G4Media.ro

Racheta căzută în Polonia: China îndeamnă toate țările să își păstreze calmul

Sursa foto: Flickr / Philip Jägenstedt

Racheta căzută în Polonia: China îndeamnă toate țările să își păstreze calmul

Pe fondul tensiunilor crescute din cauza căderii unei rachete în Polonia, China a lansat un apel la calm. „În situația actuală, toate părțile trebuie să își păstreze calmul și să dea dovadă de reținere pentru a împiedica escaladarea situației”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, citată de BBC.

Alte țări care sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU au făcut anterior apeluri similare. În special, Franța a îndemnat la „extremă prudență” pentru a trage concluzii cu privire la originea rachetei care a căzut în Polonia.

Președintele american Joe Biden a apreciat că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de trupele rusești.

Într-un briefing de presă la încheierea summitului G20 de la Bali, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „în timp ce alți lideri mondiali lucrau împreună pentru a aborda cele mai mari provocări cu care se confruntă popoarele noastre, Putin lansa atacuri nediscriminatorii asupra civililor din Ucraina”.

„În urma acestor atacuri de astăzi, am organizat o reuniune urgentă a aliaților pentru a sublinia solidaritatea noastră cu Ucraina, dar și cu Polonia. Am vorbit, de asemenea, cu președintele polonez Duda în această dimineață pentru a-i oferi sprijinul meu din toată inima și pentru a-l asigura că Regatul Unit îl susține cu fermitate pe el și poporul său în aceste momente îngrijorătoare”.

„Ar trebui să fim cu toții clari, nimic din toate acestea nu s-ar întâmpla dacă nu ar fi fost invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta este realitatea crudă și implacabilă a războiului lui Putin. Atât timp cât continuă, reprezintă o amenințare la adresa securității noastre și a aliaților noștri. Și, atâta timp cât continuă, va continua să devasteze economia globală”, a spus Sunak.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că lovitura din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, ar trebui să fie investigată pe deplin înainte de a se trage concluzii.

Și alte câteva țări și-au exprimat poziția cu privire la tragicul incident din Polonia. În special, președintele estonian Alar Karis a declarat pentru BBC că el consideră că ceea ce s-a întâmplat la Tallinn este „un caz izolat”, dar în orice caz, războiul trebuie oprit cât mai curând posibil.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a declarat că explozia din Polonia nu schimbă nivelul de amenințare militară, dar arată că NATO trebuie să desfășoare o apărare aeriană mai rapidă la granița sa estică.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a subliniat că este necesară ajutarea Poloniei Polonia în anchetă, pentru a se afla toate detaliile posibile ale incidentului și abia apoi „să se acționeze în consecință”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. China mai bine își îndeamnă nebunul, căruia îi promitea ‘sprijin total’ acum vreo 8 luni, să își păstreze calmul. China e ca pompierul piroman.

  2. Franta sa se duca la baie sa se spele la kur ca oute pana in Romania!