G4Media.ro

Raluca Turcan, precizări suplimentare despre vârsta de pensionare: ”Nu se pune problema…

Raluca Turcan, precizări suplimentare despre vârsta de pensionare: ”Nu se pune problema creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. Este la latitudinea celor aflați în pragul pensionării dacă vor sau nu să își continue activitatea”

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut joi precizări suplimentare asupra declarațiilor din ziua precedentă referitoare la vârsta de pensionare, subliniind că guvernul nu intenționează majorarea obligatorie a vârstei de pensionare, ci doar introducerea în lege a posibilității ca angajații din sectorul public să poată opta să își continue activitatea.

”Sunt persoane care vor să-și continue activitatea și care ne-au spus că există foarte multe aspecte de natură birocratică. De exemplu, prelungirea poate fi făcută doar pentru 3 ani și cu acordul instituției. Dacă există oameni care vor să-și continue activitatea și după vârsta legală de pensionare, de ce să nu o poată face?”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a dat exemplul sectorului privat, unde lucrul acesta se întâmplă, spre deosebire de sectorul public unde, chiar în domenii în care există deficit de forță de muncă, prelungirea activității se poate face doar cu foarte multă birocrație și criterii neclare – unii, da, alții nu.

”Repet, ca lucrurile sa fie foarte clare: Nu se pune problema creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. O asemenea prevedere, de a ieși mai târziu la pensie în mod opțional, dacă ar deveni realitate, s-ar face doar după ce anulăm pensiile speciale și instituim principiul contributivității în sistemul de pensii și ea vizează exclusiv sectorul public, unde este un deficit de forța de muncă și sunt oameni care vor să muncească. Atat și nimic mai mult. Nu ar fi nimic obligatoriu. Este la latitudinea celor aflați în pragul pensionării dacă vor sau nu să își continue activitatea”, a mai subliniat Turcan.

Precizările sale vin după ce, miercuri, a declara că se impune o discuție în România despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, menționând că este posibil ca guvernul să ia această măsură, dar ea să se aplice deocamdată doar celor care optează pentru a munci mai mult.

”În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare”, a spus Turcan într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ea a arătat că acest subiect privind posibilitatea optării pentru creşterea vârstei de pensionare a fost lansat în dezbatere publică.

„Se lucrează la un proiect. Dacă vă aduceţi aminte, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect prin care să poţi să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură. În momentul de faţă, nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a spus vicepremierul Turcan.

Vicepremierul a mai afirmat că Pilonul II trebuie să fie întărit, astfel încât un număr cât mai mare de beneficiari să poată să aibă asigurată o pensie dintr-o sursă de finanţare alternativă.

„Procentele exacte, termenele nu cred că trebuie discutate fără simulări exacte şi în momentul în care vor exista toate aceste simulări le vom prezenta public”, a mai spus Turcan.

Potrivit ultimei raportări făcute de Institutul Național de Statistică, în martie anul trecut, speranța de viață în România este de 75,3 ani, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

 1. Madam ametita ce esti, in loc sa va preocupe sa ADUCETI mai multi BANI la Buget(aveti suficiente metode, cand erati in Opozitie le tot enumerati!) si mai multi Romani in campul Muncii(Somajul in randul tinerilor de 5 ORI mai MARE decat Media Somajului national!) nu va preocupa sau cei care se pensioneaza la 40 si ceva de Ani nu va preocupa, desi la ultimii era cel mai simplu sa rezolvati REPEDE din PIX, cum putea Dragnea cand VREA…
  La urmatoarele alegeri, PNL va plati mai ceva decat PSD, ati dat munitie vuvuzelelor PSDiste iesind si vorbind aiurea, dupa cum visati noaptea!
  Sunteti ca pompierii de serviciu, ati spus ca veti face Audituri la fiecare Minsiter, tacere deja!!
  Votul meu NU il veti mai avea, sunteti aceeasi mizerie ca si PSD, rusine!!!

  • Corect.
   Greiere-Orb /Organ, se aude /vede ?

  • Lili, cu tot respectul dar eu n-am chef ca, pe banii mei, sa existe preocupare la nivel ministerial pentru somajul in randul tinerilor. Chiar m-am saturat de sloganurile astea pcr-iste cu a da de munca la oameni. Traiesc si muncesc 12 ore / zi in mediul privat si vad si aud cu ce probleme de lipsa de personal traiesc antreprenorii.
   Tinerii aia de spui tu (statistica cu de 5 ori mai mare este crunt exagerata) nu muncesc pentru ca nu vor sa munceasca, pentru ca nu vor sa iasa din zona de confort, pentru ca nu accepta relocari etc. Asta este realitatea de la firul ierbii, te asigur.
   Cu pensionarea la 40+ de ani – complet de acord cu tine. Este o flegma data pe obrazul contribuabililor iar pnl-ul vad ca mimeaza a o sterge.
   Nu, PNL nu este aceeasi mizerie ca PSD (astea sunt sloganuri troliste de care trebuie sa scapam cat mai repede). PSD trebuie exterminat ca organizatie iar PNL are nevoie de multa, multa reforma si credibilitate.

  • @VladM: NU e o exagerare, uite:
   https://realitateafinanciara.net/somajul-in-randul-tinerilor-de-5-ori-mai-mare-decat-media-nationala/

   Apoi, UE cere Statelor membre sa faca Strategii de combatere a somajului in randul tinerilor, ganditi-va ca Tinerii sunt forta de munca de maine, ei vor PLATI Pensiile de „maine”, Plata Pensiilor de MAINE fiind o problema REALA in majoritatea Tarilor UE, in conditiile scaderii natalitatii in multe tari, a cresterii sperantei de viata si a EXODULUI de forta de munca mai ales in randul Tinerilor, deci NU sunt apucaturi PCRiste deloc…
   Ma surprinde ca NU intelegeti ce inseamna TINERII pentru o Natiune, inseamna VIITORUL de maine…mai documentati-va!
   https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20190612STO54312/reducerea-somajului-ce-face-ue

 2. Cu asemenea individe, PNL nu are nevoie de „dusmani” 🙂 Asa este cand vorbeste gura fara tine, spune un vechi proverb romanesc. Vivepremier(a). Serios? 😀

 3. Nu se schimba nimic.

  Cei din privat vor munci cat ii duce spatele. Cei de la stat se vor pensiona la 40 de ani, ca niste gunoaie umane ce sunt, ei fiind rasa stapanitoare, de origine sanatoasa muncitoresc-taraneasca.

 4. „vizează exclusiv sectorul public, unde este un deficit de forța de muncă și sunt oameni care vor să muncească. ” TOTI vor sa munceasca in sectorul public si eventual sa-si si petreaca batranetile pe-acolo ca oricum nu necesita mare bataie de cap… AJUTATI-i doamna Turcan, ca am i ntelkes ca asta e intentia. Oricum, am inteles ca aia cu 150,000 surplus de bugetari e de fapt surplus de locuri vacante – ceva asa cam cum ar fi partea imaginara a unui numar complex sau un univers paralel de bugetari pe care puteti sa-i dati afara fara a concedia pilele, cunostintele si relatiile.

 5. tanti, discipola lui petrov, îl știi matale, este ăla ce turna la securitate, parcă ne promiteați că veți crește vârsta de pensionare la milițieni, să nu mai iasă la 40-45 de ani la pensie, pensie specială, evident. A fost încă o minciună marca holerei psdiste? Milițienii, evident, sunt doar o categorie căreia i se aplică un astfel de tratament, mai sunt și altele pentru care vârsta de pensionare trebuie să crească, lăsați voi vârsta de 70 de ani, tot pe cei ieșiți la peste 60 de ani vreți să-i ardeți? nu vă este așa un pic rușine? nu vă explodează ficatul de atâta nemernicie? Nu, sunt convins, altfel vă era deja pușcat!

 6. Tovarasa Turcan tace malc in privinta pensiilor speciale. Nu mai pensionati pe militari, politisti si alti „speciali”inainte de cel putin 60 de ani, stabiliti pensiile tuturor „specialilor” in functie de contributivitate pe intreaga perioada lucrata, asa cum este la pensiile celorlalti si veti avea bani destui pentru pensii. Mai devreme sau sau mai tarziu veti face acest lucru, cand vom intra in incapacitate de plata, cum s-a intamplat si in Grecia.

 7. Daca taceam, filozof ramaneam! Asa a ramas „filfizoana”!

 8. Porcărie PNL-istă sau ȋncă o dovadă a incompetenţei acestei păpuşi mult prea operată! Sau este o contracararea a initiativei PNL de interzicere a angajării la stat după pensionare sau este prostia “protejatei” securistului Stolojan. Evident toate fosilele comuniste incompetente vor opta pentru a se pensiona la 70 de ani. Şi ȋn acest timp tinerii care nu găsesc locuri de muncă iau drumul occidentului. Ceva despre cei care se pensionează la 40 de ani, adică cu 30 de ani mai repede ??????

 9. E o vorba: „Gura bate curul”!
  Sunt multe proverbe care i se potrivesc acestei pdl-iste… fără job!

 10. Raman toti privilegiatii pe „baricade”: in administratie, invatamant, inspectorate, in tot felul de agentii, sanatate, finante s.a.m.d.

 11. asta e țara ,,dinozaurilor,, 🙂 …orice idee cu privire la schimbarea status quo-ului = o invitație la emigrație 🙂 evident, tinerii pot pleca ….dacă nu le convine !!! I.L. Caragiale: ,,iată dar opinia mea (în suprema luptă cu oboseala care-l biruie). Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc ! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc ! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… 🙂 esențiale.. 🙂 Din această dilemă nu puteți ieși,, …etc TRĂIASCĂ republica nepotismului, clientelismului, haosului…bine organizat :)))

 12. Vocea si talentul acestei oi turcane o califica sa fie in fruntea politichi romanesti? Sau altceva.Behaie numai prostii si ineptii.Cine o sustine?

 13. Tovarasa Turcan, este cazul sa umblati la varsta de pensionare a celor care se pensioneaza la 39 de ani. Pensionati-i la angajare, sa nu va mai complicati.

 14. Raluca Presedinte! Turcan Raluca ai un vot de la mine.