G4Media.ro

Rafila: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului / Două tipuri…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Trebuie să îmbunătăţim strategia de combatere a cancerului / Două tipuri de cancere pot fi prevenite prin vaccinare: cancerul de col uterin şi carcinomul hepato-celular

Strategia de combatere a cancerului va fi îmbunătăţită şi apoi va fi adoptată legislaţia secundară necesară, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care să fie inaplicabilă, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„România trebuia să aibă o astfel de strategie. (…) Trebuie să avem la îndemână resursele care sunt de natură juridică, de natură profesională şi, nu în ultimul rând, de natură materială care să poată să abordeze, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europenă, această patologie. Era nevoie de un astfel de document. El a suferit şi poate va mai suferi mici adaptări. Este foarte bine că a fost realizat. (…) Cred că trebuie să îmbunătăţim strategia şi să putem să adoptăm legislaţia secundară. (…) Noi ne pregătim să punem în aplicare strategia şi să elaborăm legislaţia secundară încât să nu ajungem în situaţia în care avem o strategie care să fie inaplicabilă. Există şi finanţare europeană”, a explicat Rafila, la dezbaterea online „Cancerul poate fi învins prin prevenţie, depistare precoce şi terapie inovatoare”, organizată de DC News Media Group.

El a amintit că sunt două tipuri de cancere care pot fi prevenite prin vaccinare: cancerul de col uterin şi carcinomul hepato-celular provocat de infecţia cu virusul hepatic B.

„Cancerul de col uterin este prevenibil prin vaccinare în integralitate, deoarece corelaţia între infecţia cu virusurile Papilloma şi cancer este de 100%, cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancer din zona genitală sau cancerul oro-faringian. Este clar că aici vaccinarea previne cancerul. Mai avem şi hepatita B deja de mult timp, hepatita B care se soldează în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate cu cronicizarea bolii şi cu riscul de carcinom hepato-celular”, a menţionat ministrul.

Alexandru Rafila şi-a manifestat speranţa ca în viitorul „nu foarte îndepărtat” şi alte tipuri de cancer să poată fi prevenite prin vaccinare.

„Cred că prevenţia prin vaccinare, prevenţia evoluţiei către leziuni cu un caracter de periculozitate prin screning este esenţială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer. Coordonarea şi implicarea cu medicii de familie cred că este esenţială în depistarea precoce a cancerului şi pentru trimiterea la evaluare şi eventual tratament pentru persoanele care sunt incluse în aceste programe”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, s-a schimbat „foarte mult” percepţia publică în ceea ce priveşte vaccinul HPV.

„Am oferit posibilitatea vaccinării pe bază de opţiune a fetelor cu vârsta de până la 14 ani şi încet, încet părinţii au accesat acest program. Încrederea a crescut. (…) Este bine să găsim şi un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin diferenţiată, astfel încât accesul la vaccin să fie mult mai uşor şi oamenii să îşi poată procura vaccinul compensat în totalitate dacă discutăm de copii sau parţial dacă discutăm de persoane adulte”, a afirmat Rafila.

El a completat că există un proiect de lege în Parlament privind studiile clinice, care a fost trimis la reexaminare.

„Este un proiect de lege care a fost retrimis la Parlament înainte de a fi promulgat. Sper să fie modificat astfel încât să fie operabil cât mai rapid şi să permită evitarea acestor situaţii în care pentru un studiu clinic aşteptam ani de zile ca să fie aprobat. (…) Am avut deja o întâlnire chiar zilele trecute cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale ca să găsim soluţii pentru ca anumiţi timpi care sunt extrem de lungi să fie evitaţi, fără să evităm (…) etica acestor studii clinice şi să nu punem în niciun fel în pericol pacienţii din România care sunt introduşi în aceste studii. A doua componentă – cred că este important ca tot mai multe unităţi sanitare să fie implicate în studii clinice, să aibă organizate unităţi pentru studii clinice”, a transmis ministrul.

În opinia sa, studiile clinice pot aduce „o resursă importantă”, inclusiv pentru dotarea şi modernizarea unităţilor sanitare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Sa faca o brosura si despre cat de chinuit e un caine, tinut 22 de ore pe zi intr-un apartament de bloc sau intr-o garsoniera. Brosura sa se distribuie la „iubitorii” de animale…

 2. Acum v-ati dat seama mamelucilor???asa e in toata tara si nimanui nu ii pasa!!!nu mai este liniste nici ziua ,nici noaptea,risti sa fii mancat de caini cand te duci dupa paine,la chiosc,la tara,pisici pe 7nde vrei si nu vrei,urlete ,manele,batai scandaluri,circ,asta gasesti peste tot la tara!!!8i pasa cuiva???ciuciu!doar sa 0latim taxe si impozite!!!de ce si pentru ce atata timp catnu se face nimic???

 3. Dar primaria nu are nici o obligatie??? De ce sunt eu nevoit sa pierd zile intregi sa merg cu pisica in cusca cand o avea timp si chef si daca o avea timp si chef vreun veterinar sa sterlizeze, si totul pe banii mei?? Cand o sa puna la punct statul roman problema asta cu sterilizarile, sa le faca gratuit si sa le faca la orice ora?

  • Pentru ca nu primaria te obliga sa iti iei pisica sau caine daca nu esti in stare sa ai grija de ea/el si pentru ca trebuie sa iti respecti vecinii controlandu-ti animalul de companie pentru a nu ii deranja.
   La masina tot primaria iti face ITP-ul si revizia?
   Telefonul mobil ti-l plateste tot primaria?

 4. PROSTIE!

  cainii fara stapan sunt cei care se inmultesc, nu cei cu stapan
  cei din zonele de fabrici, santiere, firme care tin cainiidar fara sa ii inregistreze sau sa-i vaccineze

 5. Prea multi caini chiar cu stapan care se plimba peste tot in parcuri, isi fac nevoile mirositoare peste tot, nu isi strang mizeriile. Stau pe iarba, unde peste rahatul lor vin sa stea copii. Nu stau in locurile amenajate pentru cei cu caini. Iar pisicile sunt extrem de multe, la fiecare scara de bloc sunt 2-3 pisici si care fac pui, de vina sunt locatarii care le dau hrana. Si in Bucuresti de luat masuri ca in Brasov.

 6. Ar fi mai fericit pe strazi, in frig si ger, flamind si lovit de unii ,,oameni”

 7. A sterliza un animal nu inseamna cruzime?
  Nu au cum sa verifice apartamente din bloc, tot la case se vor duce.
  Amenzi pentru buget.

 8. Si nevoile oamenilor sunt mirositoare. Cand si le fac ziua in vazul tuturor pe la copaci, garduri si ghene de gunoi, nu ziceti nimic, ca va e frica.
  Si copiii au locuri de joaca special amenajate, asta inseamna ca nu mai au voie sa joace un bedminton in parc, sau un sotron pe asfalt?
  Eu sunt de parere ca sunt prea multi prosti, ipocriti si parveniti peste tot, nu numai pe la scarile de bloc, sa dau si eu vina pe cei care i-au hranit candva?