G4Media.ro

Radicalii maghiari au încheiat un acord secret cu Viorica Dăncilă pentru susținerea…

Radicalii maghiari au încheiat un acord secret cu Viorica Dăncilă pentru susținerea guvernului la moțiunea de cenzură – presa maghiară

János Mezei, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a încercat să îi determine pe cei doi deputaţi ai partidului ca la moţiunea de cenzură de pe 10 octombrie să voteze pentru menţinerea Guvernului Dăncilă – a relatat, miercuri, în ediţia sa online, cotidianul transilvănean „Háromszék”, citat de MTI.

Ziarul a intrat în posesia unei scrisori redactate de unul dintre deputaţii partidului, József Kulcsár Terza. Aceasta a fost scrisă pe 28 octombrie, la peste două săptămâni de la căderea guvernului şi îi este adresată lui János Mezei.

În scrisoare, deputatul critică, între altele, faptul că preşedintele partidului i-a invitat pe deputaţii săi să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă. Confruntat cu conţinutul scrisorii, preşedintele PCM a oferit răspunsuri evazive la întrebările ziarului.

Potrivit deputatului József Kulcsár Terza, înainte de votul de la moţiunea de cenzură, János Mezei s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi a încheiat cu aceasta un acord secret cu privire la faptul că cei doi deputaţi al PCM, care fac parte din grupul parlamentar al UDMR, nu vor vota moţiunea de cenzură îndreptată împotriva guvernului PSD.

Deputatul a menţionat, în scrisoare, că trei dintre vicepreşedinţii partidului i-au confirmat faptul că întâlnirea această secretă a avut loc.

József Kulcsár Terza a adăugat că a votat moţiunea de cenzură în pofida solicitării preşedintelui partidului, întrucât PCM este un partid de dreapta, iar potrivit convingerilor sale, nu ar fi permisă încheierea unui asemenea acord cu un partid post-comunist, de stânga, care în repetate rânduri a dat dovadă de o politică antimaghiară.

În scrisoarea sa, deputatul îi reproşează preşedintelui PCM şi faptul că i-a cerut lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, ca în schimbul sprijinului oferit guvernului liberal să solicite graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.

“Pentru mine este de neînţeles că tu, care te afli într-o relaţie informală cu preşedintele Partidului Social-Democrat, cu şeful Guvernului României, în locul obţinerii de foloase, de ce nu l-ai rugat pe acesta sau de ce nu ai pus drept condiţie, în cadrul întâlnirii secrete, clarificarea situaţiei lui Beke şi Szőcs?” – scrie ziarul, citând scrisoarea.

József Kulcsár Terza i-a reproşat lui János Mezei şi faptul că nu a discutat cu cei doi secui despre această solicitare de graţiere, şi că le pătează, de fapt, onoarea, întrucât cel care nu se consideră vinovat nu poate cere graţiere.

Contactat de “Háromszék”, János Mezei a spus, la început, că cele susţinute în scrisoarea lui Kulcsár sunt nefondate, apoi şi-a nuanţat afirmaţiile. Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public.

Atunci când a fost întrebat, concret, dacă s-a întâlnit sau nu cu premierul Viorica Dăncilă, a spus: “Întâlnire poate că a existat”, întrucât ei dau mereu dovadă de deschidere, discută cu toată lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor aleşi sub sigla partidului.

Dacă le-a solicitat sau nu deputaţilor săi să nu voteze moţiunea de cenzură este, în opinia lui Mezei, o problemă internă a partidului, care nu priveşte publicul.

La moţiunea de cenzură care a avut loc în 10 octombrie, în Parlament, partidele de opoziţie au obţinut cu cinci voturi mai multe decât cele necesare pentru destituirea Guvernului Dăncilă.

Moţiunea de cenzură a fost votată şi de către 21 de deputaţi şi 9 senatori ai UDMR. În grupul parlamentar al UDMR sunt şi doi politicieni ai PCM: Zsolt Biró şi József Kulcsár Terza au obţinut mandate de deputat în urma acordului de cooperare semnat de UDMR şi PCM, în 2013.

Acest lucru este posibil întrucât UDMR este înregistrată ca organizaţie neguvernamentală, PCM este înregistrată ca fiind partid. Astfel, o persoană poate fi, în acelaşi timp, membru în ambele organizaţii. La 17 octombrie, Zsolt Biró a fost exclus din PCM, însă mai mulţi politicieni ai partidului au pus la îndoială legalitatea deciziei.

Sursa Foto: slagerradio.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. „…. să solicite graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs….”

  Gresit mai sogore: sunt doi cetateni romani de nationalitate maghiara care au calcat pe bec urat de tot!!!! Sau poate fi rasarit peste noapte nationalitatea „secuiasca”!!!!

 2. Cat va mai trebui sa inghitim toate porcariile acestor bozgori ordinari.

  • Așa a fost comanda de la Moscova, via Budapest.

  • E posibil ca ordinul sa fi venit direct de la Moscova.
   Individul asta Janos Mezei arata mai mult a sarb decat a ungur.
   In poza chiar seamna relativ mult la fata cu Dancila.
   Nici nu e de mirare . In Imperiul Austro- Ungar au aparut tot felul de corcituri dintre unguri si slovaci, sarbi, iudei (Kelemen Hunor ) etc.

 3. La cosul de gunoi al istoriei dancila tradatoare!

  • Cum naiba să grațiezi doi condamnați pentru terorism care, culmea, se și consideră nevinovați?!?
   În ce țară trăim ?

 4. Si la ce i-a folosit?

 5. Interesant și nelegal…UDMR este o înregistrat ca organizație neguvernamentală. Atunci cum dracu are parlamentari, deputați și senatori ?
  Unde s-a mai pomenit ca o organizație neguvernamentală să aibă parlamentari ??
  Te pomenești că vom avea într-o zi și deputați din partea vreunui ONG !
  În ce țară s-a mai văzut așa ceva ?

 6. Asta da stire de campanie electorala.
  Ce ziceti, Antena 3 si Romania TV ar da chestia asta pe post, pt urechile targetului lor?
  Daca nu, atunci sa o dea ceilalti!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.