta din cauză că pierde majoritatea parlamentară.

„Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parţial adevărat, în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni şi am fi votat împotrivă în plen. Ştiţi foarte bine că au trecut foarte multe proiecte faţă de care noi ne-am opus de fiecare dată, argumentat, şi acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înţeleagă este că Liviu Dragnea, cel puţin în Camera Deputaţilor, pierde majoritatea şi că acest proiect, chiar cu opoziţia noastră şi a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori, ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive”, a spus Stelian Ion.

În opinia deputatului USR, „pretextul adoptării acestei directive este folosit de PSD pentru a-şi construi o armă pe care să o îndrepte împotriva ONG-urilor care îi sunt critice şi care îl deranjează”.

„Ca atare, nu am putut fi sub nicio formă de acord cu aceste prevederi. (…) Am observat că şi UDMR a fost, cel puţin pe această chestiune, pentru că şi ei au asociaţii, uniuni ale minorităţilor naţionale, şi se simt oarecum vizaţi şi aici am fost pe aceeaşi lungime de undă şi au votat şi ei împotrivă. Probabil şi asta a fost una dintre cauzele care a dus la blocajul pe această lege”, a adăugat deputatul USR.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor menținerea unei dispoziții contradictorii celor prevăzute în directiva europeană: acordarea proprietarilor de acțiuni la purtător un răgaz de 18 luni să treacă la vedere. De asemenea, o altă decizie a Comisiei Juridice a fost ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.

Nu în ultimul rând, potrivit proiectului de lege băncile vor fi obligate să raporteze către Oficiul de Spălare a Banilor orice tranzacție mai mare de 2.000 de euro făcută de românii care trimit sau primesc bani din străinătate.

Prevederi noi au fost introduse și pentru ”persoanele expuse public” – care exercită sau au exercitat funcții de demnitate publică precum președinte, senator, deputat, ministru, șef de partid, judecător constituțional -, acestea fiind obligate să declarare orice tranzacţie sau deschidere de cont bancar.

Liviu Dragnea a pierdut pe 3 octombrie, pentru prima oară, majoritatea în Camera Deputaților cu ocazia votului pentru legea offshore. Liderul PSD a reușit să evite în ultimul moment și validarea la vot a acestei pierderi în premieră, dându-i printr-o asistentă semnalul lui Florin Iordache, care prezida ședința Camerei, să retrimită la comisii proiectul legii offshore.

În seara aceleiași zile, Dragnea a recunoscut că a rămas fără majoritate în Parlament pentru votul la legea offshore dând vina pe ”proasta comunicare” cu cei de la ALDE.

”Am înţeles că nu au avut acces la informaţii, aşa au spus. Astăzi ne-am trezit în faţa unei aritmetici simple şi nu am vrut să intrăm cu legea la vot, pentru că noi singuri, ca partid, încă nu avem majoritate în Parlament. Va fi o săptămână sau două de dezbateri. Le-am cerut colegilor mei să fie dezbaterile transmise în direct şi să se discute cu cifrele pe masă, pentru ca fiecare argument pro sau contra să fie înţeles de fiecare român şi fiecare să îşi asume pe baza unor cifre şi să înţeleagă fiecare cetăţean din România ce avantaje sau dezavantaje produce un amendament sau altul. Eu nu am considerat că a fost o acţiune de rea-credinţă a colegilor de la ALDE. Poate s-a greşit în comisie, poate nu a fost o comunicare foarte bună, dar o să vedem în săptămâna sau cele două săptămâni care urmează care este de fapt dorinţa fiecărui grup politic”, a susținut Dragnea într-o intervenție telefonică în direct la România TV.

Cum s-a produs această pierdere?

ALDE. În primul rând, Dragnea pierduse încă de marți sprijinul deputaților ALDE, care au fost nemulțumiți de amendamentele propuse peste noapte de Liviu Dragnea în Comisia de Industrii. Iritați de comportamentul lui Dragnea și al președintelui Comisiei, Iulian Iancu, deputații ALDE au plecat din lucrările comisiei și au anunțat public, prin vicepreședinții Andrei Gerea și Varujan Vosganian, că nu vor vota legea cu amendamentele aduse de PSD.

UDMR. Surpriza a venit miercuri, în plen, unde Kelemen Hunor a dat semnalul răzgândirii UDMR. Deși deputații UDMR asiguraseră marți majoritatea pentru PSD la votul din Comisia de Industrii, miercuri deputații maghiari s-au răzgândit și au anunțat că vor încă o discuție în comisii pentru a se ajunge la ”consens”. Motivul răzgândirii UDMR? Lobby-ul pe axa Viena – Budapesta, potrivit surselor G4Media.ro.

Facțiunea rivală din PSD. A treia sursă de probleme pentru Liviu Dragnea este grupul deputaților controlat de capii revoltei din partid: Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, Ion Mocioalcă. Aceștia ar avea în spate un grup de peste 20 de deputați PSD care nu mai urmează indicațiile lui Dragnea și erau pregătiți să iasă din sală dacă s-ar fi ajuns la vot, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. -Azi n-avem maoritate, sefule!
  -Nu-i nimic, amanam.
  -De ce?
  -Pentru ca inca putem.

  • Buuuunaaa ! :)))

  • Su,
   Am si eu o rugăminte la tine, o găsești la articolul despre „hăcuirea lui Jamal…ben Abdul”…! Merci…!

   @Rădulescu,
   – Păi sefu’, umblă vorba-n târg că „putem” din ce in ce mai rar, probabil curând o să avem și altfel de pierderi, nu doar de majoritate…!

  • -Nu mor caii cand vor cainii!

  • @Radulescu,
   Am vrut sa fie o continuare a dialogului de mai sus, dar am uitat sa pun ghilimelele…

 2. pai m-psd nu mai are pastile de putut! tic tac tic tac flaushatule okidepestemort!

 3. In Memoriam:
  „Avem in fruntea noastra un fiu al tarii
  Cel Mai iubit si cel Mai ascultat
  Ce-n lume pana-n departarea zarii
  E pretuit de oameni si stimat

  Si-aceste trei cuvinte minunate
  Cuvinte demne ca un tricolor
  Noi le purtam in inima sapate
  Spre comunism, spre anii viitori.

  Poporul, Liviu Dragnea, Romania
  Partidul, Liviu Dragnea, Romania.”

  PS: Puteti inlocui cu: Nicolicea, Voiculescu, Nenea Toader, Tariceanu, Stefanescu s.a.m.d.

 4. Mai sunt prosti care sa te creada? Liviule, ulciorul nu merge de multe ori la apa.

 5. CE FACI TOV DRAGNEA LA BRAT CU PARTENERUL DE CUPLU, BALONATUL TERICEANU….
  MARE „CASTIGATOR” DE PARAI PE BURSE. TO MARE PROIETAR DE JUDET, DE BELINA, SI DE CHESTII IN BRASILIA. LA PURTATOR, PROSTIME…

 6. TERICEANU SI DRAGNEA CUPLUL DE DRAGUTZI DEDICAT GANGSTERILOR.

 7. Respect Stelian Ion!!! Și în general, Respect USR!

 8. Mai pe scurt „votați USR”!

 9. Motivul real pt care USR-ul nu vrea legea. este ca Directiva cere transparenta in ceea ce priveste ONG-urile, ceea ce cerea so Plesoianu.

  Directive (EU) 2015/849 of the European Parliament and of the Council of 20 May 2015 on the prevention of the use of the financial system for the purposes of money laundering or terrorist financing,

  „(17)
  In order to ensure a level playing field among the different types of legal forms,”

  „trustees should also be required to obtain, hold and provide beneficial ownership information to obliged entities taking customer due diligence measures and to communicate that information to a central register or a central database and they should disclose their status to obliged entities.”

  „Legal entities such as foundations and legal arrangements similar to trusts should be subject to equivalent requirements.”

  Article 2

  1. This Directive shall apply to the following obliged entities:
  […]
  (3)
  the following natural or legal persons acting in the exercise of their professional activities:

  (b)
  notaries and other independent legal professionals, where they participate, whether by acting on behalf of and for their client in any financial or real estate transaction, or by assisting in the planning or carrying out of transactions for their client concerning the:
  […]
  (v)
  creation, operation or management of trusts, companies, foundations, or similar structures;

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32015L0849