G4Media.ro

Rafila: „Mai bine o activitate pe terase reglementată, care reduce riscul, decât…

Rafila: „Mai bine o activitate pe terase reglementată, care reduce riscul, decât o situație nereglementată care crește riscul”

Medicul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor chiar în această seară, prima din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.

S-a întâmplat lângă Parcul Herăstrău, unde erau „oameni care erau adunați în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota mașinii, stăteau de vorbă, socializau”, a spus Rafila.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el.

Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a mai spus Rafila.

„Eu acum, văzând câtă lume e afară și cum stau oamenii și că sunt relaxați – și e foarte bine că sunt așa, că sunt după două luni de retragere în casă, cu activitate redusă – dar haideți să ne gândim, măcar în săptămânile următoare să venim și cu soluții, pentru că altfel, văzând câtă lume e pe stradă, eu sunt destul de îngrijorat în ce privește transmiterea bolii”, a mai spus Rafila.

„Trebuie foarte mult echilibru și cine ia decizia s-o ia în cunoștință de cauză, să și-o asume, noi ajutăm cât putem, dacă ni se cere punctul de vedere. Și dacă ni se cere, să se țină cont nu într-un mod foarte selectiv, adică dacă punctul meu de vedere vine în consonanță cu dorințele sau cu aprecierea cuiva este bun, dacă nu, chiar dacă este fundamentat științific, nu este luat în considerație”, a mai spus Rafila.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Dr. Rafila a fost singurul creier neinfierbantat din tot circul asta ! Singurul care nu si-a tradat titlul de doctor .Multumesc .

 2. Când eu le-am spus ca ei sunt cu capul ca mențin terasele închise, ba unii le mai și desființează, nu m-au crezut!!

 3. Daca incepand cu primele alerte privind cazuri de Covid 19 in Romania, fiecare cetatean ar fi purtat masca, s-ar fi spalat bine pe maini ori de cate ori ar fi avut impresia ca e posibil sa se fi contaminat, ar fi stat la distanta adecvata(si nu bot in bot) fata de orice persoana cu care ar fi intrat in contact in comunitate, atunci nu ar mai fi fost nevoie de carantine, izolari, ordonante militare, Vela cu aparitiile lui in miez de noapte si multe altele.
  Daca! Dar nu a fost asa! De ce? De ce nu a fost posibil!? Cum explicati ca romanii nu sunt in stare de o astfel de atitudine?
  Sa nu spuneti ca si alte natii sunt la fel! Nu va dati voi, dragi romani, cu C.U.R.U.L de pamant spunand ca sunteti buricul pamantului si tinta tuturor conspiratiilor posibile?
  Daca ati fi procedat asa, nu ar mai fi fost necesar sa se inchida nimic, nu ar mai fi fost necesar sa zbierati ca se va muri de foame, ca se distruge economia, ca va imbolnaviti psihic stand acasa, ca vi se atrofiaza articulatiile nefacand miscare!
  Atitudinea avuta a fost o dovada ca de fapt suntem o natie majoritar formata din nesimtiti si P.R.O.S.T.I.
  Si vi sa spus ca „sunteti eroii nostri”! Eu v-as fi spus zilnic, de 6 ori pe zi, ca sunteyti un popor majoritar format din nesimtiti si P.R.O.S.T.I. Poate asa ati fi inteles ce sunteti si ati fi incercat sa va civilizati cat de cat, animalelor!

 4. Noroc cu tine ca esti D.E.S.T.E.P.T si ne poti scoate din bezna ignorantei noastre.
  Iar daca „noi, romanii” suntem asa cum te descrii tu, tu din ce popor faci parte?

  PS. Animalule, ce mai face Ilici? E bine sanatos? „Noi romanii” ii dorim o lunga suferinta. Ca si tie, de altfel, „strainule” cercelat.

 5. Nu dovedesti nimic altceva decat ca faci parte din categoria mai sus mentionata! Ca esti nesimtit, P.R.O.S.T….un papagal netrebnic si nimic mai mult! Tu esti din categoria celor care ar merita cate o ciomageala zdravana zilnic, pana pupi pamantul si iti tremura Co.A.ie.Le si nu mai ai tupeul sa deschizi ciocul!
  In ceea ce priveste doctrina din care pari a face parte este aceea de JEG Comunist Imputit.