G4Media.ro

Raluca Turcan: Calcularea pensiilor va fi scoasă din pixul politicienilor care amăgesc…

Raluca Turcan: Calcularea pensiilor va fi scoasă din pixul politicienilor care amăgesc oamenii, se va face în baza unei formule care va include indicele de corecție/ Stagiul minim de cotizare rămâne 15 ani, care pot fi adunați

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri seară, la Digi24, că stagiul minim de cotizare pentru pensie va rămâne 15 ani, dar că aceștia pot să nu fie consecutivi, ci adunați de-a lungul timpului.

Turcan a mai declarat că pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care va include un indice de corecție, dar care va și scoate calcularea pensiilor ”din pixul politicienilor”, pentru ca oamenii ”să nu mai fie amăgiți”.

Raluca Turcan a mai adăugat că prin reforma digitală a sistemului, oamenii vor putea să aibă acces la propriul dosar electronic și să vadă cât mai au de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze.

Ministrul Muncii a declarat că aproape 1500 de oameni sunt nevoiți să digitalizeze 5 milioane de dosare, fapt care ar trebui să fie posibil la începutul anului 2023. Legea pensiilor și calcularea acestora ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2022, a mai spus Turcan:

 • ”Stagiul minim de cotizare la pensie este bine să fie 15 ani. Rămâne stagiul minim de cotizare (…) Pot fi 15 ani adunați, nu consecutivi. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va include și indicele de corecție. În momentul de față, indicele de corecție este scos din burtă de PSD, care a explodat și a ajuns la o inechitate în sistemul de pensie. Această formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung pentru ca orice calculare de pensii să fie scoasă din pixul politicienilor. Pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, dar deficitul la pensie era deja de 3,2 miliarde, cheltuielile de 69 miliarde, iar ei le promiteau creșteri cu 40% ceea ce înseamnă că deficitul ar fi ajuns la 152 de miliarde în 2022, asta înseamnă o minciună crasă”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi24.

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Zi tipa cum rămâne cu pensiile speciale, cu cumularzii nesimțiți. Au iesit la 40 de ani cu pensie specială mai mare decât salariul, s-au reangajat imediat la stat pe funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul nesimțit tot de la stat unde împing aerul , nu fac nimic. Asta este echitate ??? Bun simț??? Zi cocoana…..

 2. PNL = PSD = credibilitate zero

 3. Bine cocoana ca nu găsești bani ptr alocații și salariul minim pe economie care este o mizerie, dar găsești lovele ptr speciali și cumularzii nesimțiți pensionati la 40 de ani reangajati la stat pe funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul ocupând locul de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară și vor dezvolta economia altor state ce spuneti????? De salariul minim european nimic ???????

  • Alo, salariul minim nu are treaba cu bugetul statului, ci il platesc angajatorii! In rest, alocatiile nu mai trebuie crescute pt cu nu e necesar sa dai bani moca pt simplul fapt ca ai un copil, ci trebuie scazuta impozitare muncii!

 4. Cu pensiile speciale????
  Cu acel cumul de funcții, pensie (specială în peste 90% din cazuri) și slujbă tot la stat, ca putoare bugetară???

  P.N.L.= P.S.D.= ACEEAȘI MIZERIE!!!

  • stiripesurse: „Raluca Turcan: ‘Povara pensiilor speciale NU e uriașă: până la 5 miliarde de lei’ – VIDEO.
   Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că povara pensiilor speciale ajunge la aproximativ 5 miliarde de ei. Turcan a anunțat că pensiile o să fie recalculate.
   „Acest indice de pensie o să aducă predictibilitate. Vă dau exemplul pentru 2019. Atunci deficitul pentru pensii era de 2,9 miliarde. Li se promiteau pensii cu 40% mai mari. Ar fi dus la un buget cu 58 de miliarde mai mult. Asta înseamnă minciună crasă.
   Povara pensiilor speciale nu e uriașă: e CATEVA Miliarde, până în 5 miliarde de lei. E o inechitate crasă acolo! Un beneficiar de pensie poate avea una de 800 și unul cu pensie specială ajunge la 79.000 de lei. În sistemul public media e de 1500 de lei, iar special la peste 9.000 de lei”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, la Dig24.
   În programul PNRR sunt alocați bani pentru digitalizarea sistemului de pensii, pentru îmbunătățirea caselor de pensii și suplimentarea angajațulor pentru acest proces. Procesul de digitalizare, după cum anunță Raluca Turcan, va fi finalizat în 2023.”

   NU e uriasa!!!
   Peste 1 Miliarde de Euro, o nimica toata la guvernul acre anunta mandru austeritatea saracilor….
   Ca de aia bogatii spun clar ca nu se pot atinge si nici nu vor!!
   In campanie puteau!!

  • @lili,
   Eu mi-aduc aminte altceva: de Mulguța care spunea ca pensiile speciale sunt egale, în valoare, cu cele normale. Și parcă pe ea aș crede-o, nu pe Țurcana….

 5. I ați votat acum munciți în p l mea până la 70 de ani dar aveți grijă că trebuie să începeți de la 17 să aveți stagiul complet și de la 70 cât veți mai trăi să mâncați pensie Dumnezeu cu mila

 6. Sunt pensionari C. A. P. Care au muncit peste 40de ani în agricultură în condiții extrem de grele, sub cerul liber au băut apă clocotită pe câmp în soare ploaie vânt ger frig și acum au o pensie de nu pot scrie suma. Iar alții au ieșit de tineri la pensie cu pensii speciale. Nu este corect, trebuie impusa o pensie maxima și minimă iar paritate lor sa fie mai mică. Nu poți avea o diferență asa de mare ca acu o pensie de 800 de lei fata de una de 800 de milioane pe lună, este inuman.

 7. NU MAI BINE II PENSIONATI LA ANGAJARE PE SPECIALI ?
  CUMULARZI DIN PRIMA ZI.

 8. G4media, sigur nu e o greseala cu „Raluca Turcan: Calcularea pensiilor va fi scoasă din pixul politicienilor care amăgesc oamenii, se va face în baza unei formule care va INCLUDE indicele de corecție”??!!
  Sigur a spus asta dna Turcan?!

  Uite ce spune PNRR la Pensii:
  Scrie DIGI 24, extras din PNRR: ”
  „Ce s-a angajat Guvernul să facă referitor la pensii:
  – transmiterea către Parlament a noii legi privind sistemul de pensii, înlocuind toate prevederile negative ale Legii nr. 127/2019 (inclusiv cele referitoarea la perioada fixă de contributivitate de 25 ani), si propunând o nouă formulă de indexare bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității care să asigure sustenabilitate fiscală și să nu mai permită creșteri ad-hoc.
  – eliminarea indicelui de corecție.
  – creșterea mai rapidă a pensiilor mici cu menținerea anvelopei totale în raport cu PIB, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat,
  – modificarea pensionării anticipate.
  – stimularea continuării vieții active și creșterea voluntară a vârstei de pensionare și asigurând sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în linie cu prevederile Strategiei Fiscal-Bugetare.
  – ministerul muncii va finaliza legea în prima parte a anului 2022 și o va trimite în Parlament.
  – aprobarea de către Parlament a noului cadru legislativ (eventualele modificări aduse proiectului de lege inițial de către Parlament care ar duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile în raport cu PIB-ul vor fi compensate de Guvern cu măsuri concrete de a crește veniturile bugetare pentru a acomoda aceste creșteri). – Q4 2023.
  – toate dosarele de pensii recalculate – Q4 2022.
  – aprobarea de către Parlament a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – Q4 2022.
  – aprobarea legislației necesare pentru asigurarea sustenabilității Pilonul 2 pensii – Q1 2022.”

 9. Pensii speciale. Pensii speciale. Pensii speciale.
  Cumularzi. Sporuri si bonusuri. Cumul pensie+salariu. Cumul salarii la stat. Cumul venituri din bani publici. Pot continua.

  Dar pensii speciale.

  Eu sa muncesc pana la 70 de ani, dar altul sa se pensioneze la 30-40-50 de ani? M$rș in slbz de aici

 10. Legat de pensii … Cititi-mi comentariile de la articolul ce detaliaza PNRR-ul … V-am dat deja ‘ecuatia’ de care trebuie sa tineti cont.

 11. Când toată lumea țipă si arată spre pensiile speciale si spre cei ce cumulează 2 venituri ambele de la stat iar tu sa nu faci nimic asta e NESIMȚIRE CRASĂ, când ai promis in campanie ca elimini aceste pensii speciale ba mai mult lucrezi la o lege sa interzici acest cumul si nu faci nimic concret asta arată o lipsă de interes, lipsă de respect față de proprii votanți si te mai aștepți ca ei sa te mai voteze ? Măcar pe acești cumulanzi puteai să ii trimiți la privat daca vor sa își completeze venitul, când i privat este o penurie de forță de munca. Ne merităm soarta cei ce am votat PNL.

  • O , ce veste . 15 ani pot fi cumulați pentru pensie minimă , nu trebuie să fie consecutivi . De parcă pănă acum trebuiau consecutivi . Adică trebuia specificat acest aspect ??? Normal că cumulați că si 35 pentru vechimea obligatorie tot cumulați sunt . Cu alte cuvinte poți cumpără o pâine si cu 3 bancnote de 1 leu , nu trebuie neaparat 2 de un leu si 2 monede de 50 de bani . Ne-ai luminat turcanco . Ne condu cei care au terminat scoli ajutătoare ???

 12. Vă mai amintiți când tuta greșea când spunea cât este pensia medie a magistraților?! Și nu a greșit doar o data, sau doar într-o zi, ci a ținut-o langa cu 9600 lei în timp ce valoarea adevărată este 19.600.
  Faptul că a șters cifra 1 și a și repetat îmi spune că a făcut-o intenționat pentru a încerca să inducă în public că, până la urmă, nu este chiar atât de exagerată pensia magistratului.

 13. Atât timp cât în calculele de sustenabilitate a sistemului de pensii publice se consideră în mod eronat și cele 9 miliarde lei aferente celor 940.000 de asistați sociali cu 800 lei pe lună, dar și cele cca 3,5 miliarde reprezentând cheltuielile de funcționare ale rețelei teritoriale de case de pensii și ale CNPP, orice concluzie a guvernanților și politicienilor este greșită și trebuie respinsă cu fermitate!
  Adică ei fac calculul cu 90 miliarde pe an (8%din PIB, una dintre cele mai mici ponderi din Europa) în loc să-l facă la modul real cu 90-9-3,5 =77,5 mld.
  Dar să nu credeți că asta e din prostia și incompetența lor, ci este din ticăloșie conștientă făcută cu intenție.

  • Subscriu. Aveti dreptate. Una e campania electorala, alta e….ceea ce traim cu totii in fiecare zi! A pro pos, stie cineva ce este/reprezinta indicele ala de corectie? Sau este pus/dispus asa, la plesneala, in functie de cine e la butoane? Oricum, pe timpul lui „ceasca”, pensia era calculata mult mai echitabil (procentual, intre 65%-85% din media salariala, in functie de vechime), era si predictibila atat pentru angajator cat si pentru beneficiar, existau pensii de serviciu (nu „speciale”) pentru magistrati, gradati (armata, servicii si MAI) si diplomati, acestea din urma pensii erau rezonabile si reprezenta un plus procentual la pensia normala. Nimeni (dintre cei de la butoane) in ultimii peste 30 de ani, nu recunoaste devalizarea fondului de pensii „mostenit” (din contributii, nu picat din cer) in ianuarie 1990, devalizare consfintita de „marele” prim-ministru petre roman (ala cu romul in loc de tigan). Gaura cea mare de acolo porneste, pe urma…vorba aia, viorel catarama n-a ajuns mare multimilionar pornind cu 100000 lei „afaceri” in 1990? Tot asa si cu fondul de pensii…..

 14. Bruturile raman in pixul judecatorilor.

 15. Voi nu ați înțeles nici acum una a fost campania electorală alta este treaba acum. A spus clar Câțu cu subiect și predicat. CDR au venit doar ptr bogați iar săracii trebuie ținuți acolo la locul lor ca mâna de lucru ieftină trimiși de molău la sparanghel.

 16. Este admirabilă femeia asta! Este atât de inteligentă! Mai rar atâta profesionalism… Cred ca la NASA era mai potrivită. A repetat aseară în interviul de la Digi de atâtea ori… 35 de ani+ 8 ani de… am schimbat programul pe … desene animate. Ne așteaptă vremuri grele cu asemenea ,,specialiști”.

 17. Stimata doamna Turcan, daca vreodata ajungeti sa cititi aceste randuri, permiteti-mi sa va destainui un secret: sunteti o jigodie!
  Statul ia prin lege bani din munca mea ca sa ma protejeze la batranete si sa imi dea o pensie. Eu nu pot alege cu ce valoare sa cotizez sau daca nu vreau sa cotizez.
  Cand e sa ajung la pensie mi se spune ca „anvelopa nu e sustenabila”, ca nu sunt suficienti in campul muncii care sa plateasca pensia mea.
  Pai pensia mea mi-am platit-o EU, ani de zile.
  Si voi v-ati batut joc de banii MEI.
  Si cand e sa dati inapoi, nu prea mai aveti de unde…
  Cam ce meritati voi, toti politicienii, care nu mai puteti de dragul nostru la fiecare 4 ani?

 18. Ciocu mic si la munca! Aveti de platit pensii.Asta ati votat,boilor!

 19. Super inteligent exprimat si tratat subiectul PENSII deci votanții si peste 4 ani cu aceleași speranțe pierdute si sustentabile…haaaa ahaa

 20. Cu ajutorul de 25% din pensia sotului decedat cum ramine?

 21. Spor la munca, popor retardat! Acum aveti conducatorii pe care i-ati votat.