G4Media.ro

Rafila: Trebuie să găsim o soluție să reducem drastic cantităţile de vaccin…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Trebuie să găsim o soluție să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat ca să nu mai pierdem milioane de euro, dar totodată e necesară o formulă care să permită sosirea acelor vaccinuri adaptate tulpinilor circulante

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat miercuri necesitatea reducerii cantităţii de vaccin anti-COVID contractate, pentru a nu se pierde milioane de euro.

„Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (…). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a atras atenţia Rafila la Europa FM.

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia”, a punctat Alexandru Rafila.

Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.

„Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (…); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a adăugat Alexandru Rafila.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Schimbati eticheta și aia e. Pe lângă aia 8 șoareci așteaptă câteva milioane de zombii.

 2. Dar cine le-a contractat? Să le plătească cine le-a contractat. Când au cerut atâtea milioane de vaccinuri nu au avut cap să gândească?
  Pfffffff, ce întrebări pun și eu la ora asta! 🤦

 3. Il doare in c-r pe Rafila de sanatatea romanilor. Are pe undeva si el dreptate, Romania si Bulgaria sunt „inteligentii” Europei, asa ca n-au nevoie de vaccin. Stiti, noi suntem aia cu analfabetismul functional, cu saracia, cu cel mai prost sistem sanitar, cu migratia si alte asemenea recorduri.

  • Asa este cu Romania si Bulgaria, dar adevărul este ca acuma si celelalte tari ale UE (si nu numai) ni s-au alăturat. Toata lumea s-a prins ca a fost o teapa.

 4. Oricum nu se mai face nici un vaccin ca nu ai unde sa il faci, decat in ideile crete ale specialistului de renume de la OMS!

  • Ba ai unde sa-l faci – la medicul de familie. Ca si antigripalul si celelalte vaccinuri.

 5. Puteaţi să le vindeţi demult cum va spus USR la alţii care aveau nevoie şi nu le aveau dar voi aţi preferat să le ţineţi să expire şi să faceţi propaganda cu ele.
  Acuma când a cam trecut problema cui vrei să le mai dai măi stupizenie umană?

 6. Curtea de Conturi sa recupereze banii aruncati in vint ( adica dati Ursulei si lui Gates in buzunare) de la cei care su comandat vaccinuri „fara numar, fara numar”.
  Exista o lege care reglementeaza procedura achizitiilor.
  Cei care n-au respectst-o , sa plateasca !

  • Nici n-au cumpărat multe, vreo 10 bucăti pentru fiecare „șoricel”. 72 de miliarde(plus comisioanele Ursullei).