G4Media.ro

Rafila, despre discuţia referitoare la iodura de potasiu: A fost politizată în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Rafila, despre discuţia referitoare la iodura de potasiu: A fost politizată în mod excesiv/ Dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi seară, că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod excesiv, considerând că avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică, transmite News.ro.

Rafila a declarat, marţi, la Antena 3, că despre distribuţia iodurii de potasiu se ştia din luna mai.

“S-a anunţat că se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv. Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că i se pare ciudat că medicii de familie nu şi-au informat pacienţii despre iodura de potasiu.

“Dumneavoastră spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod. Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă”, a mai transmis Rafila.

El a precizat că populaţia este mai preocupată deoarece situaţia în Ucraina este mai confuză şi periculoasă.

“Datorită faptului că situaţia în Ucraina într-adevăr este mai confuză şi poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună şi jumătate, a dus la această preocupare a populaţiei, care sigur are legitimitate, oamenii vor întotdeauna să fie protejaţi. Am încercat întâi să-i informăm şi lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent, cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situaţie de urgenţă sau care poate să devină de urgenţă în perioada care urmează, trebuie să iei nişte măsuri”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

El consideră că această situaţie a fost politizată în mod excesiv.

“Profesioniştii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătăţii publice. E o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată şi pentru cei care au politizat-o în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm. Nu cred că are legătură cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea faţă de populaţia acestei ţări”, a mai declarat Rafila.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  • Nu e șobolan, el este fiul fostului tortionar de la Arad , cel ce a omorat tarani care nu doreau colectivizarea. Este arogant , incompetent, a terminat facultatea datorita lui tac-su , râde ,in public, de colegii sai , medici , acum se vrea presedinte , rasu plânsu .

 1. Așa e…Ziariști, dom’ ministru are treburi importante și n-are timp de bazaconiile voastre panicarde legate de ceea ce fac mujicii lângă centrala nucleară de la Zaporojie.. !
  Gata dom’ ministru, i-am pus la punct!
  Scuzați, vă rog…! Doar din pură curiozitate: ați păstrat amintiri materiale, știu și eu, vreo fotografie, vreun buton de la veston, de la răposatul dom’ general de Securitate sau le-ați aruncat pe toate odată ce v-ați lepădat de dansul cu atâta seninătate ?
  Mulțumesc anticipat!

 2. Nu sunteți în stare să gestionați o Răceală, băi incompetenților ! 🤣😂🤣

 3. Sigur….de vina e usr ul ca a înțeles lumea greșit! Nu I asa bugetarile wannabe?

 4. Domnu Pilafila, ai creat panică, nu mai fi cu nasu pe sus. Ai spus-o prost exact ca un politician de slabă pregătire cum sunteți dvs și colegii dvs. Mai treceți pe la niște consultanți să vă învețe să vorbiți