G4Media.ro

Radio Europa Liberă: Cum au ajuns soldații ruși să folosească simboluri sovietice…

sursa foto: STRINGER / AFP

Radio Europa Liberă: Cum au ajuns soldații ruși să folosească simboluri sovietice pe frontul din Ucraina

Fotografii recente arată că trecutul sovietic al Rusiei apare tot mai des în simbolurile folosite de soldații ruși din Ucraina, potrivit unei analize Europa Liberă.

O imagine apărută pe internet la sfârșitul lunii octombrie, spre exemplu, arată întoarcerea la figuri importante ale Rusiei Sovietice. În poză, un grup de soldați ai Brigăzii Internaționale Pyatnashka stau de vorbă în timp ce, în partea de dreapta sus, atârnă pe un zid o imagine cu Karl Marx, Friederich Engels și Vladimir Lenin. În trecut, acest trio era deseori prezentat sub forma de divintăți ale sistemului politic sovietic, punctează Europa Liberă.

În primele săptămâni ale invaziei, câteva steaguri sovietice arborate pe tancurile rusești au fost documentate în imagini realizate de amatori. Dar o creștere recentă a fotografiilor profesionale cu simboluri sovietice lansate prin mass-media finanțată de Kremlin indică o posibilă acceptare pe scară largă a esteticii în rândul armatei rusești.

Ian Garner, istoric și expert în propaganda de război rusă, spune că adoptarea imaginilor sovietice este în mare măsură inițiativa soldaților și unităților individuale, dar este încurajată implicit prin „evenimente de propagandă recent finanțate de Kremlin, cum ar fi concerte, emisiuni de televiziune și așa mai departe”.

Garner crede că simbolurile sovietice au fost parțial acceptate ca un strigăt de încurajare pentru o invazie ale cărei obiective au devenit din ce în ce mai neclare.

„Chiar dacă soldații individuali ar putea să nu se identifice cu obiectivele pretinse ale statului pentru război sau să nu poată descrie scopurile geopolitice sau strategiile de securitate națională pe care le propune regimul (…) Ei se unesc în jurul acestui tip de estetică, o estetică a trecutului care îndrumă spre crearea unui viitor presupus utopic în care Rusia va fi din nou o mare putere”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...